Dangubić za SK: Pre mi je smetalo to “samo statistika“

Marko Metlas/EB via Getty Images

Kao i svi ostali ovih dana,barem oni koji su odgovorni prema drugima i sebi, i Nemanja Dangubić provodi vreme kod kuće, i rado se odazvao na poziv Sport kluba za intervju u kojem ne bismo govorili jedino o tmurnoj sadašnjici.

Jesmo počeli od karantina, ali potom je krilni košarkaš govorio o očekivanjima od sebe, košarkaškoj budućnosti, reprezentaciji…

“Vratio sam se u nedelju u Beograd. Dobili smo u petak poruku kluba da možemo da idemo kući. Ne zna se ništa još, ali klub nam je dao pravo da idemo. Čuo sam se sa agentom Miškom Ražnatovićem, sa saigračima koji su uglavnom svi odmah otišli. U nedelju je bio direktan let, devojka i ja smo kupili dve karte. Biću 14 dana kod kuće, poštovaću maksimalno taj period samoizolacije – u kući, kao i svi“, počinje Dangubić za Sport klub.

Kao što smo iskusili, dani mogu da budu dugi, a Nemanja obrazlaže kako ih prekraćuje.

“Imao sam časove španskog, devojka mi je našla kontakt jedne žene iz okoline Madrida. I u Madridu mi je onlajn držala časove. Ide mi OK – dok je trajala sezona, nisam bio u ritmu učenja kako treba, trebalo je više, ali treninzi, umor, uvek nešto pomerim… Sada imam vremena i imaću svaki dan barem jedan čas od sat vremena, da iskoristim tako vreme kada smo već prinuđeni da budemo unutra. Igram Soni, kao i svi drugi verovatno, čujem se sa saigračima koji igraju, pa se povežemo i igramo igrice. Doneo sam strunjaču i neke rekvizite, istežem se i svaki dan pomalo treniram, ono što mogu… Vidim svi to rade, pun Instagram vežbi. I to je to, prođe dan“.

Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

Na pitanje da li je bio u kontaktu sa nekim od kolega košarkaša, rođeni Pančevac odgovara:

“Čuo sam se pre neki dan sa Markom Simonovićem, čujem se često sa Lukom Mitrovićem. U suštini niko ništa ne zna šta će biti i šta da se radi u ovakvim situacijama, prvi put nam se ovako nešto dešava. Klubovi nisu toliko spremni da odreaguju, niko ne može da ima pouzdanu informaciju, pa smo svi u položaju u kojem ne znaju šta da radi. I klupski doktori i fizioterapeuti u Estudijantesu su nam na raspolaganju, svaki dan nam šalju poruke kako smo i kako su naše porodice“.

Povezano

Posle jedne sezone u Bajernu iz Minhena, Dangubić je letos potpisao za Estudijantes, ali do prekida sezone nije baš sve išlo po planu.

“Sezona jeste bila teška, desile su se promene u ekipi, promenio se i trener… Imali smo dobar start, u jednom trenutku nismo imali sreće jer smo izgubili dve-tri utakmice na jednu loptu, a posle se ispostavilo da su baš te utakmice odredile tok sezone. Zaređali smo s porazima, nismo mogli da se izvučemo iz lošeg ritma. Ostao sam, borim se do kraja“, kaže Dangubić i dodaje:

“Španska liga me je prijatno iznenadila – zapravo, nije me iznenadila, potvrdilo se ono što su mi govorili igrači koji su pre tu nastupali. Pre svega kvalitet lige, svaka utakmica je vrhunski organizovana i svaka ekipa je dobra, nikada ne možeš unapred da zaokružiš pobedu, već moraš da se potrudiš za nju. To se vidi i po tabeli, i ekipe koje igraju Evroligu imaju dosta poraza, Baskonija i Valensija npr. Liga zaslužuje epitet najbolje u Evropi“.

Kada je 2014. godine prešao u Crvenu zvezdu, očekivanja od Dangubića bila su velika, ali za sada se nisu obistinila predviđanja – Nemanja ima dobru karijeru, ali očekivalo se više.


