Izgubio od 405. na svetu, a sad sprečio finale iz snova

Skener 4. sep 20199:00 > 9:08
Elsa, Getty Images

Krajem jula izašao je na teren na turniru u Atlanti, teniser renomea kakav je njegov bio najverovatnije ne bi ni igrao taj turnir. Ali on jeste. I izgubio je od 405. tenisera na ATP listi Kevina Kinga. Prethodno je na Vimbldonu poražen od Korentana Mutea.

Još otkad je osvojio ATP završni turnir 2017, ništa nije išlo kako treba za Grigora Dimitrova, ali poslednja serija loših rezultata bila je naročito razočaravajuća i po dolasku u Njujork na poslednji Gren slem turnir u sezoni Bugarin je izgubio sedam od osam prethodnih mečeva. Sada je 78. na ATP listi, najgori plasman u poslednjih sedam godiona.

Uz njega je sada tim koji je nekada sarađivao sa Novakom Đokovićem – Andre Agasi i Radek Štepanek. Tačnije, na US openu nisu uz njega jer su doneli odluku da ga puste samog, vaspitno – “punili“ su ga informacijama i bilo je vreme da se odalje. Kao što je i Agasi rekao, kako bi napravio korak napred, prvo moraš da napraviš nekoliko unazad.

Povezano

Činilo se da Grigor ide unatrag ka ambisu iz kojeg neće biti ponovnog podizanja, ali u tome i jeste lepota tenisa – jedan turnir može da preokrene sve. Za njega se magija desila u Njujorku. Žreb ga je pogledao, Borna Ćorić se povukao, a on je pobedio Sepija, Majžaka i zahuktalog De Minora. Lepa serija koja će značiti, ali dalje neće moći, mislili su apsolutno svi. Ipak, Dimitrov je napokon postigao ono za šta je pravio sve te silne korake unazad i u osmom pokušaju je pobedio Rodžera Federera sa 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Počelo je u skladu sa očekivanjima, dve duple greške i brzo Federerovo vođstvo od 3:0. Ljudi u publici već su počeli da se meškolje – Rodžera obožavaju, ali prethodno su gledali kako Serena uništava Vang za 44 minuta. Karte su ipak skupe, dajte malo tenisa.

Smirio je nerve Dimitrov i odigrao sasvim dobro do kraja tog seta uprkos tome što ga je Švajcarac manje-više rutinski dobio. To nije moralo ništa da znači, pravi test bio je početak drugog seta. I Grigor je nastavio u istom ritmu – nešto bliže stoji na riternu, odlučnije napada i nije ga bilo tako lako odgurati iza osnovne linije pritiskom na bekhend stranu.

Naprotiv, on je bio taj koji je često diktirao poene, bilo je grešaka na obe strane, ali i nekih divnih udaraca i voleja sa mnogo osećaja. Već tada petostruki osvajač US opena nije u potpunosti ličio na sebe, mučio se sa tajmingom i podsećalo je na prva dva kola, ali kada je vratio brejk u drugom setu posle nove duple Dimitrova, svi su bili ubeđeni da se krećemo ka starom dobrom epilogu.

Elsa, Getty Images

Poveo je Rodžer sa 30-0 u narednom gemu, ali Grigor je imao druge planove – četiri pametna i hrabra poena, bum, odjednom je 1-1 u setovima. Federer nije pokazivao nikakvu reakciju niti je odavao emocije, ali je bilo vidno da češće izlazi na mrežu i da nastoji što više da skrati razmene. Zato i jeste osvajač 20 Gren slem titula jer različitim stilovima igre može da bude jednako efektan.

Osvojio je treći set i to je trenutak kada bi Dimitrov obično gubio bitku sa sobom u sličnim mečevima, ali – i reći ćete da je ovo naknadna pamet – sada zaista nije delovalo tako. Govorom tela podsetio me je na polufinale Australijan opena sa Nadalom 2017, a takvom partijom tog dana verovatno bi dobio svakog drugog igrača na svetu osim Španca.

