Rafa moćan, Danilov put magičan: Šta će biti u nedelju?

Skener 7. sep 20198:22 > 9:00
Emilee Chinn/Getty Images

Novak Đoković – 41. Rodžer Federer – 43. Rafael Nadal – 46. U redu, Danil Medvedev je odigrao i više turnira, ali velika je stvar imati više pobeda u godini od Velike trojke – 50. U četvrtom je uzastopnom finalu, ali ovo je ono najveće, na Gren slem turniru u Njujorku.

Još u drugom kolu sa Bolivijcem Delijenom 23-godišnji Rus iskusio je grčeve kao posledicu umora od mnogo mečeva, prevashodno titule u Sinsinatiju. Od tada se svađao i mirio sa publikom, izlazio na teren sav bandažiran, delovao kao da je izgubljen, umoran, samo da bi se ubrzo opet pretvarao u mašinu koja ne promašuje. I sada je u meču koji je bio mnogo teži nego što konačni rezultat kazuje savladao Grigora Dimitrova – 7:6 (7-5), 6:4, 6:3.

Prvi je Medvedev napravio brejk, Dimitrov ga je odmah vratio i od tada kontrolisao većinu poena, bio potpuno miran i fokusiran na svoj plan igre koji je sprovodio sa rešenošću – udarao je mnogo slajsa bekhendom i njime pripremao teren za napade forhendom. Sa druge strane, Rus je od rane faze meča gestikulirao ka ljudima u svojoj loži, nije bio zadovoljan svojom igrom i delovalo je da će svakog trenutka biti slomljen.

Ali kao što smo često viđali u poslednja dva meseca – Medvedev dođe do te tačke u kojoj se čini da je gotov, samo da bi ipak naterao protivnika na još, a onda na još. A kada je doteralo do granice provalije, do set lopte za Dimitrova, Danil je hrabro napao forhendom i spasao je. U tom đokovićevskom setu koji je igrao bio je to nadalovski udarac na set lopti.

Na kraju se svelo na poslednja dva poena u napetom taj brejku prvog seta – na 5-5 je Dimitrov odlično izgradio poen i skratila mu se ruka kada je trebalo da dođe do egzekucije forhendom, a na 5-6 je Bugarin bio iznenađen dubinom lopte koju je Medvedev poslao iz vrlo nezgodne pozicije, uhvaćen je na ničijoj zemlji i još jednom je pogrešio forhendom.

Đokovićevski dobijen set Medvedeva, a kada sam pogledao čoveka sa druge strane mreže i njegov stil igre, postalo je jasno da gledamo neku verziju duela Novaka i Rodžera Federera, koje su mnogi i očekivali u polufinalu. I taj prvi set podsetio je na finale Vimbldona – Medvedev je imao 7 vinera i 18 neiznuđenih grešaka, Dimitrov 14 direktnih poena i 15 grešaka. A ko je dobio set?

Tako izgubljen set u bližoj prošlosti potpuno bi demoralisao Dimitrova, ali niz pobeda u Njujorku i prilika koja mu se ukazala dala mu je snage da ostane na pravom putu, barem kada je reč o koncentraciji. Ipak, početak drugog seta bio je konfuzan, četiri brejka u prvih pet gemova, uz više grešaka nego atraktivnih poena – Medvedev i dalje nije pogađao prvi servis u kontinuitetu, a Dimitrov nije mogao da pronađe pouzdan način da osvoji poen i pomalo je gubio strpljenje, mada ne još toliko vidno.

Na 4:4 u drugom setu videli smo dva fenomenalna gema, pogotovo deveti u kojem je poen od 39 udaraca naterao ženu do mene da od uzbuđenja ustane usred poena. Dimitrov je pritiskao i pritiskao, činilo se ponovo kao da je na ivici da uspe da probije i da izjednači u setovima, ali na kraju tog gema nije mogao da se pohvali ni brejk loptom. I onda, posle takvog zapleta, rasplet koji smo bezbroj puta videli u tenisu – u sledećem gemu Medvedev je spasao tri gem lopte i odmah realizovao svoju prvu set loptu, greškom Dimitrova. Malo je podsetilo na način na koji je Benčič izgubila od Andresku…

Igralo se više od dva sata, Dimitrov je igrao sasvim dobro, a debelo je zaostajao na semaforu. To je bio kraj – Rus je u trećem setu napravio brejk i izgubio ukupno šest poena na svoj servis na putu do nove pobede.

