Mark Kolbe, Getty Images Spor

Saša Ozmo

04.02.2020 | 09.00

Oi, oi, oi: Na šampionskom fotografisanju s Novakom

Autor

U ovoj vesti

Novak Đoković

“Isti čovek svake godine, samo se lokacija menja”, dobacio je Vladan, koji je i ovoga puta bio na tribinama za finale, a Novak Đoković nasmejao se dok je pozirao fotografima dan posle meča za trofej. Osmi put je to radio u Melburnu.

Novak Đoković

sport klub

Ispred parlamenta, Brajton, na reci Jari, lokacije stvarno jesu različite, ali već drugu godinu u nizu Novak je na sebi najdražem mestu – Kraljevskoj botaničkoj bašti Viktorije, udaljenoj oko pola sata hoda od Melburn parka.

Načičkani smo mi novinari, fotografi i kamermani, kao i pedesetak srpskih navijača sa decom koji su nekako saznali kad i gde je Novakovo fotografisanje. Nekima smo i mi javili jer – kako da im ne javimo?!

Ema Vir, direktorka za komunikaciju Australijan opena, raspoređuje nas iza crne linije koju su povukli, a desno od nas iz drveća pojavljuju se Novakov brat Đorđe i fizio Uli, uz još neke ljude iz organizacije. Bila je to prava diverzija jer je skoro istovremeno, samo iz središnjeg pravca, u susret nama koračao šampion, i na prvi pogled vidno umoran, ali sa osmehom na licu i peharom u rukama.

I, dok su svi očekivali početak zvaničnog dela programa, jedna gospođa bila je odlučna i nehajna u isto vreme, samo je ignorisala obezbeđenje, prišla Novaku sporim ali sigurnim korakom, zagrlila ga i poljubila. Svi smo se smejali, baka Bojana je ukrala šou.


“Nole, Nole”, počeli su potom stidljivo srpski navijači, a zatim je Novak glumio manekena. “Ovde, Novače, na ovu stranu”. “Okreni se malo ka nama”. “Osmeh”. Dobijao je uputstva, ljubio pehar, naposletku i legao na travu kraj njega.

“Uplašio sam se da ti ne puknu pantalone kad si ustajao”, našalio se Vuk posle kada smo uzimali izjavu, a Novak se nasmejao: “Ako nekih problema nisam imao u životu...”

Kamermani i novinari su prišli, na australijskoj televiziji dosta pažnje posvetili su Đokovićevoj raspravi sa sudijom Dumusuom, kao i tome što je publika u priličnoj meri navijala za Tima. Đoković je sa takvom lakoćom, zaista bez mnogo uloženog napora, izbegao konkretnu priču, već je stari lisac i nije želeo nikakve kontroverze – konstatovao je da mu je Rod Lejver Arena najdraže mesto u karijeri, da je publika samo želela da vidi dobar meč (to sam čuo već nekoliko puta od njega), ali kako kaže latinska izreka – facta facta, non verba. Dela, dela, a ne reči – Novak je svoja osećanja pokazao time što nije pokazao “srca”, nama je objasnio i zašto. A priču o sudiji okrenuo je na šalu. Lisac, kažem vam.


Usledio je razgovor samo s nama, srpskim novinarima, pa smo se trudili da postavimo nešto drugačija pitanja u odnosu na konferenciju u nedelju.

“Pričao sam sa ženom pre nego što sam sinoć zaspao i pitala me je da li imam milion misli koje mi se vrte po glavi, emocije... Rekao sam joj da osećam potpunu tišinu i mir. To je nešto što me i danas drži. Nemam uopšte osećaj prevelike uzbuđenosti ni ushićenja. Samo mir, nekako sam se oslobodio svega”, kaže između ostalog Novak, koji je u Australiji pobedio Monfisa, Šapovalova, Medvedeva, Nadala, Federera i Tima. I ne bio umoran...

Đoković je rekao da do tada nije stigao da pročita ni 10% poruka, ali da će odgovoriti posle, pa reko’ mora da ih ima hiljadu.

“Nema toliko ljudi baš taj broj telefona”, nasmejao se Novak. Bilo je to poslednje pitanje, a zatim su krenuli potpisi i selfiji, Đoković je nestao u masi.

“Vidiš li ti njega uopšte”, pita me Sofija i ja, ruku na srce, ne vidim, ali telefon mi je podignut uvis i nadam se da ću “ubosti” Novaka na fotki. “Ne gurajte se”, upozorava jedan od redara narod koji je, srećan i ushićen, opkolio Đokovića.

I tako, druženje je okončano, a Novak nam je zadao posla i u foto-finišu našeg boravka u Australiji. Neka, neka uvek bude tako.


Zato i ovaj tekst nastaje u avionu, tek sad mogu da počnem da slažem utiske. Novak je opisivao kako mu je stres napustio telo i kako oseća umor i izvesni mir, uz zadovoljstvo. Slikovit je to opis i onoga što ja osećam - punih mesec dana u Australiji, više od 100 blogova, intervjua, crtica, vesti... I dupla kruna – prvo ATP kup, pa Australijan open.

Bila je to ogromna profesionalna privilegija i još jedno iskustvo iz kojeg sam, nadam se, izašao kao bolji novinar, a i privatno čovek o sebi mnogo nauči u mesec dana van kuće, borba je neprestana da se normalan ostane.

Hvala mojim divnim domaćinima u Australiji, prevashodno Vladanu i njegovoj porodici, kao i teta Živani, koji su učinili da se osećam kao kod kuće – izvinjavam se, ali morao sam da potpuno “privatizujem” makar jedan pasus.

Hvala i vama što ste me trpeli, gledali i čitali u prethodnih mesec dana, hvala još jednom na ukazanom poverenju, komentarima i porukama na društvenim mrežama.

Aussie, Aussie, Aussie! Oi, Oi, Oi! Nadam se da se Down Under vidimo i sledeće godine,

Saša (@ozmo_sasa)

Komentari (27)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Nexi

Savrseno! Uzivala sam ♥️

Odgovori 1 0

Jelena

Bravoooo Ozmoooo

Odgovori 10 46

Grof

Hvala tebi Ozmo.

Odgovori 13 46

* Sva polja su obavezna

"Protiv Đokovića se osećate kao amater"

"Protiv Đokovića se osećate kao amater"

"Protiv Đokovića se osećate kao amater"

Nekadašnji 33. igrač sveta Robin Hase ističe da je najteže igrati protiv prvog tenisera planete Novaka Đokovića.

Izner: Đoković najdominantniji, jedan od najvećih

Autor

Izner: Đoković najdominantniji, jedan od najvećih

Izner: Đoković najdominantniji, jedan od najvećih

Džon Izner i Rejli Opelka, koji su među najboljim serverima sveta, kažu da je servis Novaka Đokovića potcenjen.
Loading...