Dominik Tim – mašina za proizvodnju frustracije

Australian Open 29. jan 202016:04 > 16:12
Clive Brunskill/Getty Images

Choke. U srpskom ne postoji reč sa istim značenjem. To je Kada sportista, u ovom slučaju teniser, dođe na prag velike pobede, a onda se uplaši i svojim greškama uprska stvar.

Legendarni Džon Mekinro rekao je da se “choke” dešava svima, pa i najvećima. Razlika je u tome kako se na njega reaguje.

Povezano

Nepuna četiri sata Dominik Tim gradio je kulu koja je trebalo da bude jedna od najvećih pobeda u njegovoj karijeri. I taman kada je valjalo uzidati poslednji kamen, kada je servirao za meč na 5:4, desio se on – choke. Dupla greška, drugi servis metar u aut, i tri nervozne, do tada njemu na Rod Lejver Areni netipične greške – Nadal je vratio brejk.

Nikolas Masu, Timov trener, na nogama je posle svakog poena, i dušom i telom proživljava meč zajedno sa svojim učenikom, a Tim reaguje onako kako reaguju vrhunski igrači i dvadesetak minuta kasnije pobeđuje Rafaela Nadala prvi put u šestom Gren slem okršaju – 7:6, 7:6, 4:6, 7:6.

Za razliku od skoro svih dosadašnjih prohladnih večeri u Melburnu, ovo je bilo toplo, čak i sparno. Ali je zato duvalo i sevalo iz Timovog reketa. Nije se moglo razaznati je li Dominik impresivniji kada preuzima inicijativu ili kada se brani. U snagu koju on poseduje u ramenu teško je poverovati. Dok se ne vidi uživo, bukvalno da se uplaši čovek.

Ali bio je Tim uvek snažnih udaraca, ali nije znao da ih dozira, izbori i odluke češćr su bili pogrešni nego ispravni, ali to već neko vreme nije tako. Na betonu je prilagodio poziciju na terenu, bliži je i na riternu i veruje svom bekhendu, pa ne pribegava slajsu tako često, mada je sada i njega maestralno koristio u defanzivi.

Hannah Peters/Getty Images

Jak je i spreman, brz, a uz to na teren donosi onu vrstu intenziteta takođe svojstvenu rivalu koji je sada bio preko puta mreže. Kada je Dominik u zoni u kojoj puca iz svih oružja, to je mentalno i fizički iscrpljujuće za protivnika na način na koji je malo šta u tenisu – osetio je to Đoković prošle godine u Londonu, osetio je sada i Nadal. Ne pamtim meč u kojem je Rafa više komentarisao, svađao se, čudio, gestikulirao, kukao. Objašnjenje je jednostavno – frustracija. Psihički je lakše kopati pet sati po najgorem suncu nego da te Tim tako tuče u mozak.

Imao sam sumnji može li Austrijanac da izdrži u takvom ritmu protiv jednog od najvećih u meču na tri dobijena seta. Sada sam dobio odgovor, potvrdan je. Osim finiša, Tim je imao blagi pad samo početkom tog četvrtog seta, a treći je izgubio nekako na brzinu, nakon što Rafa nije mnogo pretio u prethodnim gemovima – nekada se stvari tako poklope u tenisu, ne može se to nazvati padom.

Tim je krvavo zaradio pobedu i moći će u budućnosti na nju da se vraća sa slatkim zadovoljstvom i širokim osmehom. Ipak, naznake slabosti koje je Nadal pokazao u prethodnoj rundi, sada su se pokazale jasnije pod ljubičastim nebom nad Melburnom.

U beleškama sa duela Nadal – Kirjos napisao sam da Rafa nije bio dovoljno “clutch”. Nik to nije iskoristio, ali u duelu sa Timom, u kojem se zapravo sve svodi na nekoliko ključnih poena, Rafa je prečesto brljao.

Izgubio je sva tri taj brejka, a u prva dva seta je ispustio po brejk viška. To je ilustrativno samo po sebi i skoro uvek je davao vetar u leđa Timu olakom greškom forhendom ili recimo promašenim lakim volejom (ukupno 21-34 na mreži), što nismo navikli da vidimo od Nadala, pogotovo ne kada se lomi. Otuda i lice u šakama toliko puta tokom meča.

Clive Brunskill/Getty Images

Retko se Nadal može videti izbačenim iz sedišta u koje se smešta kada meč počne i na kojem čvrsto zategne pojas. Sada je pojas prvo olabavio, pa ga skinuo, na kraju i napustio sedište.

Počelo je svađom sa sudijom Oreli Turte oko opomene za prekoračenje vremena. “Ne možeš odmah da pustiš sat posle onakve razmene. Ti ne voliš dobar tenis”, rekao joj je Nadal i verovatno bio u pravu, ali to je tema za drugi put.

Svađao se sa Turte i kada mu nije dozvolila kasni čelendž, pričao sa supervizorom u vezi sa ventilatorom kraj stolice koji nije funkcionisao, udarao se po butinama u pauzi između gemova, a mreža koja je najčešće bila na Timovoj strani, pa i u važnim poenima, samo je dolivala ulje na vatru. Čak je i Karlos Moja jednom poludeo i udario rukom ogradu ispred lože.

Mnogo se govorilo o sedam meč lopti Tenisa Sandgrena. Da, morao je Amerikanac da dobije taj meč, ali vodite računa da Rodžer Federer u sedam poena nije napravio neiznuđenu grešku. Kada je Tim ponovo došao na kapiju trijumfa, na 6-4 u taj brejku četvrtog seta, ponovo je zabio forhend u mrežu. Nadal je bio taj koji mu je na kraju pružio ruku, odgovorio je istom merom, forhendom u mrežu, i pogurao ga ka trijumfu.

U Njujorku 2018. godine Tim je na Nadalovoj meč lopti promašio smeč. Tada je bio jako blizu pobede. Sada mu nije izmakla i napravio je još jedan korak ka eliti.