Nesvakidašnji RG – hoće li Novak uspeti što niko nije?

Martin Sidorjak/Getty Images

Jesen u Parizu. Nije naziv nove romantične komedije, već radni naslov ovogodišnjeg Rolan Garosa koji bi trebalo da bude jedan od ujednačenijih i neizvesnijih u 21. veku.

Razloga za to je nekoliko. Opšta nepredvidljivost zbog duge pauze za većinu igrača, ali i nesvakidašnji uslovi hotel-teren sa kojima se teniseri suočavaju već nekoliko sedmica.

Ako to i uzmemo kao sastavni deo tenisa u ova nesrećna vremena, još su dva faktora koja će umnogome promeniti ovogodišnji Rolan Garos.

Povezano

Vremenske prilike – i ranije je znao da uleti poneki kišni dan, Novakov put ka tituli 2016. godine bio je kišovit i blatnjav, ali prognoza za ovu godinu još je gora. Logično, s obzirom na to da je kraj septembra/početak oktobra – prema sadašnjoj prognozi, tek u jednom danu prve nedelje turnira temperatura će preći 20 stepeni, a kiša će nam verovatno biti verni pratilac tokom svakog dana.

Osim što je veliko pitanje kako će to uticati na održavanje programa (jedino stadion Filip Šatrije ima krov), uticaće i na uslove u suvim periodima. Hladno, vlažno, dakle sporiji uslovi koji ne odgovaraju trojici najvećih favorita – Nadalu, Đokoviću i Timu. U međusobnim duelima Novaku bi takvi uslovi najviše pogodovali jer lakše igra ravnije, a hladno vreme ubija spin i odskok posle Nadalovih i Timovih udaraca. Ipak, ni Đoković neće uživati u takvim uslovima sa nekim drugim teniserima, ipak su oni nivelišući faktor.

Drugi razlog, o kojem se mnogo govori, jeste promena lopte. Videćemo kako će to izgledati kada turnir krene, ali Nadal je već glasno ustao „protiv“ – nove, Vilsonove lopte navodno su mnogo sporije od do sada korišćenih Babolatovih.

Spora podloga, spora lopta, znači da će biti mučenja, biće verovatno solidan broj iznenađenja, a to podrazumeva i oprez u analizi žreba. Što nas, naravno, neće sprečiti da prođemo kroz žreb.

Gornja polovina – Novakovo carstvo, Cicipas najveća pretnja

Alexander Scheuber/Getty Images

Novak Đoković uglavnom je dobio žreb kakav je želeo. Da su njegovi navijači birali, verovatno bi izbacili Bautistu Aguta kao potencijalnog protivnika u četvrtfinalu i Cicipasa u polufinalu, ali vodite računa da su obojica Novaku lako mogli da padnu i kolo ranije.

Izbegnut je Tim u polufinalu i sada je favorit za to mesto Stefanos Cicipas – u Hamburgu blista, ponovo je pronašao način da igra rasterećeno, a tada je najopasniji. I uslovi će mu pogodovati jer njegov bekhend neće moći toliko da bude napadan kik servisima sa prednost strane i generalno visokim spinovima.

#related-news_0

Na papiru je projektovani polufinalni protivnik Danil Medvedev, ali Rus je u karijeri dobio samo deset mečeva na šljaci – to ne znači da baš sada neće proigrati jer u suštini ima sve što je potrebno za igru na zemlji, a uslovi bi mogli da mu odgovaraju.

Žreb mu nije baš lak. Počinje od Fučoviča, onda verovatno Manarino, projektovan mu je Basilašvili u trećem kolu, mada Gruzin trenutno nikoga ne može da dobije. To je u redu, ali osmina finala verovatno donosi Rubljova, osim ukoliko se Dušan Lajović ne razgoropadi, a njegov zemljak biće željan revanša za poraz na US openu, bolje se kreće na šljaci i jedan je od retkih tenisera za kojeg se sada može reći da je u izvrsnoj formi.

