Kokoškov i spisak

Reprezentacija 19. feb 202012:31 > 12:33
Nebojša Paraušić/KSS

U ponedeljak u Beogradu prvi put se okupila košarkaška reprezentacija Srbije pod vođstvom Igora Kokoškova. Pravi čovek na pravom mestu, jednoglasni je stav javnosti, retko kada su svi faktori bili saglasni oko nečega kao oko dolaska asistenta Kingsa na klupu Orlova.

Kokoškov za sebe često voli da kaže da je “srpski trener u SAD“ i poručuje time da nastoji da uzme najbolje od oba sveta. U prvom obraćanju medijima selektor je bio odmeren, a nit koja se provlačila kroz celo izlaganje jeste da će igrači biti u prvom planu, kao da mu je pomalo i neprijatno što se toliko govori o njemu.

Kroz celu karijeru Kokoškov je uspehe pravio… Neću reći iz senke, ali nikada velikim rečima, već temeljnim poznavanjem košarke i, na osnovu toga, mogućnosti da se prepoznaju načini na koji se kvaliteti konkretnog tima mogu najbolje iskazati. Dakle, filozofija koja je fleksibilna i počiva na igračima koje ima na raspolaganju, a ta fleksibilnost moguća je samo uz ogromno znanje.

Povezano

U Kokoškovu je Srbija dobila selektora koji na pravi način razume potrebu i želju javnosti da zna stvari i zato je jasno obrazložio svoj prvi spisak za kvalifikacije za Evrobasket 2021. godine. Prvi deo su “bebe“, tj. oni igrači koji sada nisu u prvom planu, ali bi u budućnosti trebalo da budu (“to je uvek bila odlika jugoslovenske škole košarke“). Drugi jesu igrači koji su sada u zenitu karijere ili blizu toga, koji bi trebalo da vode igru i donose pobede u kvalifikacijama, a treći jesu veterani čiji je osnovni zadatak da budu vezivno tkivo i da utiču na to da se svi osećaju komotnije i da lakše ostvare ciljeve. To je posebno važno u ovakvim kvalifikacijama kada posle dva-tri treninga sledi prva utakmica – o besmislenosti FIBA prozora pisali smo već mnogo puta, ali situacija je takva kakva je i kukanjem se ništa ne postiže.

Kada treba, ume Igor da bude i diplomata, kao u onom odgovoru o Majku Malounu, gde je očito došlo do neke greške u komunikaciji i gde tek treba da vidimo konačan epilog. Kakav god on bio, to ništa značajno ne menja.

Protivnici u kvalifikacijama jesu Finska, Gruzija i Švajcarska. Tri najbolje ekipe prolaze dalje, ali Gruzija je domaćin, ima obezbeđeno učešće i samo prva dva tima ići će dalje pod uslovom da Gruzijci budu četvrti. Čisto da sistem bude još nakaradniji, ako je moguće.

Sistem prozora pogoduje manje kvalitetnim reprezentacijama. Razlog je jednostavan – one nemaju mnogo igrača u NBA i Evroligi, pa su svakako u najjačim sastavima ili blizu najjačim. I te ekipe, koliko god na papiru ne delovale jako, umeju da budu jako nezgodne jer se dobro poznaju, imaju kontinuitet na klupi i veliku želju da iznenade neke favorite. I Srbija je tako znala da se opekne u bližoj prošlosti – nije prošlo ni godinu dana od poraza od Estonije u Talinu.

Finska je upravo takav profil selekcije, s tim što je i košarkaški kvalitetnija od Estonije, a dodatni problem za Srbiju predstavljaće neigranje Miloša Teodosića zbog problema sa osiguranjem.

