Rodžerova pariska kruna – bilo je suđeno

Getty images/Ryan Pierse

Uzeo je četiri gema u finalu Rolan Garosa. Tri nedelje kasnije istom čoveku predao je krunu svog vimbldonskog kraljevstva i izgubio svetski tron. Trgao se u Njujorku, ali poraz u Melburnu ponovo od Rafaela Nadala nosio je sa sobom suze koje su mnogi protumačili kao svest o padu sa samog vrha.

A onda, onda je usledio jedan od najvećih trijumfa u njegovoj karijeri – Rodžer Federer osvojio je Rolan Garos 2009. godine! Jedan od bezbroj puta tokom njegove karijere kada je demantovao one koji su u njega sumnjali, a bio je to njegov 14. Gren slem trofej. Osvojiće još koji u narednoj deceniji, zar ne?

Povezano

Već nekoliko godina Švajcarac je bio drugi igrač sveta na šljaci, ispred je bio jedino čovek koji trenutno ima 12 trofeja na Rolan Garosu, čovek koji se sasvim sigurno neće ponoviti – Rafael Nadal.

Godine 2005. Federer je do polufinala došao bez izgubljenog seta, samo da bi izgubio od Nadala u četiri seta. Naredne sezone takođe je bez većih problema došao do finala, a tamo je Nadal ponovo bio bolji u četiri seta. Pa i te 2008, kada ga ja Rafa u finalu deklasirao 6:1, 6:3, 6:0, jedini set do borbe za trofej Federer je izgubio u četvrtfinalu od Tomija Robreda.

Posle suza u Melburnu na startu 2009, na američkoj turneji Federer je gubio od zvezda u usponu – Endija Marija i Novaka Đokovića – u Monte Karlu je izgubio od Vavrinke u trećem kolu, u Rimu od Đokovića u polufinalu.

A onda se dogodio meč koji će možda presudno uticati i na dešavanja u Parizu – Rafael Nadal i Novak Đoković odigrali su u polufinalu Madrida meč dug četiri sata i tri minuta, a Španac je spasao tri meč lopte i plasirao se u finale. Sutradan nije ličio na sebe, a Federer je, posle pobeda nad Soderlingom, Rodikom i Del Potrom, savladao Nadala 6:4, 6:4. Biće to njegova poslednja Masters titula na crvenoj šljaci, ali i najvažnija u karijeri – ne toliko zbog nje same, koliko zbog onoga što je sledilo.

U šokantnom razvoju događaja Novak Đoković, koji je prethodne tri godine gubio od Nadala na Rolan Garosu, u bledoj partiji poput ravne linije ispao je od Filipa Kolšrajbera 6:4, 6:4, 6:4. Dan kasnije desilo se nezamislivo. U jednom trenutku Rafael Nadal pogledao je ka svojoj loži i rekao “ne mogu više“ – borio se do kraja, ali tendinitis u kolenu i inspirisani Robin Soderling bili su prejaki, 6:2, 6:7, 6:4, 7:6. Baš pre nekoliko dana Žo-Vilfred Conga otkrio je da “svi igrači znaju da je Rafa tada bio bolestan“, ali to ne oduzima mnogo od partije života Šveđanina – pobeđivao je Nadal i u gorim stanjima.

Clive Brunskill/Getty Images

Sva pažnja sada je usmerena na jednog čoveka – Rodžera Federera. Švajcarac je u drugom kolu izbegao senzaciju u duelu sa specijalistom za šljaku Hoseom Akasusom. Do tada je Argentinac prošao drugo kolo Slema samo jednom u 28 pokušaja, ali mnogo spina, kik servis na bekhend i Federerova nervoza stavili su ga u odličnu poziciju – 1-1 u setovima i vođstvo od 5:1 u trećem. Propustio je set loptu, uplašio se i izgubio pet gemova u nizu, a Rodžer je “preživeo“.

#related-news_0

U trećem kolu sa domaćom nadom Pol-Anrijem Matjeom, koji je tri godine ranije Nadalu uzeo set i naterao ga da igrao skoro pet sati, Federer je izgubio prvi set, ali je potom relativno lako preokrenuo.

Dan posle nezamislivog, posle eliminacije Nadala, Federer je za protivnika u četvrtom kolu imao Tomija Hasa. Iskusan i talentovan Nemac čija bi karijera sigurno bila još bolja da nije bilo povreda. Has je poveo sa 2-0 u setovima i na 4:3 u trećem imao je brejk loptu. Federer je promašio prvi servis. Na drugom je poslao kik na bekhend Hasa, a onda odapeo insajd-aut forhend koji ga je mnogo puta izneverio toga dana. Linija. “Voila“, uzviknuo je i do kraja meča izgubio još samo dva gema. Olakšanje.

Getty Images/Clive Brunskill

Teniseri često govore o tome koliko je važno “staviti se u poziciju da osvojite trofej“. Federer je to u Parizu radio godinama, kao i Đoković i tada i posle, a sada je napokon dočekao da u samoj završnici turnira nema Nadala. Trijumfom nad Hasom probijena je psihička barijera, a u četvrtfinalu je Gael Monfis samo u prvom setu pružio jak otpor.

Usledilo je filmsko polufinale sa Del Potrom, kiša i praktično blato po kojem su igrali dočaravala je tu bitku u pravom smislu te reči. Vodio je mladi lav iz Argentine sa 2-1 u setovima, držao se hrabro do 4:4 u petom, ali Federerova glad bila je veća. I iskustvo. Briljantnim forhendima došao je na korak od sna, a tamo ga je čekao Robin Soderling.

Getty Images/Clive Brunskill

#related-news_0

U danu pred finale “nervoza“ je bila najčešće spominjana reč. Švajcarac je na korak do istorije, Šveđanin igra svoje prvo Gren slem finale. Očekivano, onaj iskusniji bolje je sakrio nerve i protrčao kroz prvi set sa 6:1. Nije to bio preterano kvalitetan meč, Soderling je drugi set nekako doterao do taj brejka, ali je tu potpuno posustao. Na svom servisu Rodžer je bio neprikosnoven, malo se jeste unervozio na početku trećeg seta, zatim i u poslednjem gemu, ali svima je bilo jasno – napokon će proći kroz cilj!

“Ovo je pobeda koja mi pruža najveće zadovoljstvo u životu, uz prvi trofej na Vimbldonu. Toliko godina sam pokušavao, bilo je toliko pritiska. Verovao sam uvek, ali postaje teže kako godine prolaze“, izjavio je Federer, koji je tada postao šesti igrač u istoriji koji je kompletirao Gren slem.

Trofej mu je predao Andre Agasi, koji je dvadeset godina ranije takođe u Parizu osvojio jedinu Gren slem titulu koja mu je nedostajala. I brk mu se sigurno malo smešio jer je Federer pobedom izjednačio rekord Pita Samprasa od 14 najvećih titula.

Tri sedmice kasnije Rodžer će ga na Vimbldonu i prestići u spektakularnom finalu sa Endijem Rodikom, a potom će osvojiti još pet Gren slem titula za ukupno 20.

Nije to bio poslednji Federerov bljesak u Parizu – dve godine kasnije prekinuo je Đokovićevu seriju od 43 pobede i pokazao već čuveni prst potom. Izgubio je u finalu od, pogađate, Nadala, a potom je još dvaput igrao u polufinalu – 2012. godine je u tri seta izgubio od Đokovića, a prošle sezone od Nadala takođe u tri seta.

A taj pad na kolena i te suze posle trijumfa nad Soderlingom ostaće jedna od najvažnijih slika u istoriji tenisa.

Getty images/Ryan Pierse