Gde Big3 može da se “oklizne“ i hoće li se to desiti?

Mike Owen/Getty Images

Sa izuzetkom 2014. godine, Novak Đoković i Rodžer Federer osvojili su sve titule u Australiji u protekloj deceniji. I sada su među glavnim favoritima, ali krug kandidata za trofej sada je nešto širi, bar na papiru.

Obično posle žreba dobijemo barem malo jasniju sliku, ali sada svako od velikana ima “mine“ u određenom delu turnira. Federer ima tešku prvu nedelju, Nadal trnovit put od osmine finala, Đoković nezgodno prvo i treće kolo, kao i verovatno najtežeg protivnika u četvrtfinalu… Uz Big 3, “svoj“ deo žreba ima i Danil Medvedev, koji do četvrtfinala ne bi trebalo da ima većih poteškoća.

Novak Đoković počinje od Jan-Lenarda Štrufa. Jeste lako dobio Nemca u ranoj fazi Rolan Garosa i od tada Štruf nema baš dobre rezultate, ali visoki Nemac snažnog servisa i solidnih osnovnih udaraca, pogotovo bekhenda, nezgodan je žreb za prvu rundu. Igraće se u večernjem terminu, a uz razliku u kvalitetu, Đokoviću je takvo okruženje na Rod Lejver Areni mnogo poznatije, i u smislu samog ambijenta i u smislu “ponašanja” lopte.

U Đokovićevom delu žreba, kao potencijalni protivnik u trećem kolu, nazire se Dan Evans. Deluje posvećeno, zdravo i motivisano, voli da izađe i na mrežu, igra mnogo slajsa bekhendom i pun je samopouzdanja posle odličnih igara na ATP kupu. Novak je raznovrsniji teniser, ali kada je u ovakvom stanju, Evans može da bude komplikovan suparnik – takav je imao meč loptu protiv budućeg šampiona Vavrinke na US openu 2016. godine, na starom Luj Armstrongu, bio je to jedan od najboljih mečeva koje sam uživo posmatrao.

Povezano

U osmini finala projektovan je Švarcman, atomski mrav koji vrhunski pokriva teren j kojeg je teško probiti, ali koji nastoji da on bude taj koji diktira ritam i da rano hvata loptu. Omaleni Argentinac na terenu je intenzivan, ali uglavnom sa najvećima ne uspeva da dovoljno produži taj period visokog intenziteta i inspiracije. Na njegovom mestu mogao bi da se nađe i Dušan Lajović, koji ima težak žreb na startu uzevši u obzir da je nosilac – u pitanju je Kajl Edmund, polufinalista iz 2018. godine.

U četvrtfinalu je Đoković izvukao najtežeg protivnika, osvajača ATP finala i prošlogodišnjeg polufinalistu Stefanosa Cicipasa. Za nijansu lakši žreb bio bi Tim, a mogli su da “upadnu” i Zverev i Beretini, što bi bilo neuporedivo povoljnije.

Cicipas na svom putu ima Bautistu Aguta, kojeg je prošle godine na istom mestu prošao u četiri seta. Grk je po mišljenju većine starijih kolega predvodnik mlađe generacije, i u zvaničnim i u nezvaničnim pričama, a on ne krije da mu je ove sezone cilj osvajanje Gren slem titule. Već je prošao neke lekcije sa Big3, dobijao i gubio, a sada je željan da pokaže da više ne oseća ni trunku straha i gladan je kako samo može da bude gladan tako posvećen, talentovan i mlad momak. To može da bude i mač sa dve oštrice na kratke staze, ali na duge je ogroman plus.

S obzirom na to na kakve su psihofizičke muke stavljali jedan drugog Đoković i Medvedev u međusobnim mečevima, poslednji put sad nedavno u Sidneju, Novaku je verovatno nešto draže što u svom delu žreba vidi Rodžera Federera, koliko god paradoksalno zvučala želja za osvajačem 20 Gren slem titula.

Daniel Pockett/Getty Images

Za razliku od svoja dva druga člana Velike trojke, Rodžer se nije trošio na ATP kupu, čije posledice tek treba da vidimo na onima koji su nosili najveći teret, tj. na Đokoviću i Nadalu. Prva “žrtva” je Aleks de Minor koji se povukao zbog povrede, a problem sa listom sprečio je Viktora Troickog da iskoristi novopronađeno samopouzdanje i da se plasira u glavni žreb.

Uglavnom, pred svežim Federerom nije jednostavna prva nedelja. Stiv Džonson nije igrač iz vrha, ali nije ni rekreativac, Filip Krajinović ovoga puta ne bi trebalo da bude impresioniran činjenicom da igra sa Rodžerom, ali najveći test biće Denis Šapovalov ili Grigor Dimitrov.

#related-news_0

Levoruki Kanađanin preporodio se otkad radi sa Južnim, sve češće pronalazi balans između snage i kontrole, a bekhendom udara više spina nauštrb ranije češće korišćenog slajsa. Sa druge strane, Bugarin konačno deluje svoj na svome, u Njujorku je i dobio Federera, a u Melburnu je odigrao verovatno i meč života, pre tri godine kada je izgubio od Nadala u polufinalu.

