Vulvsi, Atalanta i ostali heroji (i antiheroji) sezone

Raul Jimenez
Richard Heathcote, Getty Images Sport

"Postoje laži, postoje proklete laži i postoji statistika". Nekadašnji britanski premijer Bendžamin Dizraeli ovim legendarnim rečima upozorio je da brojeve nikada ne smemo zanemarivati, a ni fudbal nije izuzetak od toga.

Bez stratistike zaposleni u agenciji „Opta“ morali bi da traže neki manje uzbudljiv i izazovan posao, novinari bi ostali bez materijala za vesti, fanovi bez argumenata za debate i poređenja.

Povezano

O čemu bi pisali pojedini sportski analitičari na Tviteru, ne želimo ni da zamišljamo… Ovo su samo neke od najzanimljivijih statistika iz fudbalske sezone koja je trenutno na „stend-baju“.

Aleksandar Kolarov je efikasniji od Iguaina i Insinjea

Za igrača koji već 13. sezonu standardno igra u „Ligama petice“, Aleksandar Kolarov je zaslužio mnogo više pohvala nego što obično dobija.

Ove sezone, 35-godišnji bek Rome kao da se „pretplatio“ na golove, pa je već stigao do broja od šest pogodaka u Seriji A. Poređenja radi, efikasniji je od nekih napadača sa ozbiljnim renomeom, npr Gonzala Iguaina i Lorenca Insinjea (5).

Paolo Bruno Getty Images Sport

Roberto Soldado ima pet puta više žutih kartona nego golova

Napadač Granade muči još veću muku sa efikasnošću od svojih kolega iz Serije A. Tek dva puta je uspeo da zatrese mrežu, a mnogo češće nego u listi strelaca, Soldado se pojavljuje u sudijskoj beležnici.

#related-news_0

Već mu je pokazano neverovatnih 11 žutih kartona, više nego bilo kom drugom igraču u La Ligi. Za jednog napadača, vrlo uznemirujući podaci.

Atalanta je tri puta postizala sedam golova na utakmici

Tim iz Bergama je pravo otkrovenje sezone, ne samo zbog plasmana u četvrtfinale Lige šampiona. Ofanzivni fudbal je zaštitni znak ove ekipe koja je u dvomeču osmine finala LŠ sa Valensijom postigla čak osam golova.

Atalanta je jedini tim iz pet najačih evropskih liga koji je tri puta u sezoni postizao sedam golova na meču. Dakle, ni Barsa, ni PSŽ, već, zamislite, Atalanta.

Getty Images/ Marco Luzzani

Njihova poslednja žrtva bio je Leće, pre toga su „izrešetali“ mreže Torina i Udinezea. Ukupno 13 puta su postizali tri ili više golova na jednoj utakmici, računajući sva takmičenja.

Vulverhempton je osvojio 20 bodova na mečevima na kojima je jurio zaostatak

Ono što je krasilo Mančester Junajted pod vođstvom Ser Aleksa Fergusona, sada je glavno oružje Vulvsa. Niko u Premijer Ligi nije pokazao takav karakter kao momci Nunja Espirita Santa, koji su preokretima „prigrabili“ sebi čak 20 bodova.

#related-news_0

Podvig je još veći ako se pogledaju protivnici kojima su uspeli da ukradu pobedu. Dva puta su se vraćali protiv Totenhema i na kraju slavili 3:2, dok su na meču sa Mančester Sitijem nadoknadili deficit od dva gola za pobedu istim rezultatom.

To im je pošlo za rukom i u duelu sa Sautemptonom, pa su jedina ekipa koja je dva puta uspela da preokrene od 0:2 do pobede.

Barsa prvi put od 1975. nije dala gol ni na jednom El Klasiku u sezoni

Real je nakon četiri duge godine uspeo da dobije Barsu u (ligaškom) El KLasiku, a ono čime se takođe mogu pohvaliti je „clean sheet“ na oba duela sa velikim rivalom igrana ove sezone.

David Ramos, Getty Images Sport

Podsetimo, prvi duel na Kamp Nou igran u decembru završen je bez golova. Nakon 45 godina, dogodilo se da Barselona ne zatrese mrežu u oba sezonska El Klasika.

Lacio se našao na čelu Serije A prvi put u poslednjih deset godina

Sezona je prekinuta u trenutku kada je Lacio bio drugi na tabeli „Kalča“, sa samo bodom manje od Juventusa. Ipak, tim Simonea Inzagija je u jednom momentu čak držao lidersku poziciju, što „Lacijalima“ nije pošlo za rukom čitavih deset godina.

Za poraz ne znaju od petog kola, i definitivno igraju najbolji fudbal još od one šampionske sezone 1999-2000.