Berdih za SK: Cicipas osvaja Gren slem titulu u 2020.

ATP 19. nov 20198:54 > 8:55
Julian Finney, Getty Images

U karijeri je osvojio 13 titula, bio je četvrti na svetu, dvostruki je osvajač Dejvis kupa i finalista Vimbldona 2010. godine. Nedavno je napunio 34 godine, a usled povreda koje ga onemogućuju da i dalje igra na najvišem nivou, Tomaš Berdih rešio je da okonča karijeru.

Čeh je odluku saopštio prošle nedelje, a potom je došao u London na ATP finale i tu održao konferenciju za novinare. U intervjuu za Sport klub kaže da je za njega došao taj emotivni trenutak povlačenja.

Povezano

“Jeste emotivno, ali na neki način sam iščekivao ovaj trenutak i on je sada došao. Bilo je to neverovatno putovanje, ali svako putovanje mora da se završi jednog dana, za mene je taj dan došao. Gledam na to pozitivno, i to je deo teniske karijere, drago mi je što je sve bilo kako treba i što može da se dogodi ovde u Londonu – bio sam deo ovog turnira šest puta, to mi je oduvek bio cilj svake sezone, a sada završavam karijeru ovde. Posebno je“, počinje Berdih za Sport klub.

Gren slem titula jeste izostala, ali je Čeh bio sinonim za konstantnost, zapravo je 17. svih vremena po broju provedenih sedmica u Top 10 na ATP listi sa 369.

“Teško je izdvojiti jednu stvar koja je bila ključ za konstantnost, ali verovatno posvećenost i sav naporan rad oko tenisa, brinuo sam se o svom telu. Sada sam pri kraju uvideo koliko je to važno – ne da sam prestao to da radim, ali u jednom trenutku telo kaže ‘ne‘, tako da ne mogu da nastavim. Ne želim ni da mislim o tome šta bi bilo da su me ovakvi problemi zadesili kada sam imao 24-25-26 godina. Imao sam sreće, bio sam spreman i igrao, zato sam mogao da budem u vrhu tako dugo“.

Justin Setterfield/Getty Images

Pitali smo Tomaša koji bi meč želeo opet da odigra, a koji bi hteo ponovo da doživi.

“Ponovo bih voleo da odigram finale Vimbldona 2010. godine (poraz od Nadala 6:3, 7:5, 6:4). Kada je reč o emocijama sa meča koje bih ponovo proživeo, rekao bih da je to četvrtfinale Vimbldona iste godine, pobeda nad Rodžerom Federerom (6:3, 3:6, 6:1, 6:4)“.

#related-news_0

U finalu ATP finala gledali smo okršaj Cicipasa i Tima, a sve je veći broj onih koji misle da ćemo sledeće godine videti novog Gren slem šampiona.

“Mislim da postoje veliki izgledi za to i da to jeste dobro za tenis. Tako i treba da bude, neverovatno je kako je naša generacija uspela da se izbori sa novim igračima – mnogi su dolazili, ali niko od njih se nije stvarno probio sve do sada. Hajde da vidimo, svi ti mladi momci imaju šansu, ali ako bih birao jednog, to bi bio Stefanos Cicipas“.

Za kraj, pitali smo Čeha koji je tokom karijere od turnirta zaradio skoro 30 miliona dolara planira li da ostane u tenisu kao trener.

“Nikad ne reci nikad, ali definitivno mi nije u vrhu prioriteta. Stvar je u tome da želim neko vreme da uzmem slobodno, da predahnem posle svih tih godina u kojima sam bio pod stresom, u ovoj igri, u ovom poslu. Hajde da vidimo šta će biti – možda se stvari promene brzo, možda za nekoliko meseci, možda bude potrebna i godina, ne želim da pritiskam sebe. Dokle god nisam ubeđen da nešto treba da radim, neću to raditi“, zaključio je Berdih za Sport klub.