Cicipas će do utorka imati dovoljno vremena da se oporavi od Hamburga, i biće mu potrebno, pošto mu je rival na startu Đaume Munar, igrač koji odlično pokriva teren i koji naročito na zemlji može da bude naporan i nezgodan. Posle toga Kuevas, sa kojim je Grk odigrao tesna dva seta u Hamburgu, a onda verovatno Filip Krajinović – prošle godine u Parizu trebalo je Filip da otera Cicipasa u peti set, nije uspeo, a sada je mentalno mnogo spremniji za takvu bitku i sigurno neće biti lak zadatak za Stefanosa.

Getty Images/Clive Brunskill

Osmina finala za Cicipasa jesu Šapovalov ili Dimitrov – nijednom šljaka nije omiljena podloga, ali Denis je u Rimu pokazao da i te kako ume da igra i na zemlji. Trnovit put za Cicipasa, verovatno i najteži od svih osam nosilaca, a ne računajući polufinale u Melburnu 2019, Grk nema mnogo uspeha na Slemovima – to nije realno uzevši u obzir njegove kvalitete, prošle godine je nesrećno izgubio od Vavrinke, možda je sada vreme za novi proboj.

Nije ipak garantovano četvrtfinale Medvedev – Cicipas, nije naravno garantovan ni Đoković u polufinalu, ali utisak je da je njegov put znatno prohodniji. Prva dva kola (Mikael Imer pa Delijen ili Berankis) ne bi trebalo da donesu previše drame, a u trećem je protivnik Hubert Hurkač, koji je Novaku u Parizu prošle godine zbirno uzeo osam gemova. Ipak, u Rimu je Poljak dobio Evansa i Rubljova, i prvi je ozbiljniji protivnik na Đokovićevom putu.

Projektovani protivnik u osmini finala jeste Karen Hačanov, ali on je daleko od svog potencijala u poslednje vreme, realnije je da na njegov mesto dođe Kristijan Garin. Čileanac je na šljaci neuporedivo bolji teniser na drugim podlogama i, ako Novaku ne bude dan, može da uvuče u nervozu najboljeg tenisera sveta. Igrali su jednom na betonu, na ATP kupu je Đoković slavio 6:3, 6:3, a Garin sada posle dugog boravka u Hamburgu ima nezgodno prvo kolo, veterana Kolšrajbera, zatim i Imbera koji je takođe u veoma dobroj formi.

U četvrtfinalu je potencijalni suparnik Mateo Beretini. Iako bi se na prvi pogled reklo da Italijanu više leže brže podloge, on je na šljaci igrao tri od četiri finala u karijeri. U uobičajenim uslovima na šljaci ima više vremena da se namesti na svoj forhend (i da beži od bekhend) i da on bude ubitačan, s obzirom na nešto širi zamah. Uprkos potencijalno razornom servisu, Đoković bi sigurno više voleo Beretinija nego Bautistu jer Italijan u bekhendu ipak ima očiglednu slabost koja Novaku omogućuje jasniju taktiku koju je on u stanju da sprovede u delo (višak prostora na forhend strani za bekhend paralele, npr).

Getty Images/Clive Brunskill

Štruf je najozbiljniji protivnik Beretiniju do osmine finala, Bautista kreće od Gaskea, a moguć je i španski okršaj sa Karenjom Bustom. Tu je i Pelja, tako da nas u tom delu žreba verovatno čeka nekoliko dugih mečeva i potencijalno „ranjen“ protivnik za Novaka.

Kao i uvek, najviše će zavisiti od samog Đokovića – u Rimu jeste bio nervozan, ali je osvojio trofej uz samo jedan izgubljeni set. I sada je veliki favorit za plasman u finale, a finale znači samo korak do nečega što nikome u istoriji nije pošlo za rukom, po barem dve titule na svakom Gren slem turniru.

Preporuka za mečeve prvog kola: Garin – Kolšrajber, Bautista Agut – Gaske, Beretini – Pospišil, Medvedev – Fučovič, Šapovalov – Simon.

