Ko bi rekao da će meč sezone CZ igrati sa Primorskom?

Euroleague 17. dec 201911:24 > 11:26
ABA, KK Zadar/Zvonko Kucetin

Najveći broj navijača Crvene zvezde u nedelju nije imao... Uobičajena novinarska sintagma glasila bi “privilegiju“ ili “priliku“ da gleda svoj klub, ali teško da je bila i prilika, a kamoli privilegija, gledati crveno-bele kako gube od tima koji je do tada ostvario jednu pobedu u ABA ligi.

Aktuelni osvajač Jadranske lige nalazi se u nezavidnoj situaciji. Posle tri uzastopne pobede u Evroligi nazirao se bolji period, pa se i žmurilo na slabija izdanja u regionalnom takmičenju, ali povreda Lorenza Brauna kao da je isekla sve niti kojima je crveno-beli tim bio povezan – američki plej vidno je podigao formu u poslednje vreme i bio je najzaslužniji za bolje Zvezdine igre i rezultate.

Međutim, protiv FMP Železnika i sa njim je Zvezda delovala bledo, protiv Baskonije je tim bez shvatlijivog razloga izašao na teren u energetskom minusu, što je za posledicu imalo najlakše izgubljenu utakmicu u Evroligi ove sezone (više o tom meču OVDE), a onda je došao Zadar i poraz od poslednjeplasiranog tima sa 78:76.

“Ovo je velika sramota i nepoštovanje prema klubu, prema ljudima oko kluba i prema sebi“, rekao je posle tog duela kapiten Branko Lazić, a Dejan Davidovac rekao je da trener posle poraza “nije imao šta mnogo da im kaže“.

Kao i svaki trener evroligaškog tima koji dođe usred sezone, Dragan Šakota skoro uopšte nije imao vremena da na treninzima radi na poboljšanjima, ali to nije izgovor za nedostatak želje i tim koji je sada na korak do rasula, uz nedefinisani status nekih igrača poput Derika Brauna.

ABA/KK Primorska/Ziga Mikeli

Crvena zvezda će izgleda dovesti Marka Jagodića Kuridžu iz Primorske, što je teško objašnjiv potez, čak i ako Braun napusti klub. Jasno je da Zvezdi najviše treba plejmejker – Lorenzo Braun je sada povređen, a i Čović je u poslednje vreme neke utakmice preskočio. Pri tom, problem u organizaciji igre očigledan je bio u velikom broju mečeva od starta sezone i Čović je pod velikim pritiskom javnosti, a u reketu je Zvezda popunjena – na četiri su, i bez Brauna, Faje i Simanić, tokom januara bi trebalo da se vrati i Perperoglu, pa je jasno da tu “ne gori“ koliko na jedinici.

Povezano

Jagodić Kuridža igra odlično od starta sezone, po indesku korisnosti je drugi u ABA ligi, ali nikada u karijeri nije igrao u klubu u kojem su očekivanja i pritisak kao u Zvezdi – pre Primorske, nastupao je za Ostende, Nimburk, Cibonu… Deluje kao da crveno-beli požar gase jednom kofom vode.

Na sve probleme, Zvezdu se muči i sa povredama, Beron je igrao samo deset minuta u Zadru, ali on bi trebalo da bude u redu. Ipak, u sedmici sa duplim programom u Evroligi crveno-beli već sada moraju da misle o sudaru koji ih čeka u ponedeljak – sa Primorskom u gostima. Ko bi rekao da će utakmica sa Primorskom biti možda i najvažnija u Zvezdinoj sezoni? Crveno-beli imaju skor 6-5, dve pobede manje od slovenačkog tima, Cedevita Olimpije i Partizana, kao i tri manje od Budućnosti, pa je jasno da bi ih eventualni novi poraz još više udaljio od plasmana u plej-of.

U takvoj situaciji Zvezda putuje u Moskvu na gostovanje CSKA (sreda, 18.00, SK1). Ove sezone u Evroligi se već pokazala tačnom ona fraza da “svako svakog može da pobedi“, ali crveno-beli su sada apsolutni autsajder – ipak, u Moskvi mogu da dokažu sebi da vrede i da ne dozvole ubedljiv poraz.

Mikhail Serbin/Euroleague Basketball via Getty Images

Armejci su druga odbrana Evrolige, i indivudalno i timski su jači od Zvezde predvođeni Majkom Džejmsom. Strelnijeks igra i bolje nego što je očekivano, povreda Klajburna mnogo toga je poremetila i CSKA možda ima neobičan tim, slabiji nego što bi se očekivalo za branioca titule, ali i dalje veoma jak.

Dva dana kasnije u Arenu stiže Olimpijakos (petak, 19.00, SK1). Ni posle tri trijumfa u nizu navijači Zvezde nisu napunili Arenu. Primera radi, Žalgiris je izgubio šest uzastopnih utakmica u Evroligi, a dvorana kapaciteta 15 i po hiljada gledalaca već je rasprodata za meč sa Valensijom. Crveno-belima bi sigurno dobro došla podrška publike, Pirejci nisu bauk ove sezone, a mnogo će zavisiti i od tempa Lorenzovog oporavka.

Na Šakoti je da trgne ekipu, ali i na samim igračima je odgovornost da porazgovaraju između sebe i da ne dozvole utakmice bez maksimalnog zalaganja i koncentracije u odbrani – dosadašnje iskustvo pokazalo je da Zvezda ne može rutinski da dobija utakmice, već samo ratnički. Do „rutinskog“ Zvezda mora igrački i timski još mnogo da napreduje.