Hamad za SK: Mnogi mi kažu da podsećam na Tima

ATP 21. okt 202012:00
Getty Images/Daniel Pockett

"U početku nisam mogao da zamislim da ću biti profesionalac, ali već sa deset-jedanaest godina jesam. Kada sam počeo da igram u inostranstvu i kada sam video ko su najbolji na svetu u mom godištu, osetio sam da tu pripadam – igrao sam sa svima njima, video da se ne razlikujemo mnogo“.

Tako intervju za Sport klub počinje Hamad Međedović, 17-godišnjak iz Novog Pazara, najveća nada srpskog tenisa.

Međedović govori o nedavnoj velikoj pobedi na Rolan Garosu, o odnosu sa svojim trenerom, prelasku u profesionalne vode, treningu sa Novakom Đokovićem, Dominiku Timu…

Nedavno je na juniorskom Rolan Garosu Hamad stigao do trećeg kola – dobio je Japanca Isomuru, a onda i prvog nosioca Harola Majoa.

„Bio sam svestan još pre meča da mogu da ga dobijem, znao sam da posedujem taj kvalitet, ali nije mi bilo svejedno, ipak je on bio prvi nosilac. Pokušao sam sebi da govorim pre meča da je to sve normalno, da mogu da ga pobedim – u tom smislu mi je moj trener mnogo pomogao, govorio mi je šta sebi da ponavljam, to sam učinio, na kraju je tako i bilo. Kada sam vodio, bio sam hladnokrvan, a pre bih se u takvim situacijama sa favoritom uplašio i ne bih znao da završim, kao što mi se desilo u Australiji. Majo igra ozbiljan tenis, ali i ja sam pokazao visok nivo, zadovoljan sam s tom pobedom“, počinje Međedović za Sport klub.

Teniski trener Hamadu sada je Marko Tepavac (26), nekada 174. teniser sveta, dok mu je Miša Kecman kondicioni trener.

“Marko mi mnogo pomaže, nedavno je završio profesionalnu karijeru u kojoj je bio u Top 200, pa je prošao kroz dosta stvari sa kojima se ja sada susrećem. Lepo se slažemo i prija mi ono što mi govori u vezi sa mojom igrom, mislim da možemo daleko da doguramo zajedno“, kaže Hamad i dodaje:

Povezano

“Eto, pre meča sa Majoom mi je rekao da je imao dosta situacija u kojima je igrao protiv velikih favorita, kazao mi je: ‚Možda će ti malo glupo zvučati, ali 15 minuta pred meč ponavljaj sebi da si bolji, da je normalno da ćeš da ga dobiješ i da si bolji igrač‘. I da se ne iznenadim što sam bolji od njega. To mi je na kraju prilično pomoglo. Pomaže mi i kako da se izborim sa pritiskom, recimo kada sam ja favorit i kada igram sa slabijim od sebe – Marko mi kaže da moram da se trudim kao da igram sa prvim nosiocem i da ne smem nikoga da potceniš“.

Kada smo razgovarali u Australiji ove godine, Hamad je bekhend i servis istakao kao polja na kojima može najviše da napreduje.

“Bekhend sam stvarno podigao na dosta viši nivo, to se može videti i ne mogu da kažem da mi je to više rupa. Kada je reč o servisu, imao sam upalu nerava u ramenu, sada je sve u redu, ali nisam mogao mnogo da treniram servis, tek možda 15 dana pred put u Pariz. Ali Marko je bio jako dobar servis, i u tom smislu mi daje korisne savete i verujem da će to ići nabolje kako vreme prolazi. Radimo sitno na tehnici, ne menjamo mnogo, ali ključ što se tiče servisa jeste mnogo ponavljanja, mora svaki dan da se radi“.

Sledeći korak za mladog Pazarca jeste prelazak u seniorski tenis.

“Nije mi više fokus na juniorskim turnirima, krenuću sa fjučersima i profesionalnim vodama. Igrao sam nekoliko turnira, imam četiri boda i dobijao sam dobre igrače, mislim da mogu da prođem tu. Svi u mom timu, uključujući i mene, smatramo da je za seniorski tenis osnovno da budem psihički stabilniji, da ne dozvolim da me remete sitnice. Tome treba najviše da se posvetim, fizički i teniski mislim da sam spreman“.

#related-news_0

Iga Švjontek, šampionka Rolan Garosa, istakla je rad sa psihologom kao veoma važan za njenu karijeru.

“Za sada to ne uzimam u obzir, moj tim mi ukazuje na greške koje pravim, za sada je dovoljno sa njima da se savetujem. To je isto klasičan trening – kao što treniram udarce, tako i glavu. Generalno su to situacije u životu u kojima treba ostati pribran. Recimo, razmislim o tome kako kada uđem u fazu nerviranja, to može da bude samo negativno po mene, padam i teniski i fizički, idem u rupu bez dna. Kada mi naiđe taj talas besa, pokušavam sebi da objasnim da to nije dobro za mene i da će mi samo odmoći“.

Prošle godine u Njujorku Međedović je izjavio da stilom igre podseća na Dominika Tima, a to se nije promenilo.

“Mnogo tenisera i trenera reklo mi je da mi je način igre sličan kao Timov. Čak sam imao priliku da igram s njim, trenirali smo zajedno kod njega u Beču, i tada sam video da smo slični, na forhendu npr“.

Osim sa Timom, Međedović je trenirao sa mnogo profesionalaca – sa Krajinovićem, Berankisom, Gerasimovom, Troickim, Tipsarevićem i brojnim drugima, kao i sa Novakom Đokovićem.

“To mnogo znači jer oni su u vrhu tenisa i dobro je da vidiš da udarcima možeš donekle da se nosiš sa njima. Naravno, nisam ni blizu tog nivoa, ali uvideo sam da nije bauk. Pred taj trening sa Noletom sam bio uzbuđen, on je skroman i normalan čovek, prišao mi je i pozdravio se, zagrlio me. Tokom treninga je bilo super, radili smo svašta i neke poene, a na kraju treninga se sećam samo jedne rečenice koju mi je rekao. Ona glasi ‚veruj u svoje udarce‘. To mi je ostalo upečatljivo i time se vodim, da verujem u sebe“, ističe Međedović, koji je nedavno opet trenirao sa Đokovićem u Beogradu.

Srbija trenutno u Top 50 ima četvoricu tenisera – Đoković, Lajovića, Krajinovića i Kecmanovića – a Laslo Đere je na 53. mestu posle titule na Sardiniji.

“Apsolutno me to motiviše. Smatram da je to dostižno i da nije nerealno, pošto neki kažu da je teško iz Srbije, male zemlje… To stvarno jeste inspiracija – kada vidim kako oni dobro guraju, i ja verujem da mogu tako nešto da napravim. Da nemamo nikoga u 100, sigurno se ne bih tako osećao. Imamo i Milojevića, Krstina i ostale, prija mi kada vidim naše da dobro guraju, daje mi samopouzdanje“, zaključuje Međedović za Sport klub.