Ko će osvojiti najveću titulu u karijeri?

Skener 17. nov 201911:15 > 11:18
Linnea Rheborg/Getty Images

Ubedljivo su najviše pokazali i zasluženo će se Stefanos Cicipas i Dominik Tim naći u finalu, a da li je njihov meč za titulu najava većih potresa na ATP turu u 2020. godini?

Federer je u Australiji izgubio od Cicipasa ne iskoristivši nijednu od 12 brejk lopti, a sada u Londonu bio je na 1-12. U prvom setu brejk je dopustio tako što je promašio dva smeča u istom gemu, a u gemu pre toga na brejk lopti je ziheraški drugi servis rivala poslao u aut.

Povezano

Ne računajući meč sa Đokovićem, Federer na ovom turniru nije ličio na sebe, a sada je stvarao šanse i propuštao ih na najrazličitije načine. Jedan od tih načina bio je i hrabri Cicipas, koji se osim sa suparnikom borio i sa publikom koja je ponekad bivala i nekorektna prema njemu. Naročito je situacija uzavrela u poslednjem gemu prvog seta, najdramatičnijem na turniru, a posle blistavih udaraca na obe strane Grk je realizovao sedmu set loptu.

U tom gemu je Cicipas u važnom poenu odapeo bekhend paralelu i bila je to tačka preokreta – jeste Stefanos vodio, ali je konstantno bio u problemu na svoj servis i, osim brejka, nije ozbiljno pretio Rodžeru.

Od tada je bolje branio bekhend stranu i time otvarao sebi razne mogućnosti – jedna od njih bila je napad u Rodžerov forhend kada Švajcarac ostavi malo više prostora na toj strani. Poenom po tom šablonu napravio je Cicipas brejk za 3:2 u drugom setu, a Federer je bivao sve nervozniji, odbrusio je sudiji, vrteo glavom posle promašaja…

Poslednji gem bio je meč u malom – Federer je došao do 15-40, ali Cicipas se izvukao kombinacijom sopstvene hrabre igre i rivalovih grešaka.

Đoković i Nadal ispali su još ranije, a sada je i Federer propustio priliku da uzme trofej završnog turnira sedmi put, a prvi od 2011.

Julian Finney/Getty Images

U večernjem meču bilo je neizvesnije nego što konačno rezultat 7:5, 6:3 pokazuje, a Dominik Tim u ovom trenutku jednostavno ima više samopouzdanja od Aleksandera Zvereva.

Dolazio je Nemac do situacija u kojima bi mogao sebi da otvori vrata dobrog rezultata, ali ih je onda sam i zatvarao. Set je završio duplom greškom, servis mu je klimav cele godine i nije uspeo ni u Londonu da se toga reši.

Tim nije igrao na svom najvišem nivou, bilo je i dosta neiznuđenih grešaka rano u poenima, ali za njega je takva pobeda još važnija, bio je snalažljiv i uporan.

Austrijanac je Cicipasa dobio u četiri od šest međusobnih okršaja, uključujući i nedavno finale Pekinga. Očekujte atraktivan meč, možda malo nervoze, ali i neizvesnost i bitku za poziciju što bliže osnovnoj liniji.

Zverev je posle poraza izjavio da ćemo u 2020. godini videti novog Gren slem šampiona – tačno ili ne, ali londonsko finale svakako je znak da nas sledeće sezone čekaju žestoke borbe.

Do tada, ostaje još pitanje ko će osvojiti najveći trofej u dosadašnjoj karijeri – Dominik ili Stefanos (SK1, 19.00)?