Dan I: Đoković juri brojeve 6 i 1

Alex Pantling/Getty Images

Tribine su u skoro potpunom mraku, a na terenu se nalaze dvojica od osmorice najboljih tenisera u sezoni za nama – u nedelju počinje kulminacija ATP sezone i borba za 1.500 bodova koliko može da osvoji pobednik pod uslovom da dobije i sve mečeve u grupi.

Novak Đoković pokušaće ponovo da preuzme prvo mesto od Rafaela Nadala, a prvi korak ka tome sledi mu u nedelju. Večernji termin rezervisan je za ljubimca domaće publike – Rodžera Federera.

Novak Đoković – Mateo Beretini (SK1, 15.00)

Prvi međusobni duel, dvojica tenisera koji O2 Arenu dolaze iz potpuno suprotnih početnih pozicija i sa različitom perspektivom – Đoković je petostruki osvajač, Beretini debitant.

Za Novaka je dolazak u London na završni turnir stvar rutine, a Mateo je danima iščekivao hoće li upasti među osam. Na kraju, kada se to dogodilo posle pobede Šapovalova nad Monfisom u Parizu, podelio je flašu crnog vina sa prijateljem, telefon mu je brujao do kasno u noć, a i on je malo spavao. I sada, gledajući ga na treningu i posle, deluje uzbuđeno.

Van terena važi za izuzetno prijatnog momka, a na terenu Beretini za sada ne komplikuje mnogo – visok je 196 cm, oslanja se na izuzetno snažne servis i forhend, udara prilično ravno bekhend koji mu je izražena slabost. Slabost koju će Đoković nastojati da ekspolatiše što je moguće više, a Novak generalno dobro prolazi sa igračima takvog stila, koji preuzimaju mnogo rizika u kontinuitetu, jer protiv njega rivali moraju da odigraju više dobrih udaraca kako bi osvojili poen.

Za svoju visinu od 196 cm Beretini se odlično kreće i do sada je pokazao da može odlično da igra na svim podlogama – osvojio je Budimpeštu na šljaci, Štutgart na travi, stigao do osmine finala Vimbldona, polufinala US opena i Šangaja, a onda i polufinala Beča koji se igra u dvorani.

Ipak, Novak može da bude zadovoljan što igra sa Beretinijem već na startu jer ne bi bilo iznenađenja da Italijan bude pod utiskom i tremom zbog svog prvog nastupa na završnom turniru.

Đoković je vrhunski servirao na putu do pete titule u Parizu, a i na vrlo brzoj podlozi u O2 Areni tako nešto biće mu neophodno kako bi ostvario rezultat koji želi.

Rodžer Federer – Dominik Tim (SK1, 21.00)

Alex Pantling/Getty Images

Bez provere i razmišljanja, šta biste rekli koji je međusobni skor u duelima Švajcarca i Austrijanca? Razmislite nekoliko sekundi… Skor je 4-2 za Tima, koji je dobio i oba meča ove godine. Trijumf na šljaci Madrida ostvario je iz izgubljene pozicije i posle dve spasene meč lopte, ali za njega je još važnija pobeda u finalu Indijan Velsa – 3:6, 6:3, 7:5.

Bila je to prva velika titula za Tima van šljake, što je već duže čekani korak u njegovom razvoju. I posle US opena, na kojem nije bio sav svoj na zdravstvenom polju, osvojio je dve titule – prvo u Pekingu, a onda i u dvorani u Beču. Dominik igra sa mnogo topspina, voli nešto viši odskok i kada ima vremena da se namesti na udarce. Te karakteristike uopšte nisu komplementarne sa uslovima u Londonu, ali pokazao je da sada sa više uspeha može da se prilagodi.

Ipak, Federer dolazi odmoran jer je propustio Pariz, a prethodno je napunio baterije titulom u rodnom Bazelu, pa je nesumnjivo favorit. Završni turnir Rodžer je osvajao rekordnih šest puta, a prošle godine je Timu u grupi prepustio samo pet gemova.

I na konferenciji za medije Švajcarac je govorio o važnosti servisa na tako brzoj podlozi, očekujte ga često na mreži i očekujte mnogo varijacija u njegovoj igri – tako je uvek, ali u dvorani posebno. Federer se u Londonu oseća kao riba u vodi, a i ovogodišnje ambicije su mu u skladu sa time. Dominik sebi ne sme da dopusti nijedan pad koncentracije, a tome je sklon, ukoliko želi da ima šansu.