Đoković juri broj 6, ali Zverev i Medvedev su u formi

ATP 15. nov 20209:30
REUTERS/Lisi Niesner

Novak Đoković sila je u dvorani tokom cele karijere, Danil Medvedev i Aleksander Zverev trenutno su u najboljoj formi od svih tenisera, a Dijego Švarcman će vrebati svaki pad koncentracije nekog od trojice favorizovanih protivnika.

Đoković je petostruki šampion, Zverev je uzeo titulu 2018. i blista u dvorani u poslednje vreme, dok Medvedev stiže u London na krilima trofeja u Parizu.

Ako već niste, pročitajte najavu grupe u kojoj su Rafael Nadal, Dominik Tim, Stefanos Cicipas i Andrej Rubljov.

Novak Đoković – juri Federerov rekord

Skor u sezoni: 39-3
Skor sa protivnicima u grupi: Švarcman 5-0, Medvedev 4-2, Zverev 3-2
Najbolji rezultat na ATP finalu: Titula (2008, 2012, 2013, 2014, 2015)
Najbolji rezultat ove godine: Titule na Australijan openu, u „Sinsinatiju“, Rimu i Dubaiju

Pet puta je osvajao završni turnir i na tom takmičenju ima više pobeda nego ostali ovogodišnji rivali zbirno. Međutim, to zaista ne mora ništa da znači – ne računajući Švarcmana, svi preostali protivnici znali su i da namuče i da pobede Đokovića.

Od Zvereva je izgubio baš u Londonu u finalu 2018. godine, Medvedev ga je zaustavio u Sinsinatiju prošle godine, a imali su i nestvarnu bitku na ATP kupu, to je verovatno jedan od najboljih mečeva ove godine. Švarcman je autsajder, pogotovo na ovoj podlozi, i dobro je za Novaka što prvi meč igra baš sa omalenim Argentincem, mada se ni Pekenjo ne sme potceniti.

Povezano

Poslednji Đokovićev meč bio je poraz od Lorenca Sonega u Beču sa 6:2, 6:1, bilo je teško prepoznati Novaka, koji je posle i priznao da mu se nije igralo kada je već obezbedio mesto broj jedan. Ne liči to na Novaka, kada je već na terenu da tako izgleda, nije tako delovao još od trećeg seta meča sa Timom na Rolan Garosu 2017. godine.

Eventualnom titulom Novak bi se izjednačio sa Federerom koji ima šest trofeja na završnom turniru, ali prvo treba videti koliko će naoštren Đoković biti. Na uvodnoj konferenciji uveravao je da žarko želi trofej i ona bi bila adekvatna nagrada za „samo“ jednu Gren slem titulu u ispresecanoj sezoni u kojoj Novak jeste bio najbolji i koja se prekinula u trenutku kada je bio u velikom naletu.

Đoković voli dvoranske uslove jer su uslovi „laboratorijski“ – nema vetra, sunca, ničega što bi moglo da mu poremeti fokus i tajming na lopti od kojeg Novaku tako mnogo zavisi. Servis je ove sezone bio podložan oscilacijama, a sada će biti od još veće važnosti, kao i famozni prvi udarac posle servisa, naročito u duelima sa Zverevom i Medvedevom.

I Saša i Danil odlično se brane za svoju konstituciju i dodatno su nezgodni ako prvi servis pogađaju u visokim procentima… Da je birao, Novak verovatno njih dvojicu ne bi stavio u svoju grupu, ali utisak je da se uprkos njihovoj dobroj formi i dalje Đoković najviše pita.

Novak juri Federerov rekord od šest titula na završnom turniru, a kako je prošle godine dobio samo jedan meč, može da zaradi mnogo bodova u trci za istorijskim brojem jedan – ciljem koji mu je sada prioritet.

Rekao je pred turnir: „Dijego je čvrst sa obe strane, jedan od najbržih igrača na ATP turu, veliki je takmičar. Medvedev i Zverev su verovatno u najboljoj formi od svih u dvorani. Visoki su, imaju jak servis, čvrste bekhende i forhend im je oružje – obojica su kompletni igrači, imaju sličan stil igre. Moram da budem na maksimumu kako bih uspeo da ih pobedim“.

Danil Medvedev – vraćen stari osećaj

Jean Catuffe/Getty Images

Skor u sezoni: 23-10
Skor sa protivnicima u grupi: Zverev 2-5, Đoković 2-4, Švarcman 4-0
Najbolji rezultat na ATP finalu: Ispadanje u grupi (2019)
Najbolji rezultat ove godine: Titula u Parizu

Promenljiva sezona za Medvedeva, nije delovalo da će blistati ni u Bersiju, priznao je i da je paničio pred taj turnir kako „nema još nijedno finale“, ali tamo je ličio na verziju iz druge polovine 2019. godine – kada mentalno i emotivno ne leluja, Medvedev je u stanju da sve vraća, da ništa ne poklanja i da mnogo poena osvaja servisom, što dodatno ubija volju protivniku.

#related-news_0

Ipak, jedna lasta ne čini proleće, a i u Parizu je bilo nekih srećnih okolnosti – predaja Andersona na startu, očigledni umor Zvereva u finalu, tako da Medvedev tek treba da potvrdi da je u dvorani pronašao pravu formu.

