Bogdanović za SK: Mislio sam da ćemo se trgnuti…

sport klub

Bek reprezentacije Srbije Bogdan Bogdanović, najbolji strelac nedavno završenog Svetskog prvenstva, bio je u petak gost Sport kluba.

sport klub

Sa Bogdanovićem smo razgovarali o razlozima neuspeha u Kini – mečevima sa Španijom i Argentinom, selektoru Đorđeviću, Jokiću, nepozivanju Nedovića i Kalinića, ali i daljim planovima.

Na pitanje šta su uzroci razočaranja u Kini, Bogdan odgovara:

“Nesrećne okolnosti, možda nam ni organizacija nije išla na ruku, i sistem takmičenja je bio novo iskustvo. Zatim i pritisak favorita od samog početka, ne znam da li je iko u istoriji košarke bio favorit ispred SAD… Ne mogu da nađem konkretan jedan razlog, ali ni mi nismo zadovoljni rezultatom. Dok pobeđuješ, onda ne osećaš pritisak. Desila se Španija, nadmudrili su nas tu utakmicu, odigrali iskusnije i zrelije. I dalje mislim da kvalitetom nisu bolja ekipa, ali u toj utakmici i na SP su dokazali da su najbolji. Posle tog poraza se desilo ono ‘i mi možemo da izgubimo“.

Povezano

Srbija je delovala nadmoćno sve do poslednjeg meča u grupnoj fazi takmičenja kada je doživljen hladni tuš u duelu sa Španijom.

“Jako je teško bilo posle tog meča. Nesrećan Vasin slučaj… On je momak to izdržao fenomenalno, oduševljen sam kako je izneo ono što mu se događalo, muški se borio i ni u jednom trenutku nije iznosio to, davao je sve od sebe… Nije nam prijalo ni putovanje (do Donguana), spremali smo se za Šangaj, cela ta promena plana, previše smo razmišljali unapred, što je uticalo na ekipu. Mislio sam da ćemo se protiv Argentine trgnuti kao tim – znali smo da su ozbiljni, znali smo šta nas čeka i da su nezgodni i namazani. To su pokazali, a mi nismo uspeli da im odgovorimo – dešava se i to, ne treba nikoga pojedinačno kriviti, timska je odgovornost za poraz, moramo što pre da ga zaboravimo“.

U tom četvrtfinalnom duelu Gaučosi su slavili 97:87 i tako napravili jedno od najvećih iznenađenja na Mundobasketu. Bogdanović ističe izvrsnu taktiku Argentinaca.

#related-news_0

“Oni su na odbranu koju smo se mi dogovorili ubacili nekoliko teških šuteva. Onda smo krenuli polako da se gubimo, menjamo odbranu i adaptiramo se. Previše smo im dozvolili prostora. Oni su niski bekovi i plan je bio da ih teramo na naše visoke, da im ne dozvolimo lagan šut, ali su nas oni skautirali, odigrali su na ekstra prodor i ekstra pâs. Taktički su odigrali čvrsto i jako, videlo se da su bili dobro pripremljeni“.

Aleksandar Đorđević posle pet godina i tri srebrne medalje neće više biti selektor Srbije.

“On nam je uvek ulivao mnogo samopouzdanja, ‘palio’ nas je i imao je neverovatnu energiju, Zahvalni smo mu na svemu što je uradio, mlađima je dao prostor i slobodu, pustio nas je da uživamo u reprezentaciji. Napravio je kulturu, svima je lepo da dođu i da uživaju“.

Nepozivanje Nemanje Nedovića i Nikole Kalinića izazvalo je polemike u javnosti, a Bogdanović kaže da se sada treba okrenuti budućnosti.

sport klub

“To je trenerova odluka, on je imao svoju viziju, a mi kao igrači ne možemo da menjamo i da utičemo na njegov način rad i na to što je on zamislio. Sad posle poraza oni fale, nedostajali su nam i ovako, ali nezahvalno je sada pričati – ima i drugih igrača, onih koji su se povredili… Ne treba izdvajati nikoga, a oni koji nisu pozvani ove godine treba da shvate da je to ove godine i da gledaju dalje u budućnost, treba da igraju sa mnom i sa ostalim saigračima“.

#related-news_0

Nikola Jokić nije davao izjave za srpske medije, pa smo pitali Bogdana smatra li da će centar Denvera i ubuduće igrati za reprezentaciju.

“Mislim da hoće, on voli da se takmiči i voli da igra. On ne voli tu medijsku pažnju, to mu smeta, ne voli da priča, jednostavno je takav, morate i vi da ga razumete. Mislim da želi da ostvari rezultat sa nacionalnim timom“.

Bogdanović je za Sport klub govorio i o hijerarhiji u timu i Milošu Teodosiću, o poluvremenu meča sa Argentinom, (ne)iskustvu Srbije, potencijalnom novom selektoru, olimpijskom kvalifikacionom turniru, FIBA kalendaru, svojim ambicijama u predstojećoj NBA sezoni… Kompletan intervju pogledajte na video snimku: