Micov za SK: Reprezentacija? Imam mobilni, javiću se

Euroleague 2. dec 201915:00 > 15:03
Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Ponikao je u mlađim kategorijama Beopetrola i Crvene zvezde, prvu profesionalnu sezonu odigrao je za OKK Beograd u sezoni 2003/2004, a evo sada, 16 godina kasnije, Vladimir Micov i dalje igra košarku na najvišem nivou.

Posle Budućnosti, Partizana, Panionosa, Kaha Laborala, zatim i odličnih godina u Kantuu, dve sezone u CSKA, tri u Galatasaraju, sada mu je ovo treća sezona u dresu Olimpije iz Milana.

U Evroligi ove sezone Micov prosečno beleži 12 poena, 3,3 skoka i 2,1 asistenciju, u Milano u četvrtak dolazi Crvena zvezda (SK1, 20.45), a srpski bek u intervjuu za Sport klub govori o dosadašnjem delu sezone, treneru Etoreu Mesini, Luisu Skoli, svojoj dugovečnosti i potencijalnom povratku u reprezentaciju.

Počeli smo od onog najaktuelnijeg, povrede koju je Micov zadobio u meču italijanskog šampionata sa Ređo Emilijom.

Pri kraju utakmice, kada sam se vratio u igru, krenuo sam i samo sam odjednom osetio i čuo “kvrc“. Kao da je nešto puklo, izašao sam… Otišao sam na magnetnu rezonancu, hvala bogu nema nikakve fraktture, ali imam problem sa ligamentom, kao i povredu kosti, pa ću morati da mirujem. Ne znam koliko tačno, ali sigurno 10-15 dana.

Do sada sezona stvarno izgleda odlično (Armani ima skor 7-4 u EL), i individualno i timski. Kako se tebi čini za sada?

Novi trener i novi sistem, pa nam je potrebno vremena, kao i svake godine kada dođe do promena. U Evroligi smo startovali fenomenalno, iskreno mislim da oni nisu to očekivali, da odmah krenemo tako dobro. Pripremni period završili smo sa 12-0, zezao sam se sa Ćaćom Rodrigesom kako ne znam da li je to dobro… Brzo smo se uklopili, kliknuli i krenuli kako treba

Ipak, u domaćem prvenstvu imamo već četiri poraza i to je najveći problem – očigledno ne možemo brzo da se oporavimo posle četvrtka ili petka, a u Italiji nas svi čekaju da protiv Milana odigraju najbolji mogući meč. Možda tu i naša motivacija nije na najvišem nivou, dođe do zamora, tu je i rotacija igrača jer imamo tri stranca viška… Ipak, kada se podvuče crta za sada, zadovoljni smo rezultatima.

Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Spomenuo si novi sistem, došao je trener Etore Mesina, koje su najupečatljivije karakteristike njegovog rada?

Ne mogu da otkrivam taktiku… Imao sam priliku da sa njim radim dve godine u CSKA, a on je posle toga bio pet sezona u NBA pomoćnik Gregu Popoviću u Sparsima. Sada je i trener i sportski direktor, još letos mi je rekao: “Videćeš, Vlado, mnogo sam smekšao“. On stvarno važi za strogog trenera, forsira sistem u okviru kojeg se ne praštaju ni minimalne greške. I dalje je on “težak“ na utakmici i treninzima, pogotovo kada se greške ponavljaju, tada “eksplodira“, ali ipak je drugačiji.

Pokupio je mnogo toga u SAD, više shvata koliko igračima znače oporavak i slobodan dan npr. Posle meča imamo slobodan dan ili obavezni oporavak, skratio je video pripreme na minimum i ne opterećuje nam mnogo glavu, što u ovom ritmu utakmica nije ni moguće, nema mnogo vremena za trening. Ali generalno, on je trener sistema i ko uspe da se snađe, igraće. Taktički ne izmišlja toplu vodu, svi igraju brzo i sa mnogo šuteva – trener uvek ima akcije, a na košarkašima je da čitaju igru i da iz tih akcija pronađu neko rešenje.

Koja je tvoja tajna – imaš već 34 godine, a utisak je da ne padaš ni igrački ni fizički ni mentalno?

Kao vino sam, to me sada svi zezaju – što sam stariji, to sam bolji. Prošla godina je za mene individualno bila najbolja i svi su me pitali “šta si radio posebno ovog leta, trening, ishrana itd“. Odgovarao sam da stvarno ništa nisam radio drugačije, tačan razlog ne znam. Ono što mogu da kažem jeste da uživam u ovoj igri, opušten sam, u Milanu se osećam lepo i komforno. Sada smo promenili i trenera i upravu, došli su novi ciljevi, nadam se da idemo u pravom smeru i da ćemo napokon ostvariti cilj da se plasiramo među osam – verujem da će biti treća-sreća.

Regina Hoffmann/Euroleague Basketball via Getty Images

Imate zaista izuzetan tim. Ko ostavlja najjači utisak na tebe, ne samo na terenu, nego i van njega, stavom i ponašanjem?

I na tome Mesina insistira od povratka iz SAD, na motivacionim razgovorima i na tome da neki igrači moraju da preuzmu odgovornost – da ne moraju da budu najbolji na terenu, ali da moraju da govore u svlačionici, da bude prava komunikacija na terenu. Sve to za cilj ima timsku košarku. Ako moram nekoga da izdvojim, neka to bude Luis Skola. Čovek ima 40 godina, i dalje igra. Ima svojih nedostataka, ipak su godine u pitanju, ali ima i dosta prednosti – pomažemo mu timskom odbranom, ipak to nisu više ti pokreti, kako bi njegove vrline došle do izražaja. On ima dobre savete, traži reč u svlačionici i kada dobijamo i kada gubimo.

Da li te možda Skola inspiriše da i ti igraš do tako košarkaški dubokih godina?

Ne bih sebi da postavljam granicu i da određujem tačno do kada ću igrati. I Skola je rekao da bi se povukao da se Argentina nije plasirala na Olimpijske igre, ovako će odigrati još ovu sezonu. Ja ću u aprilu napuniti 35 godina. Iskreno, osećam se fizički fenomenalno, opet igram dosta minuta, nisam preskakao ni utakmice ni treninge. Ipak, ove sezone sam zbog grča u leđima propustio dva-tri meča na početku, sada ovo sa stopalom nažalost… Dakle, očigledno je da godine polako stižu koliko god se ja fizički osećao dobro. Kalendar je naporan, zato je i potrebna dugačka klupa. Imam garantovan ugovor sledeće sezone u Milanu, osećam se super i fizički i psihički, nadam se da ćemo ostvariti zapažene rezultate.

Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Po tvom mišljenju, kako se Nemanja (Nedović) posle pauze uklopio u Mesinin sistem? Čini se da je sve bolji.

Treba mu vremena jer on nije bio igrao od prošlog plej-ofa, i u njemu je preskakao neke utakmice. Mi smo u ubitačnom ritmu u koji je on direktno ušao, tako da još oseća male bolove, ali to je sve propratno posle te artroskopije. Radi svaki dan, vežba i u timu ga vide kao startnu dvojku. Mnogo nam znači u rotaciji bekova.

Sledeći meč igrate sa Crvenom zvezdom – kakav je tvoj utisak o crveno-belima koji mnogo osciliraju ove sezone?

Igraju toplo-hladno. Sa Tomićem su prošle sezone bili dobri, a sada su napravili sistem rano i na vreme, što ne učini mnogo timova, pogotovo to nije često slučaj u Srbiji. Iskusan tim, vratili su neke igrače, ali za sada ne ide sve po planu – Tomić je otišao, neko vreme ih je vodio asistent, sada su posle dolaska Šakote pokazali pozitivnu mini reakciju, ali vidim da su izgubili od Olimpije Cedevite u Ljubljani. Očigledno i njima treba vremena, videćemo da li će menjati neke igrače – ne bih tu ni da zalazim u dublju analizu, mislim da smo mi favoriti, u gornjem smo delu tabele i igramo kod kuće. Morali bismo da dobijemo tu utakmicu, vezali smo dva poraza u Evroligi i vreme je da pokažemo reakciju.

Christian Petersen, Getty Images

Promenila se situacija na klupi reprezentacije Srbije, sada je selektor Igor Kokoškov. Znamo da ti zbog one situacije sa selektorom Đorđevićem nisi igrao, a kako sada vidiš svoju budućnost uzevši u obzir ovo o čemu smo sad razgovarali, da si spreman i svež?

Povezano

Dobro, nisam rekao da sam svež, ha-ha-ha. Ne znam, iskreno, bilo je novinara sa tim pitanjima… Čestitam novom selektoru na postavljanju. Ja sam i u prošlosti lepo rekao: “Imam mobilni telefon, javiću se ko god da me pozove, pa ćemo videti“. Ulazim u godine u kojima moram da razmišljam i o odmoru i o oporavku ukoliko želim još da igram. Imam te sitne povrede kao što smo pričali, moram da razmišljam o svemu.

Znači, diplomatski odgovor za kraj?

Pa moram tako, ne mogu da kažem hoću ili neću da igram jer mene kao prvo niko nije ni zvao. U svojim najlepšim i najboljim godinama nisam mogao da igram… Sada punim 35, nije baš za pohvalu. Videćemo.