Novak: Hvala ti, nisam znao da imam toliki uticaj

Getty Images, Matt King

Tokom ATP kupa prvo u Brizbejnu, a zatim u Sidneju, srpska publika pravila je fantastičnu atmosferu i nosila je tim do trofeja. I Novak Đoković rekao je da je to verovatno najbolja atmosfera u kojoj je ikada igrao.

A ko ju je pravio? Srpska dijaspora u Australiji, a baš tokom ATP kupa u Sidneju napisao sam i tekst o tome kako je Novak vratio korenima srpsku decu na ovom dalekom kontinentu.

Vladan Rovčanin, otac troje dece koji živi u Sidneju, redovan je na Đokovićevim velikim mečevima, a u našem intervjuu između ostalog je rekao:

Povezano

“Bez obzira na to koliko smo moja surpuga i ja uticali i pokušavali da ih vaspitamo u smislu kulture, ipak oni odrastaju u Australiji, i Đoković je bio ključni faktor, podsticaj koji je uticao na mnogu našu decu odavde, verujem i ostalom srpskom decom u rasejanju, podiglo im je samopouzdanje i dignitet. Na tome ću mu biti večno zahvalan, iza toga stojim bez trunke dileme“.

Na konferenciji za medije pred početak Australijan opena taj izvod iz teksta delom sam citirao, a delom parafrazirao Novaku.

“Hvala ti što si to podelio sa mnom, nisam znao da taj pozitivni uticaj tako daleko ide, da je dotakao i živote mnogih familija, pomogao i roditeljima u odnosu sa decom, nameri da im se približi kultura i učvrsti privrženost narodu“, bilo je prvo što je Đoković rekao da bi se zatim ponovo osvrnuo na ambijent:

“ATP kup je bilo takmičenje osvojeno kao kolektiv i izuzetna prilika da se patriotski istaknemo na terenu i van njega – retke su prilike da igramo u ekipnom formatu. Bio je to inauguralni ATP kup, nezvanično svetsko prvenstvo – ogroman uspeh za jednu malu naciju, ali sada možemo reći, i naciju sa bogatom teniskom tradicijom u poslednjih 10-15 godina“.

Getty Images/Cameron Spencer

Đoković ističe da zna svoj položaj svetske sportske zvezde koji mu omogućuje da njegov glas svi čuju, kao i da se trudi da to upotrebna pravi način.

#related-news_0

“Svestan sam da zbog uspeha i blagoslova da budem popularan, pogotovo među Srbima u dijaspori, uživam veliku pažnju, podršku naših ljudi. Trudim se da sebe podsećam na to koliko god mogu, kao što dajem zadatak ljudima oko sebe da sretnemo naše ljude po svetu kada god imamo priliku, da ih pozovemo da dođu na meč, da se stvori lepa atmosfera i da dožive nešto lepo“, kaže Novak i dodaje:

“Kroz sport uvek mogu da se pošalju pozitivne poruke, da se manifestuju prava životna načela, a dosta ljudi, pogotovo mladih, poistovećuje se sa sportistima i žele da se i oni možda nekad oprobaju u profesionalnom sportu. Čast mi je i zadovoljstvo da čujem takvu priču, nadam se da će se euforija iz Brizbejna i Sidneja nastaviti u Melburnu“.

Ljubav je uzajamna.