Kako do finala: Zverev ili Karenjo, Tim ili Medvedev?

Skener 11. sep 202010:38 > 10:49
Getty Images/Matthew Stockman

Teniseri rođeni devedesetih godina dobiće svog prvog Gren slem prvaka – iako nema Velike trojke, čeka nas više nego uzbudljiva završnica US opena sa ipak jednim polufinalnim okršajem koji je na papiru atraktivniji od drugog.

Aleksander Zverev – Pablo Karenjo Busta (22.00)

Ako ne bude dobro igrao na Gren slem turnirima u naredne dve godine, možete da dođete i da mi kažete: ‚Ti ništa ne znaš o tenisu“, izjavio je Rafael Nadal o Aleksanderu Zverevu u maju 2018. godine.

Povezano


Istina, Saša nije napredovao od tada na način na koji je Nadal očekivao, kao i mnogi drugi, ali na to može da se gleda iz dve perspektive – jedna je da se bude razočaran time, a druga jeste da uprkos još priličnom prostoru do plafona Zverev igra u svom drugom uzastopnom Gren slem polufinalu.

Prednosti i nedostaci Nemca su očigledni, a amplituda između njegovog prvog i drugog servisa još će više na značaju dobiti u duelu sa teniserom odličnog riterna kakav je Karenjo Busta. Kada pogađa prvi servis u visokom procentu, teško je i prići Aleksanderovom servisu, pitajte samo Đokovića o njihovom finalnom meču u Londonu 2018. godine. Drugi je po broju asova u dosadašnjem toku turnira (92), ali kada prvi servis ne ide, drugi ume da mu utaba put ka katastrofi.

Sada u Njujorku neretko je pribegavao taktici koju ponekad koriste i Kirjos i Medvedev (a naročito Bublik), a to je da i drugi servis udara izuzetno jako. Čak i kada to ne pokušava, duple greške su izuzetno česte, čak 41 u dosadašnjem toku turnira, što je najviše od svih. Nervoza će se verovatno povećati kada Španac počne da ulazi u teren više na drugim servisima.

Saša je priznao da je posle eliminacije Đokovića u meču sa Ćorićem bio dodatno nervozan i sputan, zato to i nije bio kvalitet dostojan Gren slem četvrtfinala, ali sada ga treba ipak očekivati nešto smirenijeg. David Ferer, koji nije sa njime u Njujorku doduše, kaže da je zadovoljan radnom etikom svog novog učenika, a iz Fererovih usta to nešto znači i možda je vreme da Zverev sa 22 godine dođe do svog prvog Slem finala.

Matthew Stockman Getty Images Sport

Karenjo Busta je delovao fizički iscrpljeno u četvrtfinalnom okršaju sa Šapovalovom, ali imao je više od puna dva dana da se odmori. Konstantnost je njegov zaštitni znak, neće mnogo toga pokloniti Zverevu i, iako Saša voli da trči i da se nadigrava, sada će ipak morati da nastoji da skrati poene. Karenjo Busta će želeti da što više lopti šalje na forhend Zvereva, vidno slabiji od dva udarca, pogotovo na mlake i neutralne lopte (pokazao je Saša u Njujorku da i forhendom može da bude ubitačan iz kontre).

Nik Kirjos je, očigledno ne prateći sport kojim se bavi, rekao da Španac ne bi bio u Top 50 da nema šljake. Ne činite istu grešku – Karenjo Busta jeste imao sreće sa Novakovom diskvalifikacijom na ovom turniru, ali beton srednje brzine njegova je najdraža podloga. Uostalom i 2017. godine igrao je polufinale US opena, a tri od svoje četiri dosadašnje titule 29-godišnji Španac uzeo je baš na betonu.

Nema neko veliko oružje u igri, ali je čvrst sa obe strane i servis mu je malo potcenjen, čak je i na mreži dobar ukoliko za time ima potrebe. To je idealni stil igre za protivnike možda većeg talenta i višeg plafona, ali istovremeno i većih oscilacija u igri. Šapovalova je naterao da skupo plati padove i slavio je u pet setova, a videćemo može li isto da učini sa Zverevom.

