Holand, Edegor, Serlot… Norveška ima svetlu budućnost

Skener 20. jan 202015:35 > 21. jan 2020 11:10
Sebastian Widmann/Getty Images

Kada norveški reprezentativci budu istrčali na teren 26. marta protiv Srbije, poslednje što će nas mučiti je pravilan izgovor njihovih prezimena...

Mnogo veće glavobolje imaće srpski defanzivci. Jer Norvežani odavno nisu imali ovako talentovanu generaciju napadača.

Možda još od svog poslednjeg učešća na Evropskim prvenstvima, pre tačno 20 godina. Baš onog leta kada se u Lidsu, 21. jula rodio Erling Braut Holand, sin Alf Ingea Holanda, u to vreme igrača kluba iz Jorkšira.

Tada je reprezentaciju predvodio Ole Gunar Solšer, a igrali su i Džon Kerju, Stefan Iversen…

Mislim da ovakvog napadača nismo imali još od Levandovskog„, rekao je Marko Rojs po dolasku Holanda u Dortmund.

Ali kada je Holand debitovao za Borusiju, svi su se setili njegovog prethodnika Pjera Emerika Obamejanga. Bundesligaški debi, broj 17 na dresu, meč sa Augsburgom i odmah het-trik. Kao i Obamejang pre sedam godina.

Povezano

Tri minuta na terenu bilo mu je dovoljno za prvi gol u novom klubu, ukupno 20 da to bude pravi debi iz snova. Pomogao je Borusiji da preokrene od 3:1 do 5:3.

Došao sam ovde da dajem golove. Tek nekoliko nedelja sam tu, ali se već osećam kao deo tima. Atmosfera je neverovatna.Kada smo ja i moj otac birali klub za mene, najvažnije je bilo sa kakvim igračima ću igrati u napadu.

Kod prvog gola Džejdon Sančo mi je uputio perfektan pas. A tu su i Azar i Rojs“, rekao je Holand, vidno zahvalan saigračima koji su mu pomogli da dođe do het-trika, već šestog u ovoj sezoni.

Prethodnih pet dao je za Salcburg. Uključujući i onaj na debiju u Ligi Šampiona protiv Genta. Tek je sedmi igrač u istoriji Bundeslige koji je na prvom meču postigao tri gola.

Sebastian Widmann/Bongarts/Getty Images

U čemu je tajna mladog Norvežanina? Možda u „biohakingu“.Jedan je od mnogih koji prate ovaj trend. Voli da ustaje rano ujutru i upija energiju od sunca.

Ako i vi želite da budete biohaker kao Holand, recept je jednostavan: Zdravo se hranite, redovno vežbajte i optimalno odmarajte. Rezultati će biti impresivni. Povećana produktivnost, maksimalna koncentracija, zadovoljstvo samim sobom.

Možda je i Aleksandar Serlot biohaker. Ide mu odlično u Trabzonu. Prvi je strelac turske lige sa 15 golova na 18 utakmica. Visok je čak 195 centimetara, jedan više od Holanda. Zamislite taj tandem gorostasa u norveškoj reprezentaciji.

Dete je Rosenborga, igrao je za Groningen i Mitjiland, a u januaru 2018. kupio ga je Kristal Palas za devet miliona funti.

Potom je bio na pozajmici u Gentu, da bi ga Palas prošlog leta pozajmio Trabzonu sve do 2021. godine.

Zanimljivo da je i njegov otac bivši reprezentativac Norveške. Jeran Serlot je bio takođe bio napadač, a jednu sezonu je proveo u Borusiji Menhengladbah.

Istog vikenda kad je Holand zaludeo Evropu, i Serlot je stigao do het-trika, prvog u sezoni. U trijumfu Trabzona nad Kasimpašom od 6:0, dao je drugi, četvrti i šesti gol.

Trond Tandberg, Getty Images Sport

I u reprezentaciji već trese mreže. U kvalifikacijama za Euro upisao je četiri pogotka.

Martin Edegor je takođe iz fudbalske porodice. Otac Hans Erik igrao je vezistu u Stromsgodsetu i Sandefjordu. Martin je sa samo 16 godina otišao u Real, ali je sazrevao u holandskoj Erediiziji, igrajući za Herenven i Vitese. 

Ove sezone, blista u Real Sosijedadu. U pobedi nad Atletiko Madridom, proglašen je za igrača utakmice. Dao je nekoliko vrlo lepih golova. 

Iako su ga neki praktično otpisali, Edegor je sa 21 godinom i dalje vrlo mlad igrač, koji tek treba da pruži ono najbolje, kako u klupskom, tako i u nacionalnom dresu.

Norvežani od Eura 2000. nikako ne uspevaju da se nađu na završnom turniu nekog velikog takmičenja. Osim tog jednog plasmana na EP, imaju i tri učešće na Mundijalima. 

Zanimljivo je da su jedina selekcija na svetu koja nikada nije izgubila od Brazila. Dva puta su ih pobedili i još dva puta remizirali sa njima. 

Njhova zlatna era bile su devedesete, kada ih je predvodio legendarni selektor Egil Olsen. Na Mundijalu u SAD 1994. ispali su u grupi, uprkos pobedi nad Meksikom. Četiri godine kasnije u Francuskoj, nakon što su šokirali svetske šampione Brazilce u grupi, pobedivši ih sa 2:1, ispali su u osmini finala od Italije.

Dobro ih pamtimo sa Evropskog prvenstva 2000, kada su bili u grupi sa Jugoslavijom. Savo Milošević je tada postigao gol za pobedu, koja je „Plave“ odvela u četvrtfinale.

Nisu imali sreće u kvalifikacijama za Mundijal 2006. i Euro 2008. Uvođenjem Lige Nacija i baraža, čiji pobednik ide na završni turnir, otvorila im se šansa da prekinu pauzu drugu dve decenije. Do duela sa Srbijom ostalo je tek nešto više od dva meseca…