Start kakav Đoković voli

Australian Open 20. jan 202015:58 > 16:02
Mark Kolbe, Getty Images Sport

“Zapravo mi se dopada kada imam tešku prvu rundu na Slemovima, istorijski se pokazalo da tada ostvarujem uspehe, od starta moram da budem potpuno budan“.

Jeste bilo oscilacija, ali Novaku Đokoviću ispunila se želja i u prvom kolu Australijan opena pobedio je Jan-Lenarda Štrufa, 37. tenisera sveta, sa 7:6 (7-5), 6:2, 2:6, 6:1.

Povezano

Rod Lejver Arena bila je puna skoro od starta, dvojica momaka nešto iznad Đokovićeve lože bili su posebno bučni, a neki srpski navijači uspeli su i da se “prošvercuju“ na tribine u gornje redove kako bi pratili Novakov meč. Nađemo mi uvek način…

Podsećalo je na startu na njihov okršaj iz Pariza, Novak je crtao po terenu, Štruf nije osvajao lake poene na servis i bilo je 5:2. Činilo se da Đoković čvrsto drži uzde, ali mali pad koncentracije vraća Nemca u igru – počinje više da pogađa uz svoju rizičnu taktiku, videlo se da je od starta rešen da igra i agresivnije no inače, ali je posebno demorališuće poene osvajao izvanrednim kretanjem i defanzivom.

Bili su to poeni u kojima je Novak diktirao ritam, ali na završnom udarcu ne bi povukao obarač do kraja, već bi odigrao sa za nijansu manje rizika. Obično je to dovoljno za poen, ali Štruf je izvukao prvo jedan težak udarac za 0-30 u gemu u kojem je vratio brejk, da bi se na sličan način vratio u igru u taj brejku.

To je Novaka posebno frustriralo, nije to bio najčistiji taj brejk na obe strane, ali na kraju je Đoković pronašao put i servis-vinerom osigurao prvi set. Ukupno je Đoković odservirao 14 asova, a Štruf u igru nije vratio 36% Novakovih servisa.

Mislim da mi je kroz karijeru servis bio malo potcenjen zbog kvaliteta riterna i igre sa osnovne linije, ali servis mi je zapravo u važnim mečevima i trenucima doneo važne poene. Bilo je momenata kada sam se mučio i sa povredon lakta, ali u poslednjih godinu-godinu i po dana osećam da me servis služi odlično“, rekao je posle drugi teniser sveta.

Čitao je sa lakoćom Štrufove servise Đoković, došao do brejka uz pomoć Nemca, ali drugi brejk bio je čista poezija na riternu, uključujući i ovaj poen za kraj gema:

Nije se Jan-Lenard predavao, otišao je u toalet između setova, a Đoković uprko vođstvu 2-0 nije bio u onom svom ritmu kada nemilosrdno gazi, pa se moglo naslutiti da će još biti borbe ako Nemac mentalno ne padne. To se nije desilo, Štruf je uhvatio težak volej kojim je sprečio Đokovića da drugi put u setu vrati brejk zaostatka, da bi potom Novak odservirao tri duple greške na 2:5 (jedine duple greške u meču).

“Hajde, Nole“, čulo se i od srpskih navijača, da bi neko dodao: “Dobar je ovaj Germanac, ali ti si bolji“. Gestovima je povremeno Đoković davao do znanja da ga iritira što se možda muči više nego što je očekivao, ali u četvrtom setu toga nije bilo. Izašao je mnogo pre nego što je sudija Džon Blom uzviknuo svoje “time“ i već u prvom gemu napravio je brejk.

Ritern je i dalje funkcionisao i rodio je neke vinere na kojima je i Šturf samo mogao da čestita, jednom se jasno čitalo “uhhh“ i u njegovoj reakciji. Na kraju, dva sata i 17 minuta borbe, solidan test za start.

Novak je rekao da nije osećao nikakve posledice ATP kupa, da je imao dovoljno vremena da se odmori. I da jeste, suparnik u drugom kolu takav je da maksimum takmičarske napetosti verovatno neće biti potreban – Tatsuma Ito ili Pradžneš Gunesvaran.

Dok je kiša i dalje jako padala, Novak je konferenciju održao na neuobičajenom mestu, hodniku koji vodi do stadiona. Tu je postavljena miks-zona za kasne mečeve.

Da ne čekate 90 minuta da završi ostale obaveze“, objasnili su nam.

Lepo je bio Novak raspoložen posle 900. pobede na ATP turu, prigodno je što je taj jubilej osvojen baš u Melburnu, a i Đoković je potvrdio ono što već svi znaju, da su mu ciljevi najviši. Kakvi drugačiji da budu za sedmostrukog prvaka?