Pre toga, u trećem kolu bi Rodžer mogao da igra sa Hubertom Hurkačem, momku o kojem se nedovoljno govori, a koji je odlično počeo sezonu.

Nagradu za te prepreke Federer je dobio tako što je u četvrtfinalu izvukao Matea Beretinija. Bez namere da se potcenjuje, činjenica jeste da je Italijan prošle sezone igrao dobro na svim podlogama, ali utisak je da je malo više rangiran nego što je zapravo kvalitetan. Znam, lista ne laže, ali ipak.

Ako na kraju dođe do sudara Đoković – Federer, biće to njihov prvi sudar u Melburnu od ona dva savršena Novakova seta u polufinalu 2016.

Daniel Pockett/Getty Images

A prvu polovinu žreba predvodi Rafael Nadal, koji je dobio jako težak posao, naročito od druge nedelje. Prva tri meča trebalo bi da budu zagrevanje, uključujući i onaj sa Karenjom Bustom, koji Rafi nije mogao da parira ni kada je bio u životnoj formi.

Ali od osmine finala potencijalno počinje pakao za Nadala. Kirjos ili Hačanov u osmini finala. Australijanac je uvek posebno motivisan protiv najboljih, pogotovo kada igra sa Nadalom i Đokovićem, dok se Hačanov nada buđenju pošto je 2019. proveo u zimskom snu. Još je sveže sećanje na njegov klasik sa Nadalom u Njujorku 2018…

Dominik Tim je projektovani Nadalov suparnik u četvrtfinalu. Iste godine kad i sa Hačanovom, Nadal je u meču turnira dobio Tima u pet setova u duelu koji se završio “u po’ noći”. Od tada je Austrijanac napredovao, nastoji da češće završava poene na mreži, prilazi ponekad i na riternu, generalno na betonu nastoji da bude bliže liniji i da napada. Na dva dobijena seta je prošle sezone pokazao da može da izdrži u razornom tempu koji sebi nameće, sada želi to da produži.

James Chance/Getty Images

U polufinalu bi Nadala po projekciji čekao Danil Medvedev. Ne računajući umoran sami finiš prošle sezone, Rus se u drugoj polovini 2019. godine etablirao kao neko ko se nimalo ne plaši najvećih i čiji je stil igre, fluidnost u stilu igre, problem za svakoga. Umalo nije dobio Nadala u finalu US opena i u njegovom umu nema dileme da će osvajati Gren slem titule. Nekada sebi može da bude najveći neprijatelj kada mentalno samo napusti teren, ali i to se ređe dešava. Doneo je Danil novu, drugačiju energiju u završnice velikih turnira i on je prava vest za tenis.

Na startu mu dolazi prošlogodišnji četvrtfinalista Tijafo, ali tu problema ne bi trebalo da bude, kao ni sa Kepferom ni Congom. Međutim, osmina finala bi mogla da donese okršaj sa Stanom Vavrinkom – Švajcarac voli Australiju i u stanju je da tu produkuje neverovatne mečeve. Videćemo da li je fizički spreman za pet setova, i to još sa Medvedevom, ni poraz od Mutea u Dohi ne obećava, a Stanu su na putu Džumhur, pa Kecmanović ili Sepi, pa verovatno Izner. Dakle, da ne gledamo toliko u budućnost.

U tom delu žreba su i David Gofan i Andrej Rubljov, koji su obojica u izvanrednoj formi na startu sezone, naročito Rus. Uzevši u obzir da je na ATP kupu Aleksander Zverev opet delovao kao da je zaboravio da servira, verovatnije je da će ili Gofan ili Rubljov biti suparnik Medvedevu u četvrtfinalu. Pre navijam za ruski okršaj, da vidimo taj kontrast u praksi.

Cameron Spencer, Getty Images Sport

Srpski teniseri nisu baš imali sreće. Spomenuti Lajović kreće od Edmunda, koji je pokazao znake života u završnici prošle godine, posle perioda oporavka od povrede. Solidno je počeo i ovu sezonu, a za Melburn ga vežu lepe uspomene i za Ducija je to nezgodan posao, pogotovo iz uloge favorita.

Laslu Đereu beton nikada nije bio omiljeni, naprotiv, a novu sezonu počeo je loše, kao što je završio i prethodnu. Prvi protivnik je levoruki Jošihito Nišioka – nije Laslo autsajder, ali protiv upornog Japanca ne sme sebi da dozvoljava duže padove.

Filip Krajinović počinje od kvalifikanta, da bi ga već u drugoj rundi čekao Rodžer Federer, a Miomir Kecmaović posle izvrsnog starta sezone u Dohi za prvog suparnika ima iskusnog i čistog udarača lopte – Andreasa Sepija. Uskoro će Italijan napuniti 36 godina, nije što nije nekad bio, ali ima u njemu još dobrog tenisa. Ako prođe dalje, Kecmanovića verovatno čeka Vavrinka – bio bi to fin barometar za Miomira da vidi gde je u ovom trenutku i da iz rasterećene pozicije pokuša da iznenadi.

I tako prođosmo kroz žreb, a kakva su vaša očekivanja od prvog Gren slem turnira u sezoni?