Obradović: Spajanje dve sezone – suluda ideja

EB via Getty Images

Nekadašnji košarkaš Crvene Zvezde, reprezentativac Jugoslavije i sadašnji trener Monaka Saša Obradović pričao je u „Give & Go“ podkastu Sport Kluba o trenutnom stanju u košarci, svojim počecima u ’crveno-belima’, trenerima koji su ga igrački oblikovali i svojoj trenerskoj karijeri.

Pauzu izazvanu pandemijom koronavirusa 51-godišnjak provodi aktivno iu krugu porodice.

Povezano

Posao kojim se bavim zahteva svakodnevno investiranje. Mislim da sam dobro organizovan i da nemam prevelikih pauza u toku dana. Analiziram ono što se dešavalo u toku sezone, razmišljam na šta bih mogao da utičem, u slučaju da nastavi da se igra. Gledam druge lige i igrače…U ovoj teškoj situaciji niko ne zna kako će da izgleda sledeća sezona.Verovatno će mnoge ekipe da imaju velikih problema, a ja, kao i svi treneri, moram da budem spreman za svaki scenario. Na osnovu toga pravimo sastanke na dnevnoj bazi“, istakao je Obradović i dodao,

Sebi sam zadao zadatke, aktivan sam fizički i to mi pomaže. Kvalitet svega ovoga je što sam sa familijom, sa kojom nisam provodio vreme dok sambio u Lokomotivi. Upućeni smo jedni na druge i zbližavamo se. Meni inije toliko loše. Dobro sam organizovan i stvari koje sada radim verovatno bih radio tokom leta. Ima mnogo ideja koje treba da se dovedu u celinu, što se tiče igrača i taktike. Takođe, obnavljam kontakte sa trenerima, igračima i agentima, što mi je važno za posao“.

Ima naznaka da bi francuska liga mogla da bude nastavljena, mada nijedan model još nije usvojen.

Čini mi se da su Španci najkonkretniji. Osmislili su model koji je atipičan, ali nije nerealan. Čak ni mnogo stranaca nije napustilo zemlju, kao što je slučaj na primer sa Francuskom. Dok se sve vrati na svoje i dok bi se Amerikaci vratili, mislim da to teško izvodljivo. Spominju se razni modeli, koje ja lično ne smatram realnim. Tako bi se po jednom modelu uračunao odigrani deo ove sezone, dodale bi se dve ekipe iz druge lige i time bi se započela naredna sezona. Praktično bi se spojile dve sezone u jednu. Mislim da je to suluda ideja, a o tome se čak sada najozbiljnije diskutuje. Mi iz kluba, kao i iz Asvela, ne verujemo da će ovo moći da se odigra i ne postoji nijedan drugi model osim da se razmišlja o sledećoj sezoni“.

Jedan je od prvih igrača koji je praktikovao razdvajanje odbrane – takozvani ‚split‘. Na derbijima je često znao da loptu ‚provuče‘ kroz noge protivnika, pa da se provuče između dva igrača.

Verovatno sam to od nekog video. Najvažnije je da igrač sâm prepozna šta može da radi. Normalno da treba da isproba neke stvari, trening je za to, a ne utakmica. Iz trenerskog ugla gledano, moj cilj je da ubedim igrača da to što radi, radi na najbolji mogući način i da je t onjegov zadatak, a da drugi imaju svoje. Mislim da sam bio vičan sa levom i sa desnom rukom i da sam mogao da odradim sve bez ikakvih problema. To je zasluga svih trenera koji su me trenirali u tom periodu“.

Upitan kada je rešio da se bavi trenerskim poslom, Obradović je rekao:

Relativno rano sam odlučio da ovo želim da radim i ozbiljno sam se posvetio tome. Povredio sam se 1998. u Francuskoj kada mi je pukla tetiva i u tom momentu sam počeo da razmišljam da li ću uopšte više imoći da igram. Tada sam počeo da zapisujem svaki trening. Nisam pisao sve, ali sam zabeležio sve olimpijske cikluse od Željka i od Pešića.Radilo se na dva koša, pa mi je Dejan Tomašević sugerisao šta su radili centri. To je bilo prilično lepo iskustvo, a posle određenog vremena podsetiti se svega. Ipak, mnogo važnije od toga su međuljudski odnosi, koje su veliki treneri stvarali u timu – hijerarhija i priprema, to je neprocenjivo. Počeo sam da se bavim trenerskim poslom sa 36 godina. Svi treneri sa kojima sam sarađivao su ostavili trag na moju karijeru i razumevanje igre“, rekao je Obradović u „Give & Go“ podkastu.

„Give & Go“ podkast sa Sašom Obradović možete da pogledate od 19.30 na SK1.