Zvezda u Istanbulu ima obavezu prema sebi

Skener 28. okt 20199:00 > 14:50
KK Crvena zvezda mts

Leto je u Evroligi donelo mnoge promene, ali Anadolu Efes jedan je od timova koji nije mnogo menjao – s razlogom jer su imali najuspešniju sezonu u istoriji, prvaci su Turske i aktuelni vicešampioni Evrope.

Novu sezonu počeli su porazom od Barselone kod kuće, zatim su jedva pobedili Albu, ali u poslednje dve utakmice više liče na tim koji je blistao prošle godine – pala je Valensija u gostima, a zatim je Efes odigrao i najbolju odbranu u sezoni i tako u drugom poluvremenu slomio Real Madrid (76:60). Zato u izvanrednom raspoloženju čekaju Crvenu zvezdu (utorak, 18.30, Sport klub 1).

Povezano

U odsustvu Moermana šansu možda i bolje od očekivanog koristi Alek Piters, koji je prošle sezone u dresu CSKA debitovao u Evroligi – trebalo mu je vremena da se privikne, a u Moskvi nije imao veliku ulogu. Evroligaški iskusni Kris Singlton, drugo letošnje pojačanje, protiv Reala je pokazao šta može – očekuje se da će se on dugoročno adekvatno uklopiti u brzu igru Efesa kao neko ko može i da povuče loptu ako je potrebno, ali prevashodno uz odlične plejmejkere uz koje može da se otvara i u širinu i u dubinu.

Micić i Larkin i dalje imaju najveća prava, od njih sve polazi u napadu Efesa, a najčešće su i zajedno na terenu. Čak i kada mu procenti šuta nisu na zavidnom nivou, kao što je slučaj sa Micićem na startu ove sezone, on je i dalje motor tima, upoznao je navike svih saigrača i retke su greške u komunikaciji – srpski reprezentativac za sada je prvi asistent takmičenja (8,5). U Simonu trener Ataman ima još jednog igrača koji može da igra pik sa loptom u rukama, a mudri i racionalni hrvatski košarkaš u protekla dva meča bio je posebno raspoložen u šutu.

Turkish Airlines EuroLeague

Crveno-beli za sada teško poentiraju iz reketa (najlošiji su u Evroligi sa 44% pogodaka na obruču), a iako Efesov zaštitni znak nije defanziva, ipak u reketu imaju Brajanta Danstona, već godinama jednog od najboljih odbrambenih igrača Evrolige, kao i Tibora Plajsa.

Slično kao u Tel Avivu, za Zvezdu će biti ključ da uspori tempo. Protiv Makabija u prvoj četvrtini to im nije pošlo za rukom i Ponos Izraela stekao je dvocifreni višak. Kada je Zvezda uspela da nametne pozicionu igru, bila je ravnopravna i vratila se u meč, na kraju i imala šut za pobedu pre nego što je pala u produžetku. Protivnici su možda stilom igre slični, ali Efes ima bolje pojedince, uigraniji je i igra sa mnogo više samopouzdanja od Makabija.

Posle pobede nad Megom, prve posle četiri poraza u nizu, trener Andrija Gavrilović rekao je da u Istanbulu ne sme da se napravi korak unazad. U tri od četiri poraza Zvezda je imala šansu – ni PAO ni Makabi ne blistaju na startu sezone, protiv tima iz Tel Aviva igralo se na jednu loptu, a protiv Barselone u Pioniru Zvezda je imala +13 u prvom poluvremenu.

#related-news_0

Uz pobedu nad Fenerbahčeom, to pokazuje da crveno-beli mogu da budu konkurentni u Evroligi ove godine. Zato je sada najpotrebnije postaviti tim na koliko je moguće čvrste noge jer je ekipa trenutno u limbu. Za početak što pre rešiti pitanje trenera kako bi igrači znali na čemu su, a trenerov prvi zadatak jeste da prodrma tim, da energija i borbenost ne dođu u pitanje nijednog trenutka. Posle toga će postepeno početi da uvodi svoju filozofiju i da se eventualno prave korekcije u igračkom kadru jer u ovom momentu Zvezdin tim ne deluje tako dubok kao što se činio na papiru pred start sezone. Za sada je najupitnija pozicija plejmejkera, čuju se glasine i o statusu Derika Brauna, ali sve to može brzo da utihne ako Zvezda zaigra bolje i ostvari nekoliko pobeda.

U Istanbul crveno-beli odlaze kao autsajderi, ali u napornom ritmu igranja zaista nije fraza kada se kaže da svako svakoga može da pobedi – u tome u prilog idu i brojni neočekivani rezultati, ubedljivi porazi/pobede u prethodne tri sezone otkad je novi, ligaški format uveden. Da bi imala ikakavu šansu, Zvezda mora da bude mnogo odgovornija prema lopti jer za sada ima 16,8 izgubljenih lopti, što je najviše u Evroligi. Popravljanje tog segmenta ne bi pružilo lake prilike Efesu za poene iz kontre jer posle njih Atamanov tim dobija krila.

Zvezda ne bi mogla realno da očekuje pobedu u Istanbulu i da je u znatno boljoj situaciji, tako da eventualni poraz ne bi dalje narušio krhko samopouzdanje. Ipak, ono što može da ga naruši jeste loša igra i ubedljiv poraz, crveno-beli treba prvo sebi, a onda i drugima da pokažu da veruju u sebe i da mogu da nađu izlaz iz krize.