Stojaković za SK: Jokić je promenio način igre u NBA

Print screen/SK

Član stručnog štaba Denver Nagetsa Ognjen Stojaković govorio je u "Give & Go" podkastu Sport Kluba o aktivnostima u vreme koronavirusa, trenažnom procesu i skautingu, stanju u NBA i promenama u igri tokom poslednje decenije.

Porodica i ja smo dobro, u kući smo i trudimo se da živimo, kako kažu ovde, novo normalno. Imamo opcije, šetnje, kretanja, neki vid rekreacije, koji ne zahteva i ne podrazumeva okupljanje. Vreme uglavom provodimo u porodičnoj atmosferi“, istakao je Stojaković i dodao, „Za sve ljude koji se bave sportom jedino šta im nedostaje je vreme koje bi proveli sa porodicom. Koliko god da je ovo ogromna tragedija i šok za ceo svet, nama koji smo u sportu omogućava da provedmo više vremena sa porodicom“.

Treneri slobodno vreme uglavnom koriste za skauting, gledaju igrače i prave planove, čime bi se u normalnim okolnostima bavili predstojećeg leta.

U Denveru smo imali sastanke i spremamo se za mogućnost, ako se liga nastavi, ako budemo odmah igrali plej-of direktno, da igramo sa protivnikom, koji bi bio Hjuston. Svako je dobio neko zaduženje koje treba da odradi. Drugi deo posla je vezan za razvoj igre za naše igrače, u smislu analize i daljeg rada, gledamo utakmice i seminare. Sada ima mnogo vebinara i to je odlična prilika jer sada imamo više vremena. Treneri sada imaju više vremena i mogu da se posvete i nekim drugim stvarima, a ne samo da se orijentišu na utakmice i pobede. Ko hoće može da iskoristi ovo vreme jako dobro. Kondicioni treneri su našim igračima napisali programe koji su prilagođeni kućnim uslovima i igrači se pridržavaju toga. To je način ishrane, dnevno treniranje… Jer, ako se liga nastavi, hipotetički za pet dana, oni moraju da budu fizički spremni da se ne bi povredili. Svi mi pokušavamo da radimo, koliko je to u ovim uslovima moguće“, naglašava Stojaković.

Nema preciznih informacija i konačnih odluka u vezi sa nastavakom sezone, a spominjalo se i otvaranje trening centara.

Sve je uopšteno, ništa nije definisano. Postoji mogućnost da se od 8. maja otvore sale, ali to zavisi od mnogo faktora. Ako država ima restrikciju kretanja, onda se neće otvarati. Isto i ako grad ima restrikciju kretanja, neće se otvarati. Ako se ipak otvori, to znači da igrači nisu obavezni da dolaze već samo oni koji hoće i imaju mogućnost da koriste našu salu pod određenim uslovima. To znači, ne sme da bude u sali više od četvorice igrača na terenu zbog rastojanja, zatim broj trenera koji im pomaže može da bude samo jedan na igrača, ne mogu da budu treneri u prvom redu. To je za sada sve na dugačkom štapu“, naglašava Stojaković.

Upitan da li je NBA stavila zabrane, ili je prepušteno klubovima i igračima da se snalaze, 38-godišnjak je kazao:

Zabrana je uvedena radi sigurnosti. To je ovo što sam rekao, na terenu ne sme da bude više od četvorice igrača, što je došlo od strane NBA lige. I to što smo rekli za trenere, ne smeju da budu u prvom redu. Treneri zaduženi za razvoj igre su oni koji bi trebalo da budu sa igračima, a ne glavni treneri“.

Treneri u ovom trenutku ne nadgledaju rad igrača, koji oni sprovode u kućnim uslovima.

U suštini, prepušteno je igračima na odgovornost, ali je to normalno. To je NBA, ljudi su profesionalci, to je njihov posao. Ako nećeš da ga radiš, doći će neko drugi ko radi bolje, pa će da uzme tvoje mesto. Ako nisi spreman kad počne liga, a ti nisi spreman, niko te ne pita što nisi radio. Tako funkcioniše sistem“, ističe srpski stručnjak.

Na pitanje kako će odreagovati tela NBA igrača ako se nastavi sezona, Stojaković je istakao:

Realno, to niko ne zna jer se prvi put suočavamo sa ovom situacijom, tako da sve u vezi sa igračima, telima igrača, treninzima i svime što će biti dalje, bukvalno se ništa ne zna. Nije 100% da će se desiti, ali ako liga bude krenula, to se sigurno neće desiti sutra, već će se ostaviti neki period da se igrači pripreme za utakmice, nekih 25 ili mesec dana. Ako se sutra odluči da se liga nastavi, neće krenuti sledećih mesec dana. Tako se daje mogućnost igračima da uđu u neku košarkašku formu, što je jako važno da ne bi došlo do povreda. Najveći problem su povrede i svi molimo Boga da do toga ne dođe“.

Deluje da je ekipa Denvera napredovala ove sezone, iako je imala probleme sa povredama. Tim je ušao u rutinu – pre prekida takmičenja Nagetsi su zauzimali treće mesto na Zapadu, sa šansama da budu i drugi.

U suštini rastemo, to je najvažnije. To je poenta cele priče. Iz godine u godinu smo bolji, što je prosto neverovatno jer imamo isti ili sličan tim, dugo vremena na okupu, što je isto fenomenalno i to je uglavnom mlad tim. Svi ti momci rastu, sazrevaju i to je ono što nas čini sve boljim i boljim i sve zrelijim i zrelijim iz godine u godinu. To čini naš napredak vidljivim“, otkriva Stojaković.

Igra se prilično promenila, ne samo u odnosu na prošlu deceniju, već i u poslednjih nekoliko godina.

Moje subjektivno mišljenje je da smo mi u velikoj meri promenili način igre u NBA. Prva revolucija u poslednjih desetak godina su bili Golden Stejt Voriorsi, ‚small ball‘, kretanje, šutiranje. Kad kažem ‚mi‘, mislim Nikola Jokić, gde se sve vrti oko tog igrača na poziciji pet, koji radi sve i svašta. Mislim da je to promenilo totalno način igre i koliko vidim mnogo timova pokušava tako da igra oko svojih visokih igrača i da ih koristi na sličan način. To je stvar koja meni upada u oči. A i ova stvar sa ‚small ball‘ je takođe aktuelna u poslednje vreme. Recimo od Golden Stejta, u poslednjih pet-šest godina. Te dve stvari bih mogao da izdvojim“, zaključio je Stojaković.

„Give and Go“ podkast sa Ognjenom Stojakovićem možete da pogledate od 16.20 na SK1, a potom i na našem YouTube kanalu i sajtu.