#related-news_0

Pravi brejk u prvom gemu, a već tada se videlo da nešto nije u redu sa Rodžerom, kamere su ga u ranoj fazi tog seta uhvatile kako isteže leđa. Znao je Federer da mora da završi u četiri, na 4:2 je spasao 0-40 i ukupno sedam brejk lopti. Predstojala je Dimitrovu još jedna borba sa samim sobom i na 5:4 je sa tri uzastopna udarca u mrežu iskopao sebi rupu (0-40)

Međutim, dva vrhunska servisa, od toga as u forhend stranu na 30-40, zatim munja od forhenda na četvrtoj brejk lopti, sve su to bili znaci da Dimitrov neće ustuknuti tako lako. Pomogao je i Federer malo, ali Grigor uspeva da izbori peti set na oduševljenje Bugara koji su uglavnom sedeli u gornjem prstenu prekriveni obeležjima svoje zemlje.

Iščekivanje traje, u petom smo setu koji niko nije očekivao, a zebnja na tribinama pretvara se u strah kada Federer traži medicinski tajm aut. Njegov agent nekoga zove, trener Luti prekriva lice, a Ljubičić i supruga Mirka deluju zabrinuto.

Dimitrov ustaje, isteže se, a brojni se mole na tribinama i potom ovacijama pozdravljaju Federera koji se šetajući vraća na teren. Bugarin nastavlja da igra sa istom količinom rešenosti i svrhovitosti, sa jasnim planom, što nije nešto što smo kroz karijeru navikli da vidimo kod njega. Efikasan je, koristi to što je suparnik grogiran, a Federeru očigledno i nervi popuštaju, sa njima opada i učinak na mreži.

Očas posla Dimitrov vodi sa 4:0, a nije bilo ni panike kada je trebalo okončati meč. Federer se na kraju skoro pa predao i publika u Njujorku opet neće videti okršaj Rodžera i Rafaela Nadala, nešto što nikada uživo nisu imali priliku da gledaju.

Elsa, Getty Images

Činjenica, Federer se fizički mučio, ali slično kao u duelu Vavrinke i Đokovića pre nekoliko dana, neko je morao Rodžera da dovede u predvorje poraza i onda da završi posao. Pre nekoliko dana to je Stanu pošlo za rukom, što nije bilo nerazumno pretpostaviti, ali da to sa Federerom uradi Dimitrov, pa još u formi u kakvoj je i sa krhkim samopouzdanjem.

Nastavlja se loša sreća za Rodžera na US openu, poslednji put slavio je 2008. godine. Prošle godine zaustavili su ga sparina i Milman, 2017. Del Potro i takođe problem sa leđima, 2016. nije igrao zbog povrede, a poslednji “normalan“ poraz doživeo je od Đokovića u finalu 2015.

“Samo sam srećan“, izrekao je Dimitrov u intervjuu posle trijumfa te jednostavne reči, a osmeh i ton kojim ih je izgovorio bili su upečatljiviji od svega jer su nam poručivali da jako dugo nije na terenu osetio tu emociju.

Treće Slem polufinale, posle Vimbldona 2014. i spomenutog Melburna 2017, došlo je u najneočekivanijem momentu za Grigora Dimitrova. Za razliku od prethodna dva puta, preko puta neće biti ni Đoković ni Nadal, već Danil Medvedev.

Čeka nas u petak neobičan okršaj – Rus je sav bandažiran i već dva-tri meča deluje da je na izmaku snaga, još u drugom kolu borio se sa grčevima, ali evo ga u polufinalu, čak i sa ulogom blagog favorita jer ima dva puna dana da se odmori. Ipak, Medvedev je ipak “ranjen“ i ukazuje se velika prilika za Grigora – sada je konačno skinuo oznaku “Bejbi Fed“, a u petak može da ostvari najveći rezultat u karijeri.

Nije loše za čoveka koji je pre mesec i po dana u Atlanti izgubio od 405. na svetu.