“Kupujte slike živih umetnika, mrtvima ne treba novac“

Getty Images/Darrian Traynor

Na US openu se ispravnom pokazala taktika da “crtice“ idu u poseban tekst, pa nastavljamo i u Melburnu. Malo zanimljivih izjava igrača, malo ličnih zapažanja i malo oko terena, za početak.

– Konferencije pred turnir obično u sebi sadrže i neka lakša, leksikonska pitanja. Ovo nije bilo potpuno od tog tipa, Nadala su pitali šta obično doručkuje na dan meča. “Ne znam, verovatno neki tost“. Čak i pre finala? “Obično da, ne menjam ništa ni kad je finale. Kažem, tost ujutru, možda i neki jogurt. Pre meča uzmem ribu sa belom rižom, to je obično pre meča“.

– Kraj reke Jare svašta se zanimljivo i duhovito može videti. Brojni su ulični crtači, portreti i karikature, znate već kako to ide, a jedna devojka se potrudila da dodatno skrene pažnju na sebe natpisom: “Kupujte slike živih umetnika, mrtvima ne treba novac“.

Mark Thompson/Getty Images

– Ešli Barti poznata je po finom smislu za humor, a sada je i među vodećim sportskim zvezdama Australije. Za razliku od stidljivih početaka, sada je mnogo opuštenija pred novinarima. “Moje lice je svuda pomalo, zar ne? Malo mi je muka od toga, da budem iskrena“, nasmejala se Barti.

– “Great speed, great spin“, rekao je Tomaš Viktorovski Olgi Danilović posle jednog od dobrih poena u drugom kolu kvalifikacija. To je ideal, ali Olga nije uspevala da drži kontinuitet, naprotiv. Tek joj je 19 godina i, ukoliko bude zdrava, siguran sam da će biti u Top 20, verovatno i u Top 10. Da negde zapišem to sada kada joj ne ide, pa da se slavodobitno vratim kad se desi. A ima i suprotno, očekujem “print skrinove“ ako se ne dogodi. Ali hoće.

– Sa mojom dragom koleginicom Viki pred turnir je razgovarao Stefanos Cicipas. “Osećam se spremnim za Gren slem titulu – obrisao sam sve socijalne aplikacije i pokušaću da se držim što dalje od njih. Izvinio sam se ocu za incident sa reketom (na ATP kupu ga je nehotice dokačio) i rekao mu da se to više neće ponoviti. Moj novi omiljeni citat je ‘završeno je bolje nego savršeno“. Done is better than perfect, za rimu na srpskom zahvalite se meni.

Getty Images/Mark Kolbe

– S neba, pa u rebra. Sumnjam da moj kolega zna tu izreku, ali u skladu sa njome postavio je prvo pitanje Sereni Vilijams na konferenciji posle pobede – u vezi sa njenom drugaricom Megan Markl i celog ovog haosa sa engleskom kraljevskom porodicom. “Nemam apsolutno nikakav komentar na to. Ali dobar pokušaj“, bila je vedrog duha Serena, nije to uvek slučaj. A mene živo zanima zašto bilo koga, osim Britanaca, interesuje šta rade Megan i Hari. Nekome nije jasno kako se ja ovoliko ložim na sport, legitimno je sve to, priznajem, ali mi opet ne ide u glavu…

– Već mi je peta godina u Melburnu, uvek sretnem neke drage ljude, pa smo se tako i sada našli sa Brankom koja živi u Adelajdu, ali uvek dođe na prva dva-tri dana Australijan opena i onda na završnicu, ako Novak igra. Dok Japanci strastveno, ali s merom navijaju za Nišioku, prepričava mi kako je uživo gledala Rubljova i Ože-Alijasima i kaže mi da će Kanađanin biti veliki igrač. Mogu samo da potpišem tu izjavu.

Morgan Hancock/Getty Images

– “Samo da preživim prvi deo sezone“, rekao nam je na odlasku Laslo Đere kada smo pokušali da mu dignemo duh posle poraza u prvom kolu od Jošihita Nišioke. Zna da mnogo bodova brani, priznao je Laslo da se preopteretio i da nameće sebi pritisak, ali i to je lekcija koju mora da savlada, prvi put je sa njom suočen. Tek je početak sezone, stvarno. Sve što je Laslo rekao pročitajte OVDE.

– Ako imate neke predloge ili ste radoznali u vezi s nečim sa turnira, slobodno mi pišite u komentarima ili na Tviteru. Trudim se da prenesem sve sitnice koje ne možete da vidite, ali nekada sam naviknut na njih da mi možda nešto promakne što bi bilo zanimljivo. Tako da – udrite.

Saša (@ozmo_sasa)