Karenjo Busta je rasterećen, Zverev je favorit i to može dodatno da ga pritiska, ali kada se sve sabere i oduzme, ipak više zavisi od Aleksandera i ipak je on bliži finalu. Ipak, ne očekujte kratak i lak meč za Zvereva koji želi da postane prvi Nemac u Gren slem finalu još od Rajnera Šitlera u Melburnu 2003. godine. 

U jedinom dosadašnjem okršaju, u Majamiju 2018. godine, Zverev je pobedio sa 7:6, 6:2.

Getty Images/Matthew Stockman

Dominik Tim – Danil Medvedev (posle prvog polufinala)

Po mišljenju mnogih, finale pre finala sada kada Đokovića nema na turniru. Austrijanac je odigrao očajno u svom prvom meču u Njujorku i izgubio je od Filipa Krajinovića uz samo tri osvojena gema, ali je do početka US opena bio na potrebnom nivou.

Sada raste iz meča u meč, jedini set izgubio je od Čilića, a u duelu sa dve mlade nade (Ože-Alijasim i Aleks de Minor) u četiri od šest setova izgubio je maksimalno dva gema. Da, Tim igra dobro, ali zapravo mu je Čilić bio jedini pravi i konstantni test do sada – Feliks je de fakto igrao samo jedan set, a Aleks je ostao bez gasa i umnogome olakšao posao Dominiku.

Isto se moglo reći i za Medvedeva sve do četvrtfinala – protivnici u prve tri runde nisu bili nikakvo merilo za ocenu forme (Delbonis, O‘Konel, Volf), onda je Tijafou prepustio samo pet gemova, da bi najveći test bio upravo taj četvrtfinalni, kada je pobedio Rubljova sa 7:6 (8-6), 6:3, 7:6 (7-5). Imao je Andrej prvi set u džepu, vodio sa 6-3 u taj brejku, ali se Danil volšebno izvukao.

Uprkos tome što je Medvedev tražio medicinski tajm aut zbog ramena u završnici duela sa Rubljovom, i Tim i on trebalo bi da imaju dovoljno snage za titanski okršaj. Biće to taktičko i mentalno nadmudrivanje i vrlo je verovatno da će na kraju svega nekoliko poena odlučiti pobednika.


Obojica raspolažu različitim stilovima igre – na ritern obično stoje “u gledalištu“, mogu i da prebacuju loptu do iznemoglosti, ali i da se opredele za ofanzivniji stil igre. Napadaju, doduše, drugačije – kod Tima je to plan koji se vidi u pokretima u svakom trenutku, postavi se bliže osnovnoj liniji, čak je malo i skratio zamah kod forhenda. A Medvedev je poznat po tome što rivala može da izbaci iz koloseka jednim iznenadnim napadačkim udarcem, kada posle mnogo neutralnih i sporih udaraca „sevne“ ravnjača – i kraj.

Al Bello,Getty Images


Te ravnjače Tim će pokušati između ostalog da spreči i višim, spinovanim loptama, naročito sa bekhend strane, ali neće smeti ni Dominik previše da se upasivi jer je Danil u tom smislu možda i „najnaporniji“ protivnik na svetu, u smislu da i prodorne i oštre udarce vrati naizgled sa lakoćom. Tim servira jače, Medvedev servira preciznije. I, dok je servis naravno važan, važnije će biti razmene u kojima će Rus nastojati da drži loptu što niže i da ne dozvoli Timu da se razmaše i da se prečesto izmiče na forhend.

U prošlosti je Medvedev češće od Tima uspevao da na najvećoj sceni ceo meč odigra na najvišem nivou u kontinuitetu, a obojica su već bili na pola koraka do Gren slem titule. Tim je vodio 2-1 protiv Đokovića u finalu Australijan opena ove sezone, uz brejk loptu u četvrtom setu, a Medvedev je na prošlogodišnjem US openu imao brejk lopte u petom setu protiv Nadala. Obojica su tada ostali bez sna i zato su gladni ove prilike – ko god da pobedi, biće favorit u finalu.

Do sada su se sastali tri puta, Tim vodi 2-1, ali Medvedev je dobio poslednji i njihov jedini duel na otvorenom betonu – prošle godine na Rodžers kupu u Montrealu bilo je 6:3, 6:1, ali treba uzeti u obzir da se Austrijanac tada mučio sa povredom.