US open, 1. kolo: Evo naših “pikova“, koji su vaši?

Skener 24. avg 201914:02 > 14:05
Rob Carr/Getty Images

Biću iskren, nekada imam težak posao kada treba izdvojiti najzanimljivije mečeve prvog kola na Gren slem turnirima. Na ovogodišnjem US openu to nije bio slučaj, jedino su slatke muke u pitanju – koji meč odabrati, koji izostaviti, ali tu ćete mi i vi pomoći.

Stefanos Cicipas – Andrej Rubljov

Potencijalno najinteresantniji meč prve runde. Cicipas je u blagoj krizi, ali vreme je buđenje. Rubljov je igrao četvrtfinale u Njujorku pre dve godine, od tada su mu povrede skrenule karijeru s pravog puta, ali sada je u Sinsinatiju dobio Federera. Rus je pokazao da može da bude agresivan kada želi – sačekaće verovatno da vidi koji će se Stefanos pojaviti na terenu i biće defanzivan ako Grk nije raspoložen. Međutim, ako jeste, Cicipas je i dalje priličan favorit.

Povezano

Denis Šapovalov – Feliks Ože-Alijasim

Dvojica velikih prijatelja i budućih Top 10 tenisera. Denis se ranije probio, pa stagnira u potrazi za balansom između agresivnog stila igre i strpljivijeg građenja poena. Doveo je Mihaila Južnog na probni rad, a testiraće ga Ože-Alijasim, momak koji blista ove sezone, ali koji se ozbiljno muči sa servisom. Uzbudljivo je gledati dve zvezde u nastajanju, očekujte atraktivan meč sa mnogo snažnih udaraca.

Vaughn Ridley, Getty Images Sport

Serena Vilijams – Marija Šarapova

Znam, znam, nije to neko rivalstvo, nikada nije ni bilo, ali impresivna je činjenica da su njih dve uopšte i dalje tu, uzevši u obzir Serenine godine i Marijine velike probleme sa povredama. Ljubav prema sportu i amibicioznost očigledno su jače od problema. Amerikanka je veliki favorit, to je jasno kao dan, ali možda Šarapova zablista iz pozicije autsajdera i donese frku pod svetlima Artur Eš stadiona.

Rafael Nadal – Džon Milman

Voli vlagu i toplo vreme, voli mnogo da trči. Australijanac je bio hit prošlogodišnjeg US opena, pobedio je Federera – daleko od toga da blista ove sezone, svega 14 pobeda, ali prošlogodišnje uspomene trebalo bi da ga razgale. Nadal zna da se muči na startu betonskih Slemova, a Milman je sposoban da učini da se to reflektuje i na semaforu. Set ili dva moglo bi da bude neizvesno.

Anastasija Potapova – Kori Gof

Rob Carr/Getty Images

Od Vimbldona traje Kokomanija – za sada se 15-godišnje dete dobro nosi sa svetlima pozornice, ali kontinuitet nemojte očekivati. Ni Potapova sa svojih 18 godina nije “matora“, biće željna da savlada suparnicu koja je u centru pažnje – Ruskinja ima jake udarce i može da samelje Gof ako joj bude dan. Realnije je ipak očekivati neizvestan meč.

Stan Vavrinka – Janik Siner

Neće Švajcarac verovatno imati pretežak posao, ali bar ćete moći da se hvalite da ste gledali prvi Gren slem meč Janika Sinera. Mladi, 18-godišnji Italijan pokazao je fini potencijal, osvojio je dva čelendžera i prvi je momak rođen 2001. godine koji će igrati u glavnom žrebu US opena. Spasao je dve meč lopte u duelu sa Galovićem u poslednjem kolu kvalifikacija, a sva je prilika da će u Top 100 do kraja godine. Gledajte ga na vreme.

Još je mnogo interesantnih okršaja – uprkos lošoj formi, Kasatkina svojim inteligentnim stilom igre može da namuči Kontu ako Britanka nema svoj dan, Rejli Opelka će sa svojih 211 cm i gromovitim servisima testirati strpljenje Fabija Fonjinija, gledaćemo beloruski derbi Azarenke i Sabalenke, a atraktivnih poena sigurno će biti i u sudaru Luke Puja i Filipa Kolšrajbera.ž

Rob Carr/Getty Images

Slično se može reći za meč Beretinija i Gaskea, Hjeon Čung je na putu povratka posle povrede i ima lep žreb u Eskobedu, a podrazumeva se da ćete gledati Janka Tipsarevića u nastojanju da pobedom nad Denisom Kudlom obeleži svoj poslednji Slem (moguć duel sa Lajovićem u drugom kolu) .

Imamo i srpski derbi između Kecmanovića i Đerea, Krajinovića sa Štebeom, a Ivana Jorović u prilici je da skrene pažnju na sebe uspe li da iznenadi Igu Švjontek – za tako nešto, Ivana će morati da napada prva i da bude precizna jer Poljakinja može da igra na više različitih načina. Iznenađenje nije isključeno ni u duelu Aleksandre Krunić sa Jelenom Ostapenko, obe su podložne velikim oscilacijama.

Koji meč prvog kola biste nam vi preporučili?