Mutne radnje (III): Najpoznatija nameštanja u fudbalu

Getty Images/Maja Hitj

Nakon priče o kontroverznim transferima, prelazimo na jednu još mračniju temu i podsećamo se najčuvenijih nameštenih mečeva u fudbalu, ali fokusiraćemo se samo na one dokazane i potvrđene slučajeve.

„Hihonska sramota“ (1982)

Meč poslednjeg kola grupne faze Mundijala ’82. između Zapadne Nemačke i Austrije naterao je ljude iz FIFA da zauvek promene pravila, kako se ne bi ponovila sramota kakva je tada viđena u Hihonu.

Dve komšijske selekcije znale su da bi pobeda Nemaca rezultatom 1:0 odvela oba tima dalje, dok bi Alžirci ostali praznih ruku uprkos trijumfu nad Nemcima u prvom kolu.

Povezano

Zapadna Nemačka je došla do ranog vođstva, pa je ostatak utakmice protekao u potpunoj nezainteresovanosti obe strane da uopšte stvore šansu za gol. Iako nije sprovedena nikakva istraga niti je iko suspendovan, nameštanje utakmice pred očima čitavog sveta bilo je očigledno.

Već od Svetskog prvenstva 1986. uvedeno je pravilo da se završni mečevi u grupama igraju u isto vreme, ne bi li se izbegle kalkulacije i komšijske spletke.

Totenero (1980)

Prvi veliki skandal koji je potresao Italiju, Totenero je rezultirao brojnim suspenzijama i izbacivanjima u drugu ligu. Najveću cenu platili su Lacio i Milan koji su završili u Seriji B.

Čitava afera počela je iz jednog rimskog restorana gde su redovni gosti bili igrači Lacija. Njihovo poznanstvo sa vlasnicima iniciralo je prljave radnje, potplaćivanja i nameštaljke, a kada je stvar postala ozbiljna, policija je iza rešetaka poslala čak 21 osobu.

Marco Rosi, Getty Images Sport

Prvi meč koji je bio namešten je onaj između Palerma i Lacija 1979. Duel Milana i Lacija iz 1980 (2:1) takođe je na spisku „prevara“. Sve je pošlo po zlu kada pojedini mečevi nisu završeni onako kako je bilo dogovoreno, pa su ozloglašeni ugostitelji izgubili veliki novac.

#related-news_0

Tada su odlučili da se obrate vlastima i optuže fudbalere za prevaru. Usledila su hapšenja koja su čak prenošena direktno na televiziji.

Među onima koji su izdržavali kazne bio je i legendarni Paolo Rosi, koji će kasnije biti junak Italije u pohodu na svetsku titulu 1982.

Standard Lijež (1984)

Još jedna neslavna epizoda fudbala 80-ih dolazi nam iz Belgije. Iako u to vreme jedan od najjačih klubova u Evropi, Standard iz Liježa dospeo je u centar pažnje iz razloga koji nemaju veze sa sportom.

U poslednjem kolu sezone došlo je do pokušaja da se podmiti protivnik kako bi se osigurala pobeda, samim tim i titula.

Dean Mouhtaropoulos Getty Images

Postojao je dogovor da igrači Standarda ulože svoj novac od bonusa u ovu „investiciju“.

Trener Rejmond Gutals bio je „mastermind“ cele operacije. Da bi izbegao suspenziju pobegao je u Portugal, gde je brzo našao novi posao.

Ovaj čovek će se kasnije proslaviti u Olimpiku iz Marseja, sa kojim je osvojio Ligu Šampiona.

Duh-utakmica u Belorusiji (2015.)

Kada su Belorusi shvatili da nije lako odigrati i namestiti utakmicu, došli su na novu ideju: Zašto bi uopšte morali da je igramo, bolje je da lažiramo samo rezultat!

#related-news_0

Tako je duel između Slutska i Šahtjora 2015. iz Soligorska zvanično završen rezultatom 2:1, iako zapravo nije bio ni odigran. Oba kluba su na svojim sajtovima izvestila o navodnom ishodu, pa su kladionice morale da isplate novac onima koji su pogodili tačan rezultat.

Vlasti su pod pritiskom inostranh medija primorane da istraže slučaj, a sve se svelo na tvrdnju Šahtjora da je jedan od bivših zaposlenih hakovao njihov veb-sajt!

Oduzimanje titule Marseju (1993.)

U vreme kada je dominirao Evropom, Olimpik iz Marseja bio je u vlasništvu kontroverznog Bernara Tapija koji je po svaku cenu želeo uspeh i trofeje.

Bio je spreman na sve i otišao toliko daleko da je čak ponudio novac Valensijenu da „pusti“ njegovu ekipu koja se borila za titulu na dva fronta.

Bongarts/Getty Images

I dok im evropsku titulu niko nije mogao osporiti, na domaćoj sceni su doživeli pravu sramotu.

Izbačeni su iz lige, a njihova šampionska era je na neslavan način bila okončana. Kao i funkcionerska karijera Bernara Tapija.

Kalčopoli (2006)

Doazimo i do najvećeg skandala zbog koga je italijanski fudbal izašao na loš glas. Nezapamćene kombinacije iza kulisa između predstavnika klubova i sudijskih zvaničnika narušile su renome i imidž popularnog „Kalča“, a kazne su bile drastične.

#related-news_0

Otkriveni su telefonski pozivi u kojima su funkcioneri pojedinih timova tražili da se na njihove utakmice postave sudije koje će suditi u njihovu korist. Masovno oduzimanje bodova bila je jedna od kaznenih mera, a najgore je prošao Juventus.

Staroj dami su oduzete dve titule, a usledilo je i prinudno premeštanje u niži rang. Klub iz Torina, pogođen egzodusom velikog broja igrača, morao je praktično da krene od nule.

Katanija kupuje pobede (2014.)

Sa Kalčopolijem ipak nije završena istorija nameštanja u Italiji.

Katanija je na kraju sezone 2013-2014 izbačena u Seriju C, posle priznanja vlasnika Antonina Pulvirentija da je namestio čak pet utakmica u finišu prvenstva.

Pulvrenti je potplatio protivnike sa skoro pola miliona evra kako bi svom klubu osigurao bodove u borbi za opstanak.

Maurizio Lagana, Getty Images Sport

Na taj način „kupljene“ su pobede nad Varezeom, Trapanijem, Latinom i Ternanom, dok je protiv Livorna bio dovoljan i bod.

Na kraju je klub završio kao 15. u Seriji B, ali je zbog nameštanja poslat u niži rang.

Osasunine mutne radnje (2014.)

Iste sezone i Osasuna se grčevito borila za opstanak, a kada je bilo jasno da više ne zavisi sve od njih, ljudi iz kluba preduzeli su očajnički potez.

Iz klupske kase uzeto je preko milion evra koji su završili na Betisovom računu.

Sve što je klub iz Sevilje trebalo da uradi je da pobedi Valjadolid u pretposlednjem kolu, a potom pusti Osasunu da stigne do trijumfa u završnom meču sezone.

Ali sve je bilo uzalud. Čelnici kluba iz Pamplone suočili su se sa višegodišnjim zatvorskim kaznama, dok su igrači koji su umešani u skandal bili suspendovani na određeno vreme.