Getty images/Michael Regan

Stefan Davidović

12.07.2020 | 08.00

Trenerski magovi (I): Bil Šenkli, stvoren za Liverpul

U ovoj vesti

Liverpool FC

Ponosno je stajao veliki Bil Šenkli pred 100.000 Liverpulovih navijača nakon osvajanja FA Kupa 1974, znajući da im se poslednji put obraća kao menadžer kluba...

Bil Šenkli

Clive Mason, Getty Images Sport

Bil Šenkli

"Od mog dolaska ovde, ubeđivao sam igrače da su privilegovani što igraju za vas. Tada mi nisu verovali, ali sada veruju", poručila je legenda kluba, dok je masa skandirala njegovo ime.

15 godina ranije, Šenkli, tada menadžer Hadersfilda, dobio je ponudu čelnih ljudi Liverpula Toma Vilijamsa i Harija Latama da preuzme "Redse". Razgovor je, navodno, tekao ovako:

"Da li bi voleo da vodiš najbolji klub u zemlji?"

"Zašto? Nije valjda da Met Bazbi odlazi u penziju?", upitao je Šenkli, poznat po svojoj elokvenciji i smislu za humor.

Pitanje je zapravo bilo na mestu. Iako u tom trenutku petostruki šampion Engleske, Liverpul više nije bio najbolji ni u svom gradu. Navijačima ovog drugoligaša ostala je samo nada da će se dobra stara vremena jednom vratiti.

Šenkli je morao da krene od nule. U transformaciji kluba više se oslonio na svoju harizmu nego na finansijska sredstva.

Usadio je sopstveni karakter u "pore" kluba, unevši ponos, disciplinu, lojalnost i radnu etiku kao nove vrednosti.

Sa mnogim igračima je imao odnos otac-sin. Neke od njih je otkrio dok su igrali u nižim ligama.

Promocija u Prvu Diviziju je došla tri godine kasnije, a već 1964. Liverpul je osvojio prvu šampionsku titulu posle 17 godina, tek drugu od 1923..

Status klupskog "mesije" Šenkli je definitivno stekao osvajanjem nove titule 1966. Godinu dana pre toga "Redsi" donose i prvi trofej FA Kupa u svoje vitrine.

Zahvaljujući njegovoj revoluciji Liverpul je konačno imao identitet. Pesma "You'll never walk alone" postaje himna kluba. Stihovi su na najbolji način oslikavali zajedništvo za koje se toliko zalagao. Tvrdio je da "navijači, igrači i treneri čine sveto trojstvo".

Liverpul - Lids 1972

Allsport UK /Allsport

Liverpul - Lids 1972

Bio je okružen ljudima koji su delili njegovu želju, pobednički duh i strast. Za one prosečne više nije bilo mesta na Enfildu.

"Moja ideja je da od Liverpula izgradim bastion nepobedivosti. Da je Napoleon imao tu ideju, osvojio bi ceo prokleti svet", objašnjavao je trofejni menadžer.

Vilijam Šenkli nije mogao da živi bez fudbala koji prema njegovim rečima "nije bio pitanje života i smrti, već mnogo bitniji od toga".

Profesionalno ga je igrao 17 godina, jednu sezonu u dresu Karlajl Junajteda i ostalih 16 za Preston. Bio je desni bek, pred početak Drugog svetskog rata nastupio je i pet puta za nacionalni tim Škotske.

I po završetku igračke karijere, ostao je posvećen zdravom životu, nije pušio niti pio alkohol. Bio je navučen jedino na fudbal. Imao je jednu jedinu opsesiju. 

Nakon pomenutog finala FA Kupa odlučio je da se penzioniše, što je bila najteža odluka u karijeri. Vrlo brzo shvata da je napravio veliku grešku.

"Penzija je užasna, bezvezna reč. Trebalo bi da izmisle novu reč za to. Jedini put se penzionišete onda kada završite u kovčegu, pored cveća", žalio se Šenkli.

Iako više nije bio menadžer kluba, redovno je dolazio u trening-centar "Melvud" da se pozdravi sa igračima i svojim naslednikom Bobom Pejslijem. Fudbaleri su ga i dalje oslovljavali sa "boss".

