Lajović za SK: Sa RF opuštenije, s Rafom kao na meču

Jon Naga

Iza sebe Dušan Lajović ima najbolju godinu u karijeri – prva titula, finale Mastersa, treće kolo Rolan Garosa i plasman među 30 najboljih na svetu, samim tim i status nosioca na US openu.

Od ponedeljka je Duci u Njujorku, a imao je priliku da trenira sa mnogo nosilaca, uključujući i Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

“Sa Rodžerom je prilično opušteno, ima jednu-dve stvari koje vežba tokom treninga, dok je sa Rafom viši intenzitet i on se ponaša kao na meču – igra svaki poen maksimalno. Dobar je osećaj s njima trenirati, pogotovo jer je pun stadion, mnogo bolje nego kad te stave na teren za trenijng broj 22, u parku da deliš sa još pet igrača“, smeje se Duci na početku razgovora za Sport klub.

Posle trofeja u Umagu usledio je pad – jeste Lajović dobio meč u Gštadu, ali do tada je vezao četiri poraza.

“Posle Umaga je išlo nadole igrački gledano, ali osećam se dobro. Nije mi palo samopouzdanje… Otišao sam u Gštad, posle finala putovao deset sati. Najveći problem sam napravio u meču sa Istominom, vodio 6:4, 5:1, da bih dobio tek sa 7:6 u trećem setu – tu sam se istrošio fizički i psihički, bespotrebno sam zakomplikovao sebi život. Od tada su bila dva slična meča – izgubim od Šardija koji je polupovređen bio, mada on igra isto i kada nije povređen. Tu sam imao set i 4:2 u drugom“, kaže 29-godišnji Lajović i nastavlja:

“Prešao sam na beton i nekoliko dana po promeni podloge sam bio van ritam na treningu. Protiv Basilašvilija u Montrealu smo obojica igrali katastrofalno, on je bio gori u prvih set i po, da bi se posle malo stabilizovao. Šta da kažem, sâm sam kriv, pokušao sam na borbu da izvučem, ali dobijen meč sam izgubio. Tu sam izgubio nalet iz Umaga, ali u Sinsinatiju sam išao na Iznera, on mi je ‘nemesis’ što kažu Ameri, nekoliko poena je odlučilo… Gore-dole, radim na stvarima na kojima sam radio i do sada“.

Jon Naga

Rival na početku je 35-godišnji Belgijanac Stiv Darsis, trenutno 186. igrač sveta koji je nekada bio i na 38. mestu. Ukoliko prođe dalje, Lajovića čeka bolji iz duela Tipsarević – Kudla.

“Fizički sam dobro, psihički nisam umoran uprkos tome što sam dva meseca na putu – tu su mi i porodica i devojka, ceo tim. Pozitivno razmišljam, pozitivna je energija. Darsis je bio povređen i dolazi za zaštićenim rangom. Nije igrao mnogo i ne znam u kakvoj je formi. Jesam zadovoljan žrebom, mada me je poslednji put dobio, u Peking pre dve godine. Znam kako igra, sa mnogo slajsa, voli da izlazi na mrežu, menja ritam i ima dobru ruku… Igraćemo prvi meč, biće malo brži uslovi i moram da nametnem svoja oružja, da ne uđem u njegovu igru“.

Bio je Lajović i 23. na ATP listi, sada je na 28. mestu, a naredni korak jeste da bude konstantniji.

“Baš tako, bitno je da kada dobro igram, da to bude konstantno iz nedelje u nedelju. Moram da napravim dobar plan turnira, da ne igram svake sedmice, što sam činio u prethodne dve-tri godine. Posle US opena neću igrati do Kine, tu sam igrao jako dobro prethodne dve godine, verujem da će to sada biti jako bitan deo sezone. Na najvećim turnirima moram da pokažem kvalitet, na Slemovima i Mastersima, tu se pravi sledeći korak. Dokazao sam sebi da mogu da osvojim ATP 250, to treba da bude normalna stvar za mene u narednim godinama“.

Već neko vreme Duci se bori sa povredom lakta, ali to neće poremetiti planove za Njujork.

“Lakat mi je malo bolje, odradio sam 50% treninga u SAD bez lekova, ali nisam igrao poene i mečeve bez lekova. Ne znam da li ide nabolje zbog tretmana i vežbi svakodnevnih ili je do promene lopti… Nadam se da ćemo uspeti to da rešimo, sledeća faza jeste da se ‘odviknem’ od lekova“, zaključuje Lajović za Sport klub.

Jon Naga