“Saglasan sam sa time. Posle te godine u Megi nije se očekivalo ni da izađem na draft, a kamoli da me izaberu. Ipak, te sezone sam napredovao iz meseca u mesec, pa sam na kraju naporan rad u Megi sa Dejanom Milojevićem krunisao draftom (54. pik, birali ga Sparsi). Tada se očekivalo mnogo više od mene, da narednih godina dođem do NBA lige, to je bilo logično“,
ističe Nemanja i objašnjava:

“To je jedna priča, ali druga jeste ta da sam otišao u veliki klub mlad, sa 20-21 godinom, i igrao sam Evroligu. U Megi je bio mlad tim, u Zvezdi je bilo dva-tri vrhunska strana igrača, još sjajnih domaćih, očekivanja su velika i bio mi je potreban period navikavanja. Igrao sam bolje, u nekim trenucima je delovalo da je to to, ali onda su me pehovi s povredama vraćali na staro“.

#related-news_0

Svestan je Dangubić da je jedini put da se gleda napred, daleko od toga da je kasno za velike stvari.

“Možda sam izgubio momenat i nisu se ostvarila očekivanja. Lično znam da sam trenirao maksimalno i vredno, da sam svake godine pokušavao da popravim neki segment igre – nekada je išlo brzo, nekad sporo. Svako ima svoj put, ne žalim ni za čime, nastaviću da radim jer i dalje želim da igram na vrhunskom nivou u Evropi, u što boljim timovima. Imam 26 godina, ima vremena da još nešto izgradim“.

Na pitanje šta je ključno da bi se taj dodatni iskorak dogodio, Dangubić odgovara:

“Posle nekoliko godina u profesionalnoj košarci, svaki igrač poznaje sebe. Sazreo sam, spoznao sam sebe kao ličnost i kao igrač, treba da biram sredine u kojima mogu najbolje da se pokažem i u kojima mi odgovara sistem. Mislim da sam se afirmisao kao igrač koji je timski, koji dobro funkcioniše u sistemu, bitno mi je da sledeći korak bude takav u kojoj moji kvaliteti mogu da dođu do izražaja i da se osećam lagodno. Dalje, ključ je u samopouzdanju koje dolazi na različite načine – kada se ulazi u sezonu, važno je da igrač zna kako samostalno da dođe do samopouzdanja, treningom, analizom utakmica, detaljnom pripremom za sezonu. Videćemo šta će biti sledeće godine, pogotovo u ovako specifičnoj situaciji“.

Mariano Pozo/EB via Getty Images

Kod Dejana Radonjić u Crvenoj zvezdi profilisao se Dangubić kao specijalista za defanzivu, a mnogi su njegov učinak tumačili su jedino kroz statistiku.

“Iskreno, kada sam bio mlađi, pogotovo u početku u Zvezdi, dosta mi je smetalo što se moj učinak često gledao jedino kroz statistiku, a ja sam radio poslove koje sam dobijao od trenera i na osnovu kojih sam i zarađivao minutažu i u Evroligi, što nije mala stvar. Sada mi to više ne smeta, te stvari su mi normalne – kada dobijem takve zadatke, ne gledam na to kao na prepreku, već kao na izazov. Najbitnije mi je da budem na terenu, onda imam priiku da pokažem i druge kvalitete. Ove sezone sam na nekim pripremnim utakmicama igrao i plejmejkera, a poslednja dva-tri meča sam igrao četvorku. Spreman sam na sve što trener zatraži – znam da ću dobiti minute ako ispunim to, što je kažem najvažnije“.

Nekoliko puta je Dangubić bio na širem spisku reprezentacije i još ne odustaje od sna da predstavlja Srbiju na nekom od velikih takmičenja.

“Bio sam nekoliko godina u nizu na širem spisku, bio sam na pripremama, često sam dolazo do kraja priprema i ispadao kao 13-14-15. igrač. To je bilo veliko iskustvo za mene. Sada već neko vreme nisam bio na spisku od 18 godina, ali zdrav sam. Imam veliku želju da igram za reprezentaciju – imao sam kontakt sa selektorom Kokoškovom za ove prozore, ali njegova odluka bila je da ne budem u ekipi sada. To poštujem, ali rekao sam mu da sam na raspolaganju, jedini način jeste da se probijem igrama u klubu, boriću se za svoje mesto“, zaključio je Dangubić za Sport klub.