Utisci: Rafina pozicija, mehur i Cicipasova “glupost"

Masters 1000 15. nov 202022:58 > 23:05
Clive Brunskill Getty Images

Prvog dana ATP finala u Londonu videli smo pobede poslednje dvojice Gren slem šampiona - Dominika Tima i Rafaela Nadala.

U reprizi prošlogodišnjeg finala Tim je savladao Stefanosa Cicipasa 7:6 (7-5), 4:6, 6:3, a Nadal je bio bolji od Andreja Rubljova 6:3, 6:4.

Evo utisaka posle prvog dana:

1. Podloga je izuzetno brza, malo je dugih poena i zato je procenat prvog servisa apsolutno ključan za ishod. Ko prvi napadne, najčešće i dobija poen, najbolje se to videlo po tome kako je Tim nagazio papučicu za gas u trećem setu.

Povezano

2. Već neko vreme teniseri su po “mehurima” i igrajuj bez publike. I Tim i Cicipas su se posle meča požalili da bi u duelu kakav je bio njihov sigurno uspeli da izvuku još više iz sebe samo da su imali energiju sa tribina. Ovako, bilo je 80 ljudi u dvorani koja prima 18.000.

“Imamo možda dva-tri minuta svežeg vazduha dnevno”, rekao je Tim. Obojica su naglasili da su zahvalni što uopšte mogu da igraju, kao i uvek, ali tenis u novim uslovima drugačija je vrsta psihičkog izazova.

3. Nadal eksperimentiše pozicijom na riternu. Očigledno je da se trudi da stoji bliže i da bude agresivniji, naročito na drugom servisu, ali i posle grešaka lakše i brže gubi komfor i povlači se. Videćemo kako će to izgledati u preostala dva duela, Rubljov je pogodio samo 62% prvih servisa, 41% u prvom setu.

4. Bekhend Stefanosa Cicipasa ponovo je izuzetno ranjiv. I Dominik i Stefanos su dosta grešili tim udarcem, uz važnu razliku – Tim kada je nastojao da bude agresivan, pa i po paraleli, a Cicipas uglavnom u pokušajima da se odbrani, slajsu je potrebno još mnogo rada.

Clive Brunskill Getty Images

5. Mnogo je u prethodne dve godine Tim radio na raznovrsnosti servisa i bilo je lepo videti kako u najdužem gemu na meču (na 3:1 u trećem setu) triput uspeva da odservira as na kefalo, ne na snagu – tri slajs servisa sa prednost strane, u Cicipasov forhend. Ubio je Grku volju u tim trenucima.

#related-news_0

6. Rubljova je potpuno pojela trema u debitantskom nastupu na završnom turniru, i protiv idola iz detinjstva. Servis, forhend, bekhend, čak bi ga i noge povremeno izdale. Nije stvorio nijednu brejk loptu.

7. Vodio je Cicipas 5-3 u taj brejku prvog seta, izgubio je tri poena u nizu, a onda i četvrti kada nije zakucao loptu posle jako kratkog riterna Tima. Ćutao je Stefanos tri sekunde posle pitanja o tom poenu, a onda rekao: “Nešto najsmešnije što mi se ikada desilo. Lopta je bila nad mrežom, a ja sam odigrao forhend umesto smeča. Nezrelo s moje strane. Ne znam kakva je to bila odluka, očigledno nisam bio dovoljno siguran”.

8. Nadal je odlično servirao, ali meč sa Rubljovom nije bio pravi test. Davao je čak Španac neke poklone Rusu, pokazivao znake nesigurnosti, ali posle nije bio ni pod kakvim pritiskom, a to neće biti slučaj u naredna dva okršaja. Pa ipak, značajna pobeda za Nadalovo samopouzdanje.

9. Pre početka prvog meča Novaku Đokoviću uručen je trofej kao nagrada za obezbeđeno prvo mesto na svetu na kraju sezone. Šesti put, otuda i šest krokodila na trenerci. A prethodno je i na treningu pobedio u za njegov tim tradicionalnom boćanju:

10. Biće još vatre u grupi “London 2020”.