Sean M. Haffey/Getty Images

Saša Ozmo

27.01.2020 | 09.00

Timor mortis: Kobi? Da li je moguće?

Autor

Kobi ili Lebron bila je popularna diskusija prethodnih dana, započeo sam raspravu na grupi s prijateljima na Džejmsovoj strani znajući koliko se jedan drugar loži na Brajanta. Bilo je kasno, legao sam da spavam očekujući da vidim dobro zezanje i prave argumente kad se probudim.

Kobe Bryant

Rob Carr/Getty Images

Budim se i vidim više od 100 poruka, baš su preterali, super. S merakom krećem da listam, smešim se, a onda osmeh prelazi u grč. Potom i u nevericu, vest nije lažna, Kobi Brajant je poginuo.

Svakome ko voli košarku Kobi je obeležio deo života, na ovaj ili onaj način. Osećam bes i neki podmukli strah, ceo dan stoji mi knedla u grlu i, ako i razgovaram s nekim drugim o bilo čemu drugom, u glavi mi je i dalje ta tragična i užasna vest da je jedan od najboljih košarkaša svih vremena poginuo sa 41 godinom.

Čudan je to osećaj, nisi nekoga lično poznavao, a njegova smrt te pogodi kao da jesi. Sa Kobijem ima i nešto drugo – hodao je Zemljom kao da je besmrtan, kao da je veći od života, nema šanse da bilo šta njemu može da se desi, takvi kao Kobi umiru u dubokoj starosti.

You Tube


Bio je inspiracija mnogima, ali ne u onoj klišeiziranoj upotrebi pojma inspiracija koji se danas rabi do iznemoglosti i primenjuje na svje i svja. Ne, u njemu si tačno mogao da vidiš ono što te inspiriše da ti danas i sad ustaneš iz kreveta i uradiš nešto pozitivno za druge i sebe. Kako? Bio je krvavi radnik i svaku priliku koristio je da to istakne, da naglasi da je rad do granice ludila jedino što može da gura čoveka napred. Voleo je košarku ljubavlju kakvu mnogi ne osete za svog veka – borio se s njom, dala mu je mnogo, a on joj je uvek vraćao duplo jer to je bio jedini način koji je Brajant poznavao.

Kobe Bryant

sport klub

Prošle godine na US openu Kobi je bio gost. Takve stvari strogo su zabranjene s akreditacijom oko vrata, ali rekao sam sebi “ko ga je.e, s Mambom moram da imam selfi“. Njegova poseta bila je do nijansi organizovana, pa do selfija nisam došao, ali jesam do pitanja koja je tajna velikana poput njega, Novaka, Federera, Džordana itd.

“Opsesivnost, čoveče, mi smo opsesivni“, rekao mi je smešeći se i odmahujući glavom kao da se to podrazumeva, kao da mu eto nije jasno da se to pitanje uopšte postavilo, ali učiniće mi i odgovoriće mi.

Kakvu auru je taj čovek imao oko sebe, ja sam je osetio kako zrači u tih deset minuta grupnog razgovora, a beskonačne suze i dirljive poruke saučešća svedoče o onima koji su je doživeli iz prve ruke i na čije je živote direktno uticao. Svest o sebi, utisak da uvek i u svakom trenutku sve drži pod kontrolom, samopouzdanje kakvo se u ljudi retko pronalazi. Sa debelim zaleđem to samopouzdanje je ponekad prelazilo u aroganciju, ali šarm, šmek, šeretska crta u Kobiju nisu drugima dali mogućnost ni želju da ga nadmenim doživljavaju.

Sa osmehom od milion dolara, obarao je s nogu one koje je hteo, ali bez dlake na jeziku bio je i kada govori o sebi i kada govori o drugima.

Kobe Bryant

Getty Image//Harry How

Timor mortis, glasi naziv romana Slobodana Selenića. Strah od smrti. Usađen je u svakog od nas, on je naš pokretač i naš uništitelj, a ako ovako nešto može da se desi nepobedivom Kobiju, to nam je samo još jedna opomena da svaku sekundu života iskoristimo na najbolji mogući način. Ili, kako bi sâm Kobi rekao:

“Provodite se lepo, uživajte u životu. Prekratak je život da biste potonuli ili bili obeshrabreni nečim. Nastavite da se krećete, da idete, jedna noga pred drugu, osmeh i nastavite svoj ples“.

Ples nastavljaš na nebu sa svojom dragom ćerkicom, ali živećeš kroz svakog klinca koji od Aljaske do Australije uzme basketaru, izađe na lokalni teren, pokuša fejd-avej i vikne “Kobiii“.

A takvih je na milione.

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

px

I opet - placem i smejem se! Placem - spoznaja koliko malo vremena je potrebno da covek okonca! Smejem se - imao sam srece da zivim sam u eri jednog ovakvog sportiste!

Odgovori 32 1

Spiderman

Najezi se ....... legend never die🐍

Odgovori 29 0

BlaBla

Mamba out

Odgovori 44 0

* Sva polja su obavezna

Kingsi ispustili +19, Srbi dvocifreni, LAL ekspres

Kingsi ispustili +19, Srbi dvocifreni, LAL ekspres

Kingsi ispustili +19, Srbi dvocifreni, LAL ekspres

Košarkaši Oklahome ostvarili su petu uzastopnu pobedu u NBA ligi pošto su pred svojim navijačima savladali Sakramento rezultatom 112:108.

Predmeti Kobija Brajanta na aukciji

Predmeti Kobija Brajanta na aukciji

Predmeti Kobija Brajanta na aukciji

Neke uspomene na legendarnog košarkaša Kobija Brajanta biće prodate na aukciji u april u poznatoj kući “Džulijens okšns”, koja često priređuje večeri u kojima se prodaju vredni predmeti iz sveta sporta.
Loading...