Dončić-Jokić: Kako bi izgledao najbolji tim Jugoslavije

Getty Images/Tom Pennington

Kako bi sada izgledao tim bivše Jugoslavije? Tema koja uvek zainteresuje jedne, dok drugi kolutaju očima u u stilu “koga briga?“, ali ipak na kraju pročitaju. Zašto? Jednostavno – zabavno je baviti se takvim kalkulacijama.

Svi koji košarku vole žale za time što se nije dogodilo finale Olimpijskih igara 1992. godine između drim tima SAD i Jugoslavije, a nedavno su se i strani mediji bavili spekulacijama kako bi danas izgledao sudar Amerikanaca i Jugoslovena. Ako je glavni rival SAD, u vezi sa selektorskim mestom ne bi trebalo da bude dileme – Igor Kokoškov dokazao se i na klupi Slovenije i u najjačoj konkurenciji na svetu.

NBA liga ubedljivo je najbolja na svetu, mogli bi da sastave dva ili tri jaka tima, ali i u eks Ju konkurencija je velika i bilo bi teško izabrati konačnih 12. Kao što treneri često vole da kažu, tim ne čini 12 najboljih individualaca, već 12 igrača koji čine najbolju ekipu. Moj širi spisak izgledao bi ovako:

Plejmejkeri/bekovi: Luka Dončić, Vasilije Micić, Stefan Jović, Miloš Teodosić, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Nemanja Nedović
Krila: Bojan Bogdanović, Krunoslav Simon, Nikola Kalinić, Vladimir Micov
Krilni centri: Dario Šarić, Nemanja Bjelica
Centri: Nikola Jokić, Nikola Vučević, Jusuf Nurkić, Ivica Zubac, Boban Marjanović, Nikola Milutinov

Na prvi pogled, jasno je da na poziciji centra vlada najveća i najjača konkurencija, slična je situacija i sa plejmejkerima, ali neki igrači takvih su profila da mogu da se uklope i na poziciji dva, ili da se igra sa dvojicom plejmejkera. Na slatkim smo mukama, dakle, a bili bismo na još većim da Goran Dragić nije odlučio da se povuče iz reprezentativnih akcija i tako nam olakša ovaj hipotetički posao.

fiba.basketball

Luka Dončić je ove sezone čak ušao u MVP konverzaciju u NBA ligi, blistao je i u Evropi, bio značajan deo pohoda Slovenije ka evropskom zlatu. Nikola Jokić je jedan od najboljih centara u NBA, ako ne i najbolji, tako da je jasno da bi se igra vrtela oko njih dvojice. Pik-en-rol sa njima dvojicom bio bi noćna mora za svakog protivnika jer u svakom trenutku te akcije granaju se različite mogućnosti za akcije unutar akcije i za improvizaciju jer su obojica izuzetno kreativni igrači.

Ipak, u svojim timovima navikli su da lopta često bude kod njih, pogotovo Dončić, ali hemija ne bi trebalo da bude problem uzevši njihove i igračke i ljudske karakteristike. Uz to, Jugoslavija bi imala dovoljan broj vrlo kvalitetnih igrača, pa bi uspevala da zadrži visok nivo igre i sa samo jednim od njih dvojice na parketu.

Sa Dončićem kao čovekom koji najviše drži loptu u rukama, najbliži “otpadanju“ sa liste plejmejkera jeste Miloš Teodosić – mučio se sa povredama, a Dončiću su kompatibilniji Micić i Jović kao bolji defanzivci. Takođe, i Micić i Jović mogli bi da igraju i u paru sa Dončićem – Micić u Efesu često igra sa Larkinom, a Jović sa Švedom.

Alex Livesey/Getty Images

U takvim kombinacijama Bogdan Bogdanović bio bi pomeren na trojku i to je spoljna linija koju bi selektor sigurno ponekad koristio, ali s obzirom na to da i Dončić i Jokić vole loptu u rukama, to bi otvorilo mnogo prostora za Bojana Bogdanovića. Daleko od toga da Babo ne ume da igra s loptom, ali je komforan i u ulozi nekoga ko čeka šuteve – u tom timu bilo bi mnogo otvorenih pozicija, sigurno.

Krunoslav Simon pod stare dane igra možda i najbolju košarku u karijeri – racionalan je, doprinosi mnogo sa minimalnom potrošnjom, ali bi Nikola Kalinić doneo čvršću igru u odbrani i mogućnost da se spusti na poziciju četiri po potrebi.

Marko Gudurić u Memfisu nije dobijao mnogo prilika ove sezone, Nemanja Nedović se mučio sa povredama u dresu Armanija, a Vladimir Micov igra konstantno dobro godinama na evroligaškom nivou i može da se prilagodi različitim ulogama, da deluje iz drugog plana i kao komplement nosiocima tima.

Na poziciji četiri sve je jasno – Nemanja Bjelica i Dario Šarić su zakucani, baš kao i Jokić kao prvi centar. Međutim, koga priključiti Jokiću? As Denver Nagetsa daleko je od defanzivne sile i zato se kao rešenje za drugog centra nameće Jusuf Nurkić – istina, dugo je već povređen, ali onaj stari Nurkić bio je skoro na Ol-star nivou u Portlandu, i to na obe strane terena. Nikola Vučević je izvanredan igrač sa raznovrsnim napadačkim arsenalom, ali pitanje je koliko bi mogao da se uklopi s obzirom na to ko čini ostatak tima i kakva bi verovatno bila filozofija.

fiba.basketball

Zato su Ivica Zubac ili Nikola Milutinov realnije opcije na poziciji trećeg centra – obojica su dobri defanzivci i skakači, a Milutinov ima više najjačeg evropskog iskustva, što može da bude korisno na velikom takmičenju u timu u kojem mnogi igrači već neko vreme igraju u NBA. Tu je potencijalno i Boban Marjanović za specijalne zadatke i pet minuta tokom kojih bi se išlo na njega u napadu, ali to je na dugom štapu.

Na osnovu svega rečenog i ne bez dilema (u vezi sa Simonom i Zubcem najveće), evo 12 igrača koji bi po mom mišljenju imali najveću šansu da Jugoslaviji donesu svetsko ili olimpijsko zlato: Luka Dončić, Vasilije Micić, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Vladimir Micov, Nikola Kalinić, Nemanja Bjelica, Dario Šarić, Nikola Jokić, Jusuf Nurkić, Nikola Milutinov.

Koga sam zaboravio i gde sam pogrešio – pošaljite nam u komentarima svoj idealni tim Jugoslavije!