Novak u paklu, Rodžeru “smešno“ do polufinala, a Rafa?

Skener 24. avg 201912:24 > 12:26
Matthew Stockman/Getty Images

Postoje Gren slem turniri na kojima žreb nije toliko važan jer su potencijalni protivnici približne snage.

Pred ovogodišnji US open to nije bio slučaj, pogotovo ne sa suparnicima za četvrtfinale i polufinale, a Novak Đoković tu je izvukao najkraću slamku – u četvrtfinalu čeka ga Danil Medvedev, čovek sa najviše pobeda na ATP turu ove godine, u polufinalu upao mu je Rodžer Federer, a mogao je i Dominik Tim koji je na betonu potpuno drugačiji igrač u odnosu na šljaku.

No, krenimo redom – na prvi pogled, a bogami i na svaki sledeći, Đokovićev put ka tituli najkomplikovaniji je među Big3. Federerov je lak sve do tog susreta sa Novakom, a Nadal ima poneku minu koja bi mogla da mu oduzme energiju.

Povezano

Novak počinje od šljakaša Karbaljesa Baene. Prošle godine Đoković se mnogo mučio sa vlagom, Fučovič je pretio senzacijom, ali sada se očekuju bolji vremenski uslovi, nadajmo se i adekvatniji odgovor organizatora ako bude nepodnošljivo sparno.

Uglavnom, Španac ne bi trebalo da predstavlja prepreku, a potom sledi pobednik meča Kveri – Londero. Argentinca je u Sinsinatiju Federer pohvalio i stvarno ima igru za beton, mada se ove sezone probio rezultatima na šljaci. Novak je takođe u Sinsiju dobio Kverija posle teškog prvog seta i ubedljivog drugog, mada je u ranoj fazi i tog seta moglo da ode na drugu stranu. Ko god da dođe, Đoković će svakako biti favorit, pogotovo što se igra na tri dobijena seta, ali da je žreb nezgodan, jeste.

Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga
Jon Naga

To se ne bi moglo reći za treće kolo jer je projektovan susret sa Dušanom Lajovićem. Zapravo, u toj osmini čak su petorica Srba, svi sa izuzetkom Filipa Krajinovića, pa organizatori navijačima nisu ostavili mogućnost nadanja u senzaciju. Za Novaka to znači duel sa zemljakom u trećem kolu – Lajović igra sa Darsisom, a u drugoj rundi ide na boljeg iz duela Tipsarevića i Kudle. Janko će biti motivisan da ostvari pobedu na svom poslednjem Slemu u karijeri, a Darsis nije igrao od Gštada i ima četiri pobede ove sezone.

Osmina finala donosi projektovani okršaj sa Kevinom Andersonom, ali Južnoafrikanac je u ozbiljnom problemu sa povredom – nije igrao od Vimbldona, a ni tu nije bio maksimalno spreman. Zato šansa vreba za pobednika meča Kecmanović – Đere, ali već u trećem kolu tu će se najverovatnije naći Vavrinka ili Hurkač, pa Đoković svakako neće imati lak zadatak u osmini finala.

Hurkač mu je uzeo set na Vimbldonu, konstantno napreduje i ima opasnu, brzu igru, dok Vavrinka možda nije onaj stari, ali znamo za šta je sposoban u mečevima sa Đokovićem na najvećoj pozornici.

Matthew Stockman/Getty Images

Četvrtfinale donosi spomenuti okršaj sa Medvedevom. Finala Vašingtona i Montreala, pa titula u Sinsinatiju, i to uz neverovatan preokret upravo nad Đokovićem. U bezizlaznoj situaciji Danil je pustio ruku, servirao drugi servis kao prvi, što mu se isplatilo jer je Novaka uhvatio potpuno nespremnog, a zatim ga i demoralisao. Svaka čast Medvedevu za tako brz kliker i želju da pokuša nešto drugo, takav stil sada je za njega legitimna opcija na kraće staze, ali na tri dobijena seta Novakove šanse ipak rastu.

Iako ga Kirjos zove mašinom i robotom, Medvedev ipak to nije i ne bi bilo prvi put da na Slemu zakaže igrač koji je napravio veliki proboj neposredno pre toga. Gledajući Danilov žreb, ipak je bliži prolasku. Od nosilaca su tu Fric koji u drugom kolu igra sa neumornim Nišiokom, Fonjini čiju će nervozu na startu testirati domaći džin Rejli Opelka, kao i Basilašvili koji je uglavnom loš ove sezone ne računajući činjenicu da je odbranio Hamburg.

