Sva višedecenijska čekanja na titulu

Julian Finney Getty Images Sport

Svi već znaju priču o Liverpulu i famoznih "30 godina", a mi se podsećamo koji još to veliki klubovi duže od jedne decenije čekaju na trofej u nacionalnom šampionatu.

Grashopers

Švajcarski velikan trenutno prolazi kroz neslavan period u svojoj istoriji, nikada do prošle godine popularni „Skakavci“ nisu ispali iz prve lige, ali i to se dogodilo najtrofejnijem klubu ove alpske zemlje. Grashopers je 19 puta bio nacionalni šampion, ali poslednji put još u sezoni 2002-2003. Najveći krivac za to je Bazel, koji je od tada osvojio veliku većinu titula, a dominaciju je u poslednjih nekoliko sezona preuzeo Jang Bojs.

Tim iz Ciriha pamti još nekoliko sušnih perioda bez trofeja, kao što je onaj od 1956. do 1971, ali nikada nisu spali na ovako niske grane.Ne samo da ih dugo nema u vrhu švajcarskog fudbala, već su sada potpuno „gurnuti“ sa velike scene.

Sporting

Poslednji put kada je Sporting iz Lisabona osvojio šampionsku titulu, Kristijano Ronaldo je bio tek tinejdžer koji obećava. Lavovi svoju jubilarnu 20. titulu čekaju još od 2002. godine, ali pored moćnih Porta i Benfike koji se smenjuju u vrhu, šanse su im ograničene.

Povezano

Zajedno sa ova dva kluba Sporting čini „veliku trojku“ portugalskog fudbala, međutim u novijoj istoriji su gotovo uvek iza rivalskog dvojca, sa samo dva šampionska trofeja od 1982.

Ergrite

Oni koji malo bolje poznaju evropski klupski fudbal, znaju da je Ergrite među najtrofejnijim klubovima u Švedskoj. Ipak njihovo vreme uspeha je bilo vrlo davno, poslednji put su osvojili ligu još 1985. godine.

Zapravo, Ergrite je većinu trofeja osvojio u predratnoj eri, njih 11 u razmaku od 1896. do 1913. Veći dugi niz godina, tim iz Geteborga tavori po nižim ligama. Njeogvim brojnim navijačima ostaje bar da se ponose trofejnom prošlošću.

Trabzon

Sa šest naslova nacionalnog šampiona, Trabzon je četvrti najuspešniji klub u svojoj zemlji, odmah iza neprikosnovene trojke iz Istanbula, koju čine Fener, Galata i Bešiktš.

Prethodni put titula se slavila u istoimenom turskom gradu daleke 1984. godine. Nekoliko puta su u međuvremenu bili vicešampioni, i sa nestrpljenjem se čeka dan kada će ovaj klub prekinuti dominaciju bogatijih i moćnih rivala, kao što je to svojevremeno učinila Bursa.

Atletik Bilbao

Iz priče o trofejnim španskim klubovima nikako ne treba izostaviti Atletik Bilbao, osmostrukog šampiona zemlje. Iz Real i Barselonu jedini su klub koji nikada nije ispadao iz prve lige, a dali su i ogroman broj španskih reprezentativaca.

Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Njihovo čekanja na titulu traje isto koliko i Trabzonovo – tri i po decenije. Ekipa koju je sa klupe predvodio Havijer Klemente osvojila je duplu krunu 1984, što je poslednja šampionska sezona za baskijski klub.

Sent Etjen

PSŽ je već godinama neprikosnoven u Francuskoj, ranije je to bio Lion, Olimpik iz Marseja je zlatnu eru doživeo tokom 90-ih, ali nekada je i Sent Etjen važio za jedan od najboljih klubova u zemlji dvostrukih svetskih i evropskih šampiona.

#related-news_0

Poslednju od ukupno deset titula osvojili su 1981, nakon toga su bili vicešampioni 1982, da bi usledio sušan period tokom kojeg su nekoliko puta ispadali iz lige i vraćali se. U novijoj istoriji mogu se pohvaliti dobrim plasmanima i učešćem u Ligi Evrope u nekoliko navrata.

Đenova

Da li ste znali da nakon Juventusa, Intera i Milana, najviše titula u Seriji A ima Đenova, i to čak devet? Ipak, od 1924. nikada više nisu osvojili ligu, čak su dočekali da nihov gradski rival Sampdorija stigne do titule početkom 90-ih, a potom igra finale Kupa šampiona.

Danas je Đenova stabilan prvoligaš, a ne tako davno su bili daleko od elite, u jednom trenutku su ispali u Seriju C. U društvu najtrofejnijih nalaze se i Bolonja i Torino sa po sedam šampionskih trofeja. Klub koji trenutno vodi Siniša Mihajlović poslednji put je bio šampion 1976, dok su „Bikovi“ prethodno bili najbolji na „Apeninima“ 1964.

Liverpul

Poslednju od svojih 18 titula Liverpul je osvojio u sezoni 1989-1990, sa devet bodova više od drugoplasirane Aston Vile.

Bila je to deseta titula za Redse za 15 godina. kojom je okončan njihov period dominacije engleskim i evropskim fudbalom.

Julian Finney, Getty Images Sport

Džon Barns je bio najbolji strelac šampiona sa 21 golom, a zanimljivo da je te sezone u najvišem rangu engleskog fudbala igralo čak osam klubova iz Londona, što je rekord.

Menadžer je bio Keni Dalgliš, koji je još uvek bio i aktivan igrač, ali je odigrao samo jednu ligašku utakmicu.

Ostali klubovi

Hajduk iz Splita, nekada član velike jugoslovenske četvorke je nakon raspada stare zemlje imao uspeha i hrvatskoj ligi, ali poslednju titulu osvojili su pre 15 godina. Od tada je zagrebački Dinamo neprikosnoven, a ulogu njihovog glavnog konkurenta preuzela je Rijeka.

Dinamo iz Bukurešta je takođe velikan u svojoj zemlji, iako već 13 godina ne zna za trofej u nacionalnom šampionatu. MTK iz Budimpešte ima bogatu istoriju i čak 23 šampionske titule, ali od 2008. nije bio prvak Mađarske i trenutno je drugoligaš.