Možda je otišao iz fudbala, ali fudbal nije mogao otići  iz njega. Razgovarao je kao i ranije sa nekadašnjim saradnicima Pejslijelm, Benetom i Faganom, koji su uvek bili spremni da saslušaju njegove savete.

Sve dok mu jednoga dana Pejsli nije prišao i zamolio da više ne dolazi. Da li je u pitanju bio sukob ega ili Pejsli nije želeo da mu se iko meša u posao, tek Šenkliju je odlukom uprave zabranjeno da posećuje "Melvud". Postao je nepoželjan na mestu koje je smatrao svojim domom.

Ljudima iz Liverpula nikada nije oprostio. Ostao je veran navijač, ali nosio je "ožiljak" na srcu do poslednjeg dana života. Preminuo je od infarkta, 29. septembra 1981. u 68. godini.

Godinu dana nakon tragične smrti Džona Lenona, grad Liverpul je oplakivao odlazak još jednog svog heroja. Sve je stalo tog dana u Engleskoj. Met Bazbi je toliko bio potresen smrću kolege i rivala da se nikome nije javljao na telefon.

Klub koji se ogrešio o svog velikana prognavši ga iz sopstvenog dvorišta, ispraviće nepravdu već 1982. podizanjem čuvenih "Šenklijevih kapija" ispred stadiona, na kojima je ispisan slogan: "Nikada nećeš hodati sam".

Šenklijeve kapije

Laurence Griffiths Getty Images Sport

Šenklijeve kapije

Trofejna era koju je započeo Šenkli, nastavljena je sve do kraja 80-ih. Pod vođstvom Pejslija i Fagana osvojene su četiri evropske titule. Trenerska palica potom je prešla u ruke Kenija Dalgliša, predvodnika šampionske generacije na terenu.

Šenkliju u čast je 1997. podignuta je bronzana statua ispred Enfilda. Danas, kada posetite zvanični sajt Liverpula, dočekaće vas biografija Bila Šenklija koja je naslovljena ovako:

"The most iconic figure in the history of Liverpool Football Club."

Njegovo ime sa velikim ponosom se izgovara i među navijačima. Kada se zaklinju na ljubav i vernost klubu, obično to rade citirajući njegove reči:

"Liverpul je stvoren za mene i ja sam stvoren za Liverpul."

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

6 times

Jeste drugo vreme, svet je drugačiji ali Jirgen Klop izuzetno mnogo podseća na Bila Šenklija. Kako je preuzeo klub u lošem stanju, sa ne toliko velikom finansijskom moći izgradio tim, napravio porodičnu atmosferu u ekipi, vratio navijačima veru i nadu, uneo svoju harizmu i duh u klub, transformisao ekipu u jednu od najboljih ako ne i najbolju na svetu, osvojio trofeje i postao legenda kluba.

Odgovori 76 1

Dustin Brown

Naročito mi se dopadaju "U Liverpulu postoje samo dve ekipe: Liverpulov prvi tim i Liverpulove rezerve." i "Da mogu da gledam Everton kako igra kroz prozor moje spavaće sobe, navukao bih zavese." To su bili dani kada je glavni rivalitet bio u samom gradu, a ne istočno sa Mančesterom... Inače, poraz od Crvene Zvezde u KEŠ 1974. ga je delimično nagnao da ode u penziju, jer mu je delovalo da je prevaziđen.

Odgovori 67 1

* Sva polja su obavezna

Ture: Van Dajk je vrhunski, ima samo jednu manu

Autor

Ture: Van Dajk je vrhunski, ima samo jednu manu

Ture: Van Dajk je vrhunski, ima samo jednu manu

Nekadašnji štoper Arsenala i Liverpula Kolo Ture oduševljen je Virdžilom van Dajkom, ali smatra da Holanđanin ipak ima jednu manu.

Redsi imaju novi dres i novog proizvođača

Redsi imaju novi dres i novog proizvođača

Redsi imaju novi dres i novog proizvođača

Liverpul je objavio izgled svojih novih dresova pred sezonu 2020/21. Posle nekoliko godina ovaj klub je promenio proizvođača opreme.
Loading...