Za Đokovića je ipak najvažnije da bude zdrav, tj. da problema sa laktom ne bude. Ukoliko bude tako, on je glavni favorit. U Sinsinatiju nije uzeo titulu, ali je imao četiri meča sa različitim profilima protivnika – Kveri, Karenjo Busta, Puj i Medvedev. Priprema je dakle bila sasvim solidna i, mada upada u oči da je Novak ove sezone osvojio samo jedan Masters, još se više izdvaja činjenica da je osvojio i dva Slema.

Matthew Stockman/Getty Images

Do polufinala je žreb Rodžera Federer... Pa, smešan, u nedostatku boljih izraza. Počinje sa momkom koji se preziva Nagal, što je izvor dobrih i manje dobrih fora prethodnog dana, Džumhur ili Banšetri su u drugoj rundi, a prvi nosilac na njegovom putu je Luka Puj. Igrali su na Vimbldonu, Francuz je vrlo lako mogao da uzme prvi set, da bi posle toga potonuo, kao što je jako često činio u karijeri protiv favorita. Pri tom nije garancija da će Puj i stići dotle – Kolšrajber, pa Evans ili Manarino, očekujte tu negde pet setova za Federerovog protivnika u trećem kolu.

Četvrta runda donosi sudar ili sa Davidom Gofanom ili sa Gvidom Peljom. Od Rolan Garosa se Belgijanac budi, uz veliku naklonost žreba stigao je do finala u Sinsinatiju, ali je tu zakazao na mentalnom planu uprkos tome što ni Medvedev nije blistao. Pelja igra sezonu života, ali već na startu ima neugodan zadatak sa Karenjom Bustom. I David i Gvido spadaju u grupu igrača koji sa Federerom teško pronalaze svoj najviši nivo – uzroci su i teniski i psihički, pošto je obojici bio uzor.

Ako je Kei Nišikori negde opasan i u kasnijoj fazi turnira, to je US open na kojem se oseća kao kod kuće. Ipak, Federeru nimalo neće biti žao što Keija vidi u svojoj četvrtini žreba – Japanac je izgubio prve mečeve i u Montrealu i u Sinsinatiju, pa mu samopouzdanje nije baš na nivou pred Njujork. U tom delu žreba su i Raonić i Ćorić, a tu je i De Minor, možda je to tle pogodno za iznenađenje.

Getty Images/Matthew Stockman

Rafael Nadal glavni je kandidat da dođe do finala, žreb mu je na prvi pogled jednostavan, ali setite se da je Španac prošle godine u Njujorku platio ceh dugim mečevima u ranoj fazi turnira. Dakle, za Rafu nije imperativ jedino da pobeđuje, već da to čini u što kraćem roku.

A rival u prvom kolu mu je Džon Milman, tip igrača koji je suprotno od idealnog za ostvarenje navedenog plana. Nije Milman imao sreće posle prošlosezonskog četvrtfinala, ali sigurno će naterati Nadala da zaradi pobedu. Već treće kolo može Rafi da donese ili Verdaska, sa kojim je imao neprijatna iskustva na betonu, ili oporavljenog Čunga ako je Korejac dospeo do te faze u svom povratku, što jeste veliki znak pitanja doduše.

Čilić ili Izner projektovani su u osmini finala – jedan se muči sa nivoom igre i samopouzdanjem, drugi sa povredama, pa je pitanje hoće li neko od njih i doći do Nadala. U toj osmini je i Štruf, kao i Filip Krajinović koji počinje duelom sa Sedrik-Marselom Štebeom.

Prema poziciji nosilaca, Nadalov suparnik u četvrtfinalu trebalo bi da bude Aleksander Zverev i, iako nam iskustvo ove godine sa Nemcem govori da je to malo verovatno, Sašin žreb nije neprohodan. Počinje doduše od za prvo kolo nezgodnog Radua Albota, sledi mu Tijafo ili Karlović, a u trećoj rundi Per pre eventualnog okršaja sa Hačanovom. Nije nezamislivo da izgubi svaki od tih mečeva, ali isto tako nije nezamislivo ni da se probije do najboljih osam.

Zapravo, cela ta polovina žreba je vrlo nepredvidljiva, a naročito četvrtina koju predvodi Dominik Tim. Rado bih u njoj predvideo buđenje Cicipasa, nije isključeno da će se ono i dogoditi, ali žreb mu je baš trnovit – Rubljov na startu, Kirjos u trećem kolu, a Bautista Agut u četvrtom. Ko god tu da dođe do susreta sa Nadalom u polufinalu, izvesno je da će biti prilično izranjavan.

U posebnom tekstu proći ćemo najzanimljivije mečeve prvog kola, a do tada nam pišite svoje utiske o žrebu.