Gledao sam uživo Nika Kirjosa

Darrian Traynor, Getty Images Sport

Organizatori Australijan opena doneli su ispravnu odluku kada su Melburn Arenu, treći po veličini stadion u kompleksu, učinili dostupnim za one sa “ground pass”, dnevnom ulaznicom sa kojom obično na Gren slem turnirima može da se uđe jedino na manje terene.

Redovi su razumljivo veliki, a atmosfera je mnogo vrelija – objašnjenje je jednostavno, mnogo je više ljudi koji se istinski lože na tenis, a manje onih kojima je Insta story među osnovnim razlozima dolaska.

Povezano

Bivši takvog temperamenta kakvog jeste, Nik Kirjos voli da igra na tom stadionu. Toliko voli da je tražio od organizatora da tu stave njegov meč sa Karenom Hačanovom – na Lejveru su igrali Medvedev i Popirin, a na Margaret Kortu Zverev i Verdasko, manje atraktivni mečevi.

To ne znači da je Kirjos uvek u ljubavi s tom publikom. Jer ona ima i drugu stranu, a to je poneki urlik u toku poena, čak i na servisu. Tada se Nik nervira, ali ipak ima tolerancije. Čovek je ekstrema, pa ga je zabavno videti kako ludi na publiku istovremeno se suzdržavajući da ne prasne, pa se sve završi pogledom koji seče i reketom i šakama u položaju za “molim vas”.

Mike Owen/Getty Images

A oni njega sada vole bezuslovno. Nameračio sam se da gledam taj okršaj, svoj prvi uživo ove godine u kojim ne igraju srpski predstavnici. Pos’o takav. I zamislite moj šok kad ulazim i vidim da više nema mesta, a nisu ni izašli na teren. Publika horski peva “Sweet Caroline”, bi i neka manja tuča čak, a Džonatan iz BBC-ja maše Viki i meni, brzinski preraspoređuje ljude i “izmišlja” dva mesta za nas. To, care.

Smeštam se, to je i meni omiljeni stadion, prošle godine je “gorelo” za lažno povlačenje Endija Marija, a sada gori od starta za Kirjosa. Ako je pre i polarizovao australijsko javno mnjenje, njegov angažman u skupljanju humanitarne pomoći za žrtve požara učinio ga je (barem trenutno) nepodeljeno voljenim.

#related-news_0

Donosi Kirjos zabavu, u to sumnje nema. U važnom trenutku u taj brejku drugog seta, dok čeka smeč posle visoke parabole Hačanova, Nik pravi gest kao da gleda u daljinu i da ne vidi loptu. Pa se namesti za forhend drop šot i onda “produži” udarac do linije ostavljajući Karena na pogrešnoj nozi. Posle promašenog prvog servisa Hačanova petom vraća loptu skupljačima. Udara forhende iz skoka i kad za time nema potrebe. Rukama “tera” loptu Rusa napolje. Baca se po terenu. Gurka loptu ceo poen i odjednom zapotegne iz sve snage.

Jedni se smeju, drugi komentarišu da mora racionalnije, treći aplaudiraju. Ali retki su oni koji gledaju u telefon, retki su oni koji odlaze do toaleta.

Obavezna je i svađa sa sudijom, posle opomene… “Jesi li glup?”, upitao je Nik pre nego što se okrenuo i u smeru svoje lože prokomentarisao: “Je..ni retard”.

Mike Owen/Getty Images

Posle prošlog meča rekao je da je bio “drkadžija” prema ljudima iz svog tima i da se to neće ponoviti. Nije rekao ništa o komunikaciji sa sudijom. A i s timom je bio na ivici, stanardni ironični aplauzi i dizanje na noge su OK, ali nekoliko puta se jedva suzdržao da ne eksplodira.

#related-news_0

Nije ni Hačanov bubica, ali ko da stigne njega da primeti pored ovog “ludaka”. I taman se Rus istakne, iznerviran jednom greškom degažira loptu visoko između cevi (“fild gol”, reče Vuk), valjda jedini aplauz koji je dobio na meču. Ni deset minuta kasnije Kirjos radi isto. Ti da dobiješ opomenu, a ja ne? Nemoj da se za..bavamo.

Kada igra kao da ga boli uHo, tada je Kirjos najbolji i tada njegova mašta dolazi do izražaja, uz tek poneku glupost i iracionalnost koja izaziva međusobne poglede neverice njegovih navijača. A kada se pritisak nagomila, onda vrvi od tih iracionalnosti i čovek stekne utisak da Nikov voz samo što nije ispao iz šina.

Dva seta i brejk prednosti, video je ciljnu ravninu i unervozio se. Baš kao protiv Simona. Hačanov vraća brejk, a onda počinje da barem delom liči na čoveka iz 2018. godine.

Kirjos je još u prvom setu tražio medicinski tajm aut, ali leva noga ga dobro služi uprkos maratonu. I treći i četvrti set dobija Karen u taj brejku, odvažno i za nijansu, baš kao što je Nik dobio onaj u drugom setu.

Dok se jednom Špancu brk smeška, Australijanac i Rus ulaze u peti set, pa u peti sat. Kirjos je imao po meč loptu u trećem i četvrtom setu, ali nije pukao, izgleda da je stvarno drugi čovek kada oseća da ne igra samo za sebe.

Super tajbrejk, vrhunac drame, odlično je ovo do 10. Atmosfera kao na fudbalskoj utakmici, a Kirjos je dočekao i treću meč loptu. Iskoristio ju je. Delirijum u publici.

“Epski. Ne znam ni šta se dešava”, prvo je što je rekao Kirjos u izjavi na terenu.

Verujte, ovaj tekst sam napisao bez ijedne beleške. Jer gledao sam uživo Nika Kirjosa.