Medvedev je pokazao da ima više različitih stilova igre i da može da se prilagodi brzo, pogotovo sada kada je pun samopouzdanja posle serije pobeda. To najefektnije ilustruje njegova pozicija na riternu za drugi servis u polufinalnom meču – amplituda je bila 5,1 metar, u zavisnosti od onoga što Danil želi da učini. Skoro ga je nemoguće probiti, sposoban je da primi najjači udarac i da ostane na nogama, priprema za izlazak na mrežu mora da bude savršena, a ako se šalju prekratke lopte, napašće. Ukoliko mu još i njegov nepredvidljivi servis ide… Rus možda nema najatraktivniji stil igre, ali taj stil donosiće solidan broj trijumfa čak i kada ne bude blizu sadašnjem nivou igre.

Svakim novim mečom sve više ljudi govori da “Medvedev mora da padne“. Ali on u nedelju igra finale US opena, zapravo je najmlađi finalista u Njujorku od Đokovića 2010. Ima li snage za još jednu pobedu, i to pobedu protiv Rafaela Nadala?

Ako sam siguran da je drugačiji ishod prvog seta mogao potencijalno da promeni ishod prvog polufinala, u drugom se videlo da Mateo Beretini jednostavno neće u kontinuitetu moći da ima odgovor za trostrukog šampiona u Njujorku.

Italijan je zaslužio simpatije publike i poštovanje kolega iz nekoliko razloga. Nije se uplašio činjenice da prvi put igra Gren slem polufinale, bio je hrabar u ključnim trenucima i igrao je nesmanjenim intenzitetom do poslednjeg poena – na kraju je bilo 7:6 (8-6), 6:4, 6:1.

Ipak, tokom celog meča nije napravio nijednu brejk loptu, što otkriva osnovni nedostatak u njegovoj igri – ritern. Bekhendom često igra slajs, ali je sada to činio ređe jer je Nadal takve pokušaje uglavnom kažnjavao forhendom. I, iako mu je bekhend funkcionisao solidno, Rafa je znao da tu ima sigurno utočište i udarac koji će pre ili kasnije pući pod pritiskom.

Mike Stobe, Getty Images Sport

 U prvom setu je Beretini snažnim servisima, mudrim drop šotovima i moćnim forhendima uspeo da spase čak šest brejk lopti, a publika je pomalo zanemela posle blistavog riterna Italijana za 4-0 u taj brejku. Došao je i do dve vezane set lopte, na obe imao šansu – prvi loš drop šot u meču, a onda i nedovoljno dobar napad forhendom posle riterna koji je Rafa srećno vratio u teren.

Nadal priliku nije propustio i burno je proslavio osvajanje prvog seta znajući da je trebalo i ranije da ga završi. Još tri brejk lopte je Španac propustio u ranoj fazi trećeg seta, ali sada je već igrao opuštenije i bilo je pitanje trenutka kada će definitivno dotući Beretinija. Dočekao je na 3:3 jako loš gem Italijana, a posle toga je Nadal izgubio još dva gema do kraja meča podižući nivo igre svakim minutom.

Publika je u priličnom broju ostala na Ešu, što nije uvek slučaj u večernjem meču, a imala je i šta da vidi – Nadalov viner iz okreta i još nekoliko munja forhendom, uključujući onu na meč loptu. Za Danila Medvedeva bolje bi bilo da je zaspao pre tog poslednjeg seta jer je Rafa delovao zastrašujuće.

Skoro svi su predviđali Big3 finale, ali kada već Đoković i Federer nisu uspeli, okršaj Medvedeva sa Nadalom sledeća je najbolja opcija. Nedavno u Montrealu je Rus uzeo samo tri gema, ali sada se očekuje mnogo jači otpor pod uslovom da telo ne izda Danila. To je, nažalost, sasvim realan rizik, ali Medvedev je u naletu i pod adrenalinom koji može da maskira mnoge stvari.

Čekamo nedelju.