Zvezdin pravi put – šesta etapa

Skener 25. jan 20173:43 > 3:43
Print screen/SK

Dženkins sredinom druge četvrtine pogađa trojku za plus 16. Publika u dvorani razuverena, igrači u zelenim dresovima bezidejni u napadu, u odbrani kao da ih i nema… Trener domaćih traži tajm-aut. Čekaj, je l‘ ovo repriza meča sa Žalgirisom?!

Simon vezuje pet poena, već je nestvarnih plus 23. U Vitoriji, gde su padali svi redom. Darušafaka sa 19 razlike, Željkov Fener sa 34, UNIKS sa 33… Protiv ekipe koja predstavlja Ujedinjene nacije u malom. Ovoj „legiji stranaca“ kao da ne leži crveno-bela boja, još pre tri godine je Radonja bacio kletvu na njih, ona se ponovo vratila protiv Olimpijakosa u prošlom kolu.

Zvezda više ne niže samo pobede, već i redom vraća dugove iz prvog dela. Žalgirisu je sa kamatom naplaćen poraz u Beogradu, sada je i Baskonija precrtana  u Radonjićevom „tefteru“. Revanš Feneru na onakav način slađi je i od pobede sa 15 razlike.

Svaka nova pobeda je kao „Deža vu“. Knjiga u četiri čina, uvod, zaplet, rasplet i epilog unapred poznati, ali uvek ti zadovoljstvo da je čitaš iznova i iznova.

Print screen/SK

Većinu rečenica već znaš napamet: „Lazićeva dvojka koja sija kao trojka“, „Stefan Jović bi ovaj meč trebalo da upiše u svoj CV“, „Zvezdini igrači su poštovali loptu, sada ona poštuje njih“… Darkovi nadahnjujući opisi pozamašan su materijal za jednu kvalitetnu zbirku. Još 11 kola je ostalo da se igra, imaće Dare još povoda za svoje odabrane reči, baš što Jović ima rešenje u svakom Zvezdinom napadu.

Privilegija je zvati se kolegom Darka Plavšića, Srđana Radojevića, Nebojše Viškovića. Rečenica u jednom od najluđih filmova koje sam ikada gledao glasi „Every path is the right path“. A mene je jedan od tih pravih puteva odveo na Sport Klub. Da mogu da vratim vreme unazad… ne bih ga vraćao.

Ne bi ni navijači Zvezde. Sadašnjost nikada nije izgledala ovako prijatno. „Svaki Zvezdin put je pravi put.“ Počinje prvim uspešno odbranjenim napadom, nastavlja se ukradenom loptom Simonovića i prvim košem na meču.

Jovićev briljantan pas za Mitrovića i vođstvo 8:2, već su znak da je Radonjićeva ekipa ta koja kontroliše ritam. Ubedljiva prednost 17:6, svi putokazi pokazuju u jednom pravcu >>> Pobeda, za 35 minuta/Victory, 35 minutes.

Prva četvrtina puta uspešno pređena, ali Radonjićevoj mašini ne ponestaje goriva. Volterse, dodaj gas. Tompsone, preuzmi volan na tri minuta. Protivnik ostaje bez „kompasa“. Loša komunikacija, nedostatak rešenja, početničke greške. Deset izgubljenih lopti u prvom poluvremenu. „Barnjani, idi malo vozi bicikl.“

Jović je kapetan broda, on zna kako uvesti brod u mirne vode. Njegovih pet vezanih poena, za rekordnih plus 28 sredinom treće četvrtine. Večeras: 18 poena, 12 asistencija, četiri ukradene lopte, 2/3 za trojke, 6/7 za dva poena. Da čujem onu našu: „Em-vi-pi, em-vi-pi…“

U poslednjoj četvrtini, Lazić skače do „plafona“ dvorane, hvata loptu u „osinjaku“. „Počastiće se jednom trojkom, zašto da ne?!“

Baskonija uspeva da prepolovi zaostatak, ali Zvezda ostaje na svom pravom putu. Kuzmić drži kontinuitet, kao jedan od glavnih protagonista pobedničke serije o kojoj će se dugo pričati. Darko sa pravom ističe da igra najbolju sezonu u karijeri.

Simonović, kao i mnogo puta do sada najefikasniji u pobedi, u razgovoru sa šarmantnom španskom reporterkom dobio je i „Hvala“ na srpskom.

Serija od šest pobeda zvuči lepše kad znaš da je ostalo još 11 kola. Novih 11 etapa na Zvedinom pravom putu.

Kolega Saša Ozmo iz Australije poručuje putem Tvitera: „Panatinaikos u četvrtak, pet sati ujutru? Challenge acepted.“

PAO je još jedan od dužnika iz prvog dela sezone. Radonjiću, pripremi tefter…