Džejms Nejsmit – tvorac magične igre pod obručima

Print screen/SK

Skroman, nimalo željan slave i samopromocije, gospodin Nejsmit se tog hladnog zimskog dana 1891. samo nasmejao na predlog svojih učenika da novonastalu igru nazove "naismithball".

Umesto toga, opredelio se za jednostavniji naziv „basketball“, sastavljen od dve ključne reči koje su činile njegov izum (korpa i lopta).

Doktor Džejms Nejsmit bio je nastavnik fizičkog vaspitanja rodom iz Kanade, koji je 1890. došao da radi u Springfild, u američkoj državi Masačusets.

Od ljudi na državnom koledžu dobio je izazovan zadatak – da za 14 dana osmisli novu igru koja će sportiste odvući u dvoranu tokom hladnih zimskih meseci i tako ih održati u formi.

Iz te ideje rođena je košarka, danas jedan od najpopularijih i najgledanijih sportova na svetu.

Povezano

Nejsmit je izučavao sve timske sportove tog doba, fudbal, ragbi, lakros, ali najveću inspiraciju imao je u igri iz detinjstva zvanoj „Duck on the rock“.

Poenta igre je da se gađanjem obori veći kamen sa određene platforme. Njegova zamisao bila je da cilj bude postavljen uspravno, kako bi se lopta bacala u „luku“.

Trebalo je izbeći česte fizičke kontakte, pa je rešenje pronašao u obaveznom dodavanju lopte od igrača do igrača.

Pred prvi košarkaški meč, u decembru 1891, sastavio je 13 osnovnih pravila. Kao glavni rekviziti poslužile su dve korpe za breskve postavljene na visini od nešto više do tri metra.

Korpe, preteče današnjih obruča, imale su dno, pa je bilo neophodno peti se na merdevine i vaditi loptu nakon svakog pogotka.

youtube printscreen

Igralo se loptom za fudbal, svaki tim imao je po devet igrača. Učesnici prvog košarkaškog meča ikada nisu pokazivali entuzijazam prema novoj igri. Najveći problem bio je ispoštovati sva ta „komplikovana“ pravila.

Većina faulova dosuđivala se zbog nepravilnog vođenja ili zadržavanja lopte. Dribling, budući neizostavan deo igre, još uvek nije bio definisan.

Bilans povreda na istorijskom duelu bio je sledeći: Nekoliko masnica na oku, iščašeno rame, onesvešćen igrač…

Neko je morao da plati cenu „inicijacije“, a to je bilo 18 momaka iz odeljenja profesora Nejsmita, obučenih u duge sive šortseve, majice sa kratkim rukavima i sportske patike.

#related-news_0

U narednom godinama, novonastali sport se razvijao i postajao sve popularniji među studentima.

Već na Olimpijskim igrama 1904. postaće demonstrativni sport. Gospodin Nejsmit će dočekati da košarka zvanično postane član olipmijske porodice na OI u Berlinu 1936.

Imao je tu čast da prisustvuje takmičenju na kome su njegov sport igrale mnoge svetske nacije. Kako je i sam rekao, za njega je to bila „najveća nagrada koju je mogao da zamisli“.

Po ocu košarke, čoveku koji je svetu pružio magičnu igru pod obručima, nazvana je i „Kuća slavnih“ (Naismith Memorial Basketball Hall of Fame) koja se nalazi u Springfildu, tamo gde je sve počelo.

Nejsmit je univerzitetsku karijeru nastavio u Kanzasu, i sve do svoje smrti (1939) bio je posvećen fizičkom vaspitanju mladih i vrednostima zdravog života.

youtube printscreen

Tokom Prvog svetskog rata vršio je službu u Francuskoj i na američko-meksičkoj granici. Kao glasan zagovornik protiv segregacije, borio se da Afroamerikanci dobiju priliku da studiraju i da se bave sportom. Objavio je dve knjige.

Košarka se u međuvremenu razvila do perfekcije: strateški, tehnički, statistički i marketinški.

Pojmovi  „pick and roll“, „fadeaway“, „hook shot“, „crossover“, „dunk“, triple double“, „MVP“ obogatili su ovu igru, ali sve dugujemo jednom čoveku i njegovoj ideji koja je promenila svet sporta. Hvala vam, gospodine Nejsmit!