Koga Novak ne želi na svom putu u Parizu?

Getty Images/Clive Brunskill

Otkad je 2016. godine ispunio san i napokon osvojio Rolan Garos, Novak Đoković u Parizu nije igrao finale – prvo ga je u četvrtfinalu zaustavio Dominik Tim, onda u četvrtfinalu Čekinato (uh...), a onda prošle godine opet Tim po vrlo jakom vetru. Da li je vreme da se Novak opet bori za titulu?

Otkad je 2016. godine ispunio san i napokon osvojio Rolan Garos, Novak Đoković u Parizu nije igrao finale – prvo ga je u četvrtfinalu zaustavio Dominik Tim, onda u četvrtfinalu Marko Čekinato (uh…), a onda prošle godine opet Tim u uslovima izuzetno jakog vetra. Da li je vreme da se Novak ponovo bori za titulu?

Đoković u Pariz stiže posle ne baš blistave igre, ali i titule na Masters turniru u Rimu (više o tome čitajte OVDE) – baš kako i treba za najboljeg tenisera sveta pred Gren slem turnir. Novak je sposoban da pobedi bilo koga na bilo kojoj podlozi, ali to ne znači da pred žreb (četvrtak od 18.00) nema svoje želje.

Zapravo, žreb je sada važniji nego što je bio jako dugo, a razlog za to leži u jednom čoveku – Dominiku Timu. Austrijanac je u Njujorku osvojio svoju prvu Gren slem tituli, ali šljaka i dalje ostaje njegova kuća. Ginter Breznik, njegov dugogodišnji trener, rekao je da Timu treba „oko pola sata“ da se prilagodi na šljaku posle betona, pa uz početnih meč-dva za zagrevanje ne bi trebalo da se oseti to što Dominik nije odigrao nijedan zvanični turnir na šljaci pre Pariza.

Povezano

Fizički će sigurno biti spreman, on je ostavio otvorenim pitanje kako će se oporaviti psihički tako brzo posle najveće titule u karijeri, ali poznajući njegov mentalitet, ni tu ne bi trebalo da bude problema. U stvari, nije mali broj onih koji će reći i da je Tim favorit broj jedan u Parizu ove godine.

Uzevši sve to u obzir, ni Đoković ni Nadal ne žele da ga vide u svojoj polovini žreba. Novak vodi 7-4, ali Tim ga je tri puta dobio na šljaci, pa i u važnom meču u dvorani u Londonu prošle godine, i posle osvojenog US opena iščezli su i poslednji ostaci strahopoštovanja Tima prema najvećima.

Alternativa jeste Danil Medvedev, koji je nezgodan suparnik svima i koji će u budućnosti sigurno igrati dobro i na šljaci, ali trenutno to nije slučaj. U jedinom meču pre Rolan Garosa izgubio je od Imbera u Hamburgu, to mu je četvrti uzastopni poraz u nizu na zemlji, a u karijeri na toj podlozi ima skor 10-17. Tim ili on, jasan je izbor.

Osim Tima, još nekoliko je igrača koje bi Đoković voleo da izbegne na putu ka svom potencijalnom petom finalu na Rolan Garosu:

Dijego Švarcman

Getty Images/Clive Brunskill

Pekenjo (Mali) nije dugo mogao da trenira zbog karantina u Argentini, bilo mu je potrebno neko vreme da se vrati u ritam i sve je delovalo… Pa ne crno, ali sivo za Švarcmana do duela sa Nadalom u Rimu. Onda je Dijego iskoristio poziciju rasterećenosti i Rafin slabiji dan, i ponovo sebi nabio samopouzdanje. Nije to došlo slučajno, Švarcman je raznovrstan igrač čvrstog bekhenda, izuzetno brz i postojan.

Novaka je namučio u finalu Rima, i to posle više od tri sata polufinala sa Šapovalovom, još jači otpor pružio je prošle godine takođe u Rimu, a 2017. godine na Rolan Garosu vodio je sa 2-1 u setovima, da bi u poslednja dva seta uzeo samo dva gema. Kada Đoković ne igra raširenih ramena, agresivno i sa maksimalnim samopouzdanjem, što zna da se desi pogotovo u ranijoj fazi turnira, Švarcman jeste tip suparnika koji može da prouzrokuje nervozu i nestrpljenje.

