Koje je piće simbol USO, a šta bi Vilander promenio?

sport klub

Još jedan park usred Menhetna, najlepša priča US opena, piće koje je zaštitni znak turnira, NBA radnja, to i još nekoliko sitnica u sedmim po redu crticama iz Njujorka.

sport klub

– High Line je izgrađen u međuratnom periodu, bila je to pruga u Njujorku uglavnom namenjena za prevoz mesa, žita i drugih dobara poznata “kao žila kucavica Njujorka”. Međutim, kamioni su vremenom preuzeli ulogu vozova i High Line je zatvoren. Počeo je da buja biljni život, a lokalnom inicijativom iz 1999. pokrenuta je inicijativa da se High Line pretvori u park. Sada je sva u zelenilu koje je okruženo rekom Hadson i neboderima Menhentna, još jedna oaza u gradu sa munjevitim tempom života. Treba oko pola sata da se pređe ceo High Line – sedenje na klupici i gledanje u zelenilo, priča, neupadljivi kiosci sa klopom, iskustvo koje treba proživeti ako ste nekoliko dana u Njujorku i kada je već potrebno nešto mirnije. Meni je prijalo.

– “Honey Deuce“ je naziv koktela koji je jedan od simbola US opena. Čuvena Grey Goose votka, malo jednog likera od maline, dinja i led. Svake godine popijem po jedan-dva – osvežavajući se, idu kao sok, a čaša je lepa uspomena.

– Brat mi je doputovao u Njujork i direktno sa aerodroma zapucao na US open. Koferi se moraju negde ostaviti, za to postoji posebno odeljenje pred ulazom. “Imaš ti deset dolara sitno“, pita me, a žena za stolom se uz osmeh uključuje: “Naći ćeš, ne brini“. Poreklom je iz Zagreba, uz njenu pomoć nađosmo sitniš. Nema tog mesta na planeti na kojem naš jezik nečeš čuti.

– Kao dete u prodavnici igračaka, e tako sam se osećao u zvaničnoj NBA radnji. Tri nivoa – dresovi (85 dolara), majice (40), šolje su baš atraktivno urađene (12), privesci (8), duksevi (65), male i velike lopte, sveske, dečji dresovi, rančevi… Sve što možete da zamislite u dezenu svih NBA timova. Častio sam se šoljom Meveriksa u Dirkovu čast, a dobra je fora što može da se izmeri veličina šake u odnosu na NBA zvezde – Krisa Pola, Lilarda, Entonija…

– Avgust 31. na US openu – Džon Mekinro debitovao je kao 18-godišnjak i odmah dobio prvo upozorenje zbog nesportskog ponašanja (“mrmljao sam sebi nešto u bradu, pretpostavila je da sam nešto rekao“, kazao je Big Mek posle); u maratonskom meču 2007, koji je imao samo dva manje od maksimalnog broja gemova (63, izjednačen rekord USO), Novak Đoković pobedio je Radeka Štepaneka 6:7, 7:6, 5:7, 7:5, 7:6.

– Kad je Kokinakis pre neko veče otkazao meč sa Nadalom, ukazala se prilika za fino večernje piće. Brat i ja ispratismo Gof i Baboš na TV-u, a bili smo preumorni za put do Menhenta. “Hajde ovde u neki pab, koliko loše može da bude?” Jako loše, ispostaviće se, u kineskoj četvrti pabovi izgleda nisu jača strana. Razvaljena, drevno stara vrata, vonj i mračna ekipa. Zbrisasmo, a drugi pab u kraju nije ni radio. Završili smo na kratkom piću u kineskom restoranu – Tsingtao pivo, fino bilo. Blizu je tenisu i to je genijalno, ali turistički nikako ne odsedajte u Flašingu.

– Kristi En jedna je od najlepših priča ovogodišnjeg US opena. Prvi put plasirala se u glavni žreb sa 16 godina, od tada nikad, nije bila ni u Top 100, a sada je u osmini finala. “Konačno taj US open može da počiva u miru, nije duh koji me proganja“. Bila je blizu da se povuče jer je imala dogovor sa roditeljima da joj finansiraju karijeru do 2017, ali uspela je da ostvari san – sada će samo od ovog turnira zaraditi 280.000 dolara, ako ne ode dalje.

sport klub

– Ponovo sam šetao Menhetnom – obišao sam i druge krajeve Njujorka, ali Menhetn ima magnetsku privlačnost. Ne umem do kraja da objasnim rečima, ali sva ta gužva i brz tempo u meni bude baš neki suprotni poriv – osećam da ništa ne moram i da nikuda ne žurim među tim džinovskim zgradama. Valjda mi je zato i Central park tako drag. Uz to, ceo Menhetn je izuzetno lak za snalaženje, što je plus ako niste majstor za orijentaciju u prostoru kao što ja nisam.

– Svašta se može čuti u pres-centru, pa sam tako slučajno uhvatio razgovor Matsa Vilandera i Barbare Šet. “Trebalo bi da naprave pravilo da igrač na riternu mora da bude spreman za deset sekundi, mnogo me ovo nervira“, komentarisao je Vilander gledajući na ekranu duel Zvereva i Bedenea.

Pozdrav iz Njujorka,

Saša (@ozmo_sasa)