Donja polovina – može li iko da spreči polufinale Nadal – Tim?

Martin Sidorjak/Getty Images

Na konferenciji za medije Rafael Nadal žalio se na uslove – ne radi on to često, tako da njegova reč ima težinu. Rekao je da se nada da će organizatori za sledeće godine promisliti o odluci da se igra sporijim loptama jer u takvim uslovima to može da bude rizik za ramena i laktove igrača.

Kada je rekao svoje mišljenje, u tipično nadalovskom maniru zatvorio je temu rečima da je on tu sada da se bori sa najboljim mogućim pristupom, a imaće vremena da se prilagodi i da dobije još koji meč posle neubedljivog nastupa u Rimu u porazu od Švarcmana u četvrtfinalu. Rafa počinje od Gerasimova, pa Dijez ili Mekdonald, a prvi nosilac je Dan Evans – teško da do osmine finala neko može imalo da poremeti Nadala, pa kakvi god bili uslovi.

#related-news_0

Tu su potencijalni protivnici Fonjini, koji još pronalazi ritam posle pauze i operacije, kao i Izner koji je na US openu izgubio u prvom kolu. U toj osmini je i veteran Sepi, ne bi bilo čudo ni da on bude Nadalov protivnik u osmini finala.

Projektovani Rafin suparnik u četvrtfinalu jeste Aleksander Zverev. Posle finala na US openu Nemac nije odigrao nijedan meč, počinje od Denisa Novaka, na putu su mu De Minor i Gofan, ali i tu će verovatno biti nekoliko iznenađujućih rezultata.

Marin Čilić nije u bogzna kakvoj formi, šljaka mu je daleko od omiljene podloge, ali svakako vidi svoju šansu u tome što baš u prvom kolu igra sa Dominikom Timom. Fizička sprema nije upitna, ali videćemo koliko je Austrijanac emotivno i mentalno potrošen posle titule na US openu, pogotovo ako uslovi u Parizu budu zahtevali (a hoće) dodatno poniranje u bunar volje i želje.

Sok ili Opelka ne bi trebalo da su pretnja u drugom kolu, mada Opelka uvek može da ima dan na servisu, a treća runda donosi verovatno Kaspera Ruda. Norvežanin je postojan teniser, igra izvrsno u poslednje dve nedelje, prevashodno se oslanja na forhend, na šljaci se kreće kao riba u vodi i momak je sa Top 10 potencijalom, pod uslovom da poboljša igru i na drugim podlogama. Na šljaci je posebna pretnja, igra sa Sugitom, pa sa Polom ili Dakvortom, što znači da ne bi trebalo da se previše potroši do treće runde.

Ako Tim dogura do osmine finala, tu mu je projektovan Stan Vavrinka, koji kreće od Endija Marija u dvoboju ranjenika. U tom delu žreba je i neubedljivi Feliks Ože-Alijasim, a u četvrtfinalu je projektovan Gael Monfis, mada Francuz ne može da se sastavi (porazi od Kepfera i Hanfmana) i već u prvom kolu igra sa nepredvidljivim Bublikom.

Pool/Getty Images

Realniji Timov rival u četvrtfinalu jeste Dijego Švarcman, koji doduše ima neugodnu prvu rundu sa Miomirom Kecmanovićem, a na putu mu je i Borna Ćorić. Argentinac jeste blistao u Rimu i sigurno jeste vratio samopouzdanje, ali ako mu nivo samo malo padne, nije nemoguće da i on postane „žrtva“.

Preporuka za mečeve prvog kola: Monfis – Bublik, Mari – Vavrinka, De Minor – Čekinato, Tim – Čilić, Gofan – Siner.

Ceo žreb pogledajte OVDE.

Srpski Rolan Garos – ove godine teže

Getty Images/Clive Brunskill

Prošle godine Srbija je imala čak četvoricu tenisera u trećem kolu, a pravo je čudo da nije uz Đokovića imala nekog i u osmini finala – Đere je ispustio dva brejka viška u petom setu sa Nišikorijem, Lajović je u pet setova poklekao od Zvereva, a Krajinović je dobrano namučio Cicipasa.