Roberto Bautista Agut

Getty Images/Clive Brunskill

Španac je tri puta dobio Đokovića u 12 okršaja, sva tri puta na betonu, ali i na šljaci Rolan Garosa imali su neprijatne bitke. Godine 2016, kada je Novak uzeo titulu, Bautista je dobio prvi set, da bi Đoković slavio u četiri teška i mučna seta 3:6, 6:4, 6:1, 7:5. Tada je bilo hladno i „blatnjavo“ jer se igralo posle kiše, što su uslovi koji nas verovatno čekaju i ove godine u Parizu (krov na Šatrijeu ipak će pomoći), a Bautista ume da uđe u stanje u kojem jednostavno ništa ne poklanja.

Onda je na Novaku da generiše snagu i da pokušava da ga probije, a slično kao sa Švarcmanom, to može da ide teže ako nije potpuno naštimovan. Još jedan težak meč u četiri seta igrali su Novak i Roberto po sunčanom vremenu na „Suzan Lenglenu“, na kraju je bilo 6:4, 6:7, 7:6, 6:2. Nađe obično Đoković način da slomi Bautistu, ali obično posle osetnog gubitka energije i nerava.

Stan Vavrinka

Getty Images/Dan Istitene

Igrao je dva čelendžera u Pragu na šljaci, preskočio SAD, a onda u prvom kolu Rima izgubio od 18-godišnjeg Lorenca Muzetija. Potom se i rastao sa trenerom Magnusom Normanom i ne deluje da je Vavrinka trenutno u najboljoj situaciji. Međutim, dva-tri meča znaju da naprave veliku razliku u tenisu, videli smo to sada na primeru Švarcmana. Takođe, postoji nešto u Novakovoj lopti što jednostavno odgovara Vavrinki, tako da može da udara iz svoje najkomfornije zone, a i Đoković ga posebno inspiriše. Ukupni skor jeste 19-6 za Novaka, ali ako može da se bira, bolje ne Stan.

Kasper Rud u ranoj fazi, zatim na samom startu i Gvido Pelja i Igo Imber koji nisu nosioci, ima još nekoliko igrača koji nisu idealni protivnici, ali naravno da su daleko od bauka za Đokovića.

Mnogo je šira lista rivala koje bi Novak želeo da vidi na svom putu, osim Medvedeva kao polufinalnog protivnika – ako izuzmemo Benou Pera koji verovatno neće igrati zbog virusa, tu su:

Gael Monfis

Getty Images/Alexander Scheuber

Osim što Novaka nije mogao da dobije ni kada je igrao najbolje u karijeri (baš je u Dubaiju ove godine imao meč lopte), La Monf ne liči na sebe po restartu sezone – beton je preskočio, a na šljaci je izgubio dva prva meča, od Kepfera u Rimu i Hanfmana u Rimu.

A Monfis može Đokoviću da dođe u četvrtfinalu i svakako je bolji izbor od Cicipasa, Zvereva, pa i Beretinija.

Nikoloz Basilašvili

Getty Images/Alexander Scheuber

U pauzi se više bavio privatnim problemima (završio na sudu zbog nasilja u porodici) nego tenisom, a Nikoloz Basilašvili ne može da se sastavi po nastavku sezone.

Čak i u Hamburgu, u kojem je osvojio dve vezane titule, nije bio ništa bolji, izgubio je od Bautiste na startu, u Rimu je uzeo četiri gema Sonegu, a u Kicbilu je takođe sa 2-0 izgubio od Delbonisa. Idealni protivnik za treće kolo, ako bi Gruzin uopšte dotle i došao.

Fabio Fonjini

Pool, Getty Images

Jeste pobedio sada Kolšrajbera u Hamburgu, ali Italijan posle operacije ne igra onako kako ume, još na tri dobijena seta, još protiv Đokovića sa kojim i inače nema strpljenja da se nadigrava. Jeste da nisu igrali od 2016. godine, ali i skor 8-0 govori da bi Fonja bio savršen za protivnika u osmini finala.

Ne bi se Novak bunio ni da mu na putu budu Gofan i Garin, bolje od Rubljova i Iznera recimo, ali početak i kraj svake priče uglavnom je Dominik Tim – iako nijedan teniser neće gledati toliko daleko u žreb, pogotovo sa brojnim nepoznanicama oko uslova na ovogodišnjem Rolan Garosu, nema sumnje da bi Novakove šanse porasle ukoliko napokon ne bi bio u istom delu žreba sa Timom.

Koga vi ne biste želeli, a koga biste na Đokovićevom putu? Da ponovimo, žreb je u četvrtak od 18.00.