Na pleju sada Srbija ima Nikolu Rebića i Ognjena Jaramaza. Rebić ima solidnu sezonu u Jeniseju, dok je Jaramaz odličan u Partizanu i više puta je ove sezone pokazao da se ne plaši odgovornosti, naprotiv. Uz kontinuitet koji bi trebalo da dođe, Jaramaz je sasvim realan kandidat i za spisak za olimpijske kvalifikacije.

fiba.basketball

Među veteranima se izdvajaju Raduljica, Veličković i Simonović. Raduljica nije preskočio nijedan prozor i pokazuje nesmanjenu želju da igra i dalje – iako je pitanje hoće li biti ozbiljan deo tima za akcije u kojima su i najbolji igrači na raspolaganju, Raduljičino prisustvo sada je od velikog značaja. Posle razgovora sa Kokoškovom, iz reprezentativne penzije vratio se i Marko Simonović, a povratnik u nacionalni tim je Novica Veličković.

Krilni centar Partizana sigurno bi imao mnogo zapaženiju i klupsku i reprezentativnu karijeru da ga povrede nisu sputale, a svojim fanatizmom i ljubavlju prema košarci izborio se za to da uprkos problemima i dalje bude relevantan. I dočekao je novi poziv u reprezentaciju, gde na ovom nivou može da pomogne i igrački, još više i energijom i srcem. Kokoškov je i istakao da od Simonovića i Veličkovića ne traži ništa više do uloge koje svakako imaju u klubovima, a to je i najbolji način da se u ovim okolnostima gradi tim.

Iskustvo prozora imaju i oporavljeni Dejan Todorović, koji igra odlično ove sezone u Andori, kao i Aleksa Avramović, koji se skrasio u Estudijantesu posle neuspešnog pokušaja u Unikahi. Uz njih dvojicu, šut ne bi trebalo da bude problem, a na spoljnim pozicijama je i Rade Zagorac, koji do sada nije opravdao potencijal koji je pokazivao u ranijoj fazi karijere, ali je ove sezone defanzivno jako značajan za Partizan. Možda i jedino pravo iznenađenje na spisku jeste Dalibor Ilić iz Igokee, ali momak rođen 2000. godine ove sezone znao je da bljesne u dresu Igokee.

Nebojša Paraušić/KSS

“Bebe“ su Trifunović, Đorđević, Radanov, Luka Ašćerić dobio je poziv umesto povređenog Dobrića, a podrška Raduljici biće Dejan Kravić, koji ima poene u rukama i koji u Endesa ligi u dresu Obradoira prosečno beleži 14 poena i 6,5 skokova.

Gledajući spisak, možda se moglo pretpostaviti još neko ime (Ristić, Jelovac, Davidovac, možda i Mišković kao “beba“?), ali kada se sve sabere i oduzme, ova ekipa ima sve potrebne delove da se relativno brzo uklopi i da igra na dovoljno visokom nivou za pobede. Neće biti lako, pogotovo što je prvi ispit gostovanje u Finskoj (četvrtak, 18.00). Koliko Finci godinama igraju u nepromenjenom sastavu, najbolje ilustruje činjenica da će u sastavu biti Peteri Koponen, Šon Haf, Tuka Koti i Mika Koivisto, četvorica košarkaška koji su bili u timu i kada je Finska pobedila Srbiju 2008. godine u kvalifikacijama za Evrobasket 2009.

U nedelju u halu Pionir dolazi Gruzija i biće to prva prilika da srpska javnost pozdravi novog selektora. Važno je što je Kokoškov već sada tu, što može iz prve ruke da oseti puls i nacije i specifičnosti vođenja Srbija u odnosu na Gruziju i Sloveniju.

Kvalifikacije za Evrobasket jesu važne, ali uz svu dozu opreza koja mora da postoji, teško je zamisliti scenario u kojem Srbija izostaje sa tog takmičenja. Zato je ovaj prozor ujedno i priprema pred ono što srpska košarkaška javnost željno iščekuje – kvalifikacioni turnir za plasman na Olimpijske igre (Beograd, od 23. do 28. juna), a onda i, nadamo se i očekujemo – Tokio.