#related-news_0

O Đokovićevom putu detaljno smo pisali, a na osnovu onoga što je prikazao u Rimu i pogotovo u Hamburgu, treće kolo za Lajovića ne bi smelo da izostane. Đanluka Mađer, ovogodišnji finalista u Rio de Žaneiru, najbolje igra na šljaci, ali od restarta sezone nije dobio nijedan meč, čak je i na čelendžeru u Francuskoj izgubio od Brazilca Sejbota Vajlda. U drugoj rundi možda budemo videli srpski okršaj jer Lajović igra sa boljim iz duela Đere – Anderson. Južnoafrikanac nije više onaj igrač od pre dve godine, povrede su ga unazadile, a šljaku nikada nije voleo. Ipak, daleko od toga da Lasla čeka lak posao, mada nastupi u Kicbilu daju razlog za optimizam.

A posle titule u Kicbilu sreća nije pogledala Miomira Kecmanovića jer je na startu izvukao Dijega Švarcmana. Međutim, Miša može da igra rasterećeno i uopšte nije nemoguće da tu budemo gledali jako dug meč, možda i iznenađenje, jer je i Kecmanović u stanju da dugo drži loptu u igri ukoliko je koncentrisan, a nema razloga da ne bude.

Ne računajući treće kolo US opena sa Gofanom, Krajinović blista od povratka na teren posle pauze. Sada ga na startu čeka Nikola Milojević, koji eto nije imao sreće u svom prvom nastupu u glavnom žrebu Gren slem turnira. U drugom kolu Krajinovića verovatno čeka Bedene – stabilan teniser koji neće poklanjati previše, ali Filip je ipak favorit za treću rundu i verovatno revanš sa Cicipasom.

Pariska trivia

Getty Images/Matthew Stockman

– U žrebu se nalaze sinovi dvojice nekadašnjih Gren slem šampiona, obojica kvalifikanti. Emilio Gomes (28 godina) sin Andrea koji je 1990. u finalu Rolan Garosa pobedio Andrea Agasija, igra na startu sa Lorencom Sonegom. Sebastijan Korda (20), sin Petrov koji je uzeo Australijan open 1996. godine trijumfom nad Riosom, veći je potencijal i u prvom kolu igra sa Andreasom Sepijem.

– Gomesu je to prvi nastup u glavnom žrebu Gren slem turnira, a još su osmorica debitanata u žrebu. Harold Majo, 18-godišnji osvajač juniorskog Australijan opena, razumljivo je dobio specijalnu pozivnicu, a ona je pripala i 25-godišnjem domaćem igraču Arturu Rinderknehu (164. na ATP listi).

Debituje i spomenuti Nikola Milojević, zatim Aleksandar Vukić iz Australije (24 godine, rođen u Sidneju, u martu igrao prvo finale čelendžera), Jurij Rodionov (21g, igra za Austriju, levoruk, 169. na svetu), Stiven Dijez (29g, 9-11 u finalima fjučersa, 0-1 u finalima čelendžera), Tomaš Mahač (19g, iz Češke, 252. na ATP listi, uzeo čelendžer u Koblencu u februar) i Danijel Altmajer (22g, iz Nemačke, 183. na svetu, 9-8 u finalima fjučersa, 0-1 u finalim čelendžera). Malo da se upoznate, možda i pogledate nekog od njih.

– U prvom kolu igraju Džejson Jung i Federiko Korija. Što mi to pišeš, mislite… Njih dvojica igrali su i u prvoj rundi US opena, 31-godišnji Jung vodio je 6:2, 6:4, 4:0 i mirisao je prvu pobedu u Gren slem karijeri, a onda je izgubio 14 od narednih 15 gemova i predao početkom petog seta. Čudo je tenis, a Jungu je ovo prilika za revanš, mada teško na Korijinoj najdražoj podlozi.