Samopouzdanje mu se ipak sigurno podiglo, sa njome i glad za pobedama, a svestan je Medvedev svoje taktike „izludi protivnika“ i koliko ona može biti efektna kada se sprovodi u kontinuitetu.

Prošle godine u London je došao iscrpljen, prosuo je dobijen meč sa Nadalom, ali ove sezone to se neće ponoviti. Sada ponovo oseća da ga je teško savladati, u tom osećaju uživa i pokušaće da što duže jaše na tom talasu.

Rekao je pred turnir: „U Parizu je sve došlo na svoje i ja sam imao odlično izdanje, što je veoma bitno. Osećao sam kao da ne mogu da promašim i zbog toga sam u odličnoj formi. Nije lako pobediti me“.

Aleksander Zverev – kriza van terena ne utiče na njega

Christof Koepsel/Getty Images

Skor u sezoni: 27-9
Skor sa protivnicima u grupi: Medvedev 5-2, Švarcman 2-2, Đoković 2-3
Najbolji rezultat na ATP finalu: Titula (2018)
Najbolji rezultat ove godine: Dve titule u Kelnu, finala na US openu i u Parizu

Van terena se Zverev suočava sa ozbiljnim optužbama za nasilje, bivša devojka Olga Šaripova iznela je šokantne detalje u intervjuu, i to sigurno utiče na Sašu. Na svakoj konferenciji za medije dobija pitanje u vezi sa time, sada je pred London prvi put išao dublje od pukog negiranja, a utisak je bio kao da čita unapred pripremljeni govor.

Ta afera dobiće svoj rasplet pre ili kasnije, ali za sada ne utiče na onog Zvereva kojeg gledamo na terenu. Posle dve titule u dvorani u Kelnu, Saša je i u Parizu blistao i bio je na korak do titule, čini se da ga je samo naporan put do finala sprečio da dobije Medvedeva.

#related-news_0

U poslednje vreme forhend Zvereva mnogo je pouzdaniji i odvažniji je kada treba njime da preuzme inicijativu. Iako je smanjio oscilacije na servisu i iako se početni udarac čini moćnim kada sve ide kako treba, tu se javljaju i prve pukotine kada počnu problemi u meču. Ne pravi Zverev više „milion“ duplih grešaka, ali amplituda između prvog i drugog servisa sve je veća kako se i nesigurnost povećava.

Videlo se to u finalu Pariza s Medvedevom, u finalu US opena sa Timom, ali pitanje je kako ga naterati u to stanje? Iako se Zverev umešno brani za svoju konstituciju, duge razmene neće mu prijati ni protiv jednog od rivala u grupi. Zato je za Nemca ključan visok procenat prvog servisa.

Rekao je pred turnir: „Poslednjih dana u fokusu je ono što se dešava van terena. Mnogi me pitaju zašto ništa ne govorimo… Žao mi je što su te optužbe iznete, ali se držim onoga što sam rekao – one nisu istinite. Nastaviću da ih negiram. One su neosnovane. Imali smo uspona i padova, ali nije istinito ono što se pojavilo u javnosti. Ja nisam takav, nisam tako vaspitan“.

Dijego Švarcman – može li nekome da zagorča život?

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Skor u sezoni: 25-12
Skor sa protivnicima u grupi: Đoković 0-5, Zverev 2-2, Medvedev 0-4
Najbolji rezultat na ATP finalu: Debitantsko učešće
Najbolji rezultat ove godine: Finale Rima, polufinale Rolan Garosa

Rekao je Dijego da mu se više dopadaju uslovi u Londonu nego nedavno u Bersiju. Biće i potpuno rasterećen. Ako bilo ko od trojice protivnika uđe barem i blago dekoncentrisan u meč i počne da greši gde ne treba, Švarcman će to umeti da iskoristi.

#related-news_0

Uprkos svemu tome, Argentinac je jedini očigledni autsajder na turniru, pre svega zbog servisa koji mu ne predstavlja oružje. Pa ipak, Švarcman je sposoban da u kontinuitetu hvata loptu u penjanju i da diktira ritam, ali prethodno treba i doći u tu situaciju – to će biti osnovni cilj Argentinca u svakom okršaju.

Ako to uspe, šanse mu rastu, a samopouzdanje može da crpi i iz turnira u Kelnu, na kojem je savladao Otea, Davidoviča Fokinu i Ože-Alijasima pre nego što ga je (doduše ubedljivo) Zverev dobio u finalu (6:2, 6:1). U Parizu je pobedio Gaskea i opet Davidoviča Fokinu, ali je potom uzeo samo četiri gema Medvedevu.

Dakle, ubedljivi nedavni porazi u dvorani od Medvedeva i Zvereva i skor 0-5 sa Đokovićem. Bilo bi iznenađenje ukoliko Dijego ostvari pobedu, ali već su se više puta pokajali oni koji su ga otpisivali.

Rekao je pred turnir: „Dobra stvar je što je podloga sporija nego u Parizu, više mi se sviđa. Protiv Novaka uvek moraš da pružiš svoj maksimum. Teško je razmišljati o taktici, moraš da izađeš na teren spreman da daš 100 odsto. Ako on nema dobar dan, možda ćeš imati nekoliko šansi“.

Ponedeljak prvo kolo, prenosi na Sport klubu:

Đoković – Švarcman od 15.00
Zverev – Medvedev od 21.00