Getty images/Michael Regan

Stefan Davidović

13.07.2020 | 08.00

Trenerski magovi (II): Priča o Brajanu i Piteru

“Najveći menadžer koji nikada nije vodio Englesku”, govorili su za Brajana Klafa, tvorca šampionskih timova Derbija i Notingem Foresta i osvajača dve evropske titule.

Statua Brajana Klafa i Pitera Tejlora

Ross Kinnaird, Getty Images

Statua Brajana Klafa i Pitera Tejlora

Klaf je igračku karijeru morao da završi prerano, u 29. godini, ali je iz nje poneo dragoceno prijateljstvo sa Piterom Tejlorom, saigračem iz Midlzbroa koji će biti njegov dugogodišnji asistent i desna ruka u menadžerskom poslu.  

Nekadašnji napadač (Klaf) i golman (Tejlor) udružili su se u prvom zajedničkom poduhvatu 1965. godine, kada su preuzeli tim Hartlpulsa.

Klaf je sa 30 godina bio najmlađi menadžer u engleskom fudbalu, sedam godina stariji Tejlor imao je važnu ulogu kao savetnik i čovek od poverenja.

Kada su u klubu odlučili da otpuste njegovog pomoćnika jer navodno “nisu mogli da ga plaćaju”, Klaf je zapretio odlaskom.

Nisam dovoljno opremljen da bih radio bez Pitera Tejlora. Ja sam ono što je u izlogu, a on je prava roba“, govorio je o svom asistentu.

Prve uspehe trenerski dvojac okusiće u Derbiju, u koji prelaze 1967. Klaf zavodi red u klubu koji je deset godina bezuspešno pokušavao da izbori promociju. Odlučuje da zadrži samo četiri igrača nasleđena od prethodnog menadžera.

Brajan Klaf

Allsport UK /Allsport

Brajan Klaf

Jedna od najčuvenijih anegdota iz tog perioda vezana je za njegov zahtev da se otpuste dve kuvarice, jer je navodno čuo kako se podsmevaju klubu nakon poraza.

Autoritarni pristup daje rezultate, Derbi je 1969. konačno bio u prvoj ligi. Ali, ambiciozni menadžer se tu ne zaustavlja.

Nastavio je da dovodi pojačanja, prateći savete Tejlora koji je imao izvanredno oko za skauting. Iako u čestim sukobima sa upravom kluba, uživa veliko poštovanje i poverenje svojih igrača.

U javnosti izgrađuje imidž kontroverzne ali harizmatične i dopadljive osobe sa istančanim smislom za humor. Spoj kakav ranije nije viđan među fudbalskim trenerima.

"Ne bih rekao da sam najbolji menadžer na svetu, ali sigurno sam u Top 1", jedna je od njegovih nezaboravnih izjava.

Da je najbolji menadžer u Engleskoj, neskromni Klaf je mogao da tvrdi već 1972. godine kada je Derbiju doneo prvu šampionsku titulu u istoriji.

Sa samo jednim bodom više od Lidsa, Liverpula i Mančester Sitija, "Ovnovi" su postali senzacionalni prvaci.

Hvaljen i veličan u fudbalskom svetu i megapopularan među fanovima, Klaf je nastavio da "tera po svom", sve dok konačno nije dojadio upravi Derbija. Do rastanka sa njim i Tejlorom došlo je samo godinu dana nakon osvajanja titule.

Derbi je godine preporoda nastavio osvajanjem nove titule 1975. 

Ali ono što će krajem decenije uraditi komšije iz Notingem Foresta, zasenilo je ovaj podvig. Zajednički akteri u oba slučaja bili su naravno Brajan Klaf i Piter Tejlor. 

Pre Notingema, imali su kratku epizodu u Brajtonu gde ne uspevaju da ponove uspehe sa "Prajd parka". Potom je Klaf imao još kraći izlet do Lidsa. Prvi put bez Tejlora u ulozi pomoćnika. zadržao se u Jorkširu svega 44 dana. 

Samo dve nedelje nakon odlaska iz Lidsa, dobija ponudu da preuzme Notingem Forest. Nekako uspeva da izbori opstanak u drugoj ligi, da bi mu se u leto 1976. pridružio Tejlor. 

Notingem Forest - Malme 1979

Steve Powell/Getty Images

Notingem Forest - Malme 1979

Ponovo udruženi partneri primenjuju recept iz Derbija i za dve godine prave novo čudo. Forest je već u prvoj sezoni nakon promocije postao šampion Engleske, ispred tada moćnog Liverpula. 

Bajka Notingem Foresta trajala je sve do 1982. i rastanka dvojice trenera. Kup Šampiona osvajan je dve godine zaredom (1979. i 1980.), baš kao i Liga Kup Engleske (1978. i 1979.)

Odlaskom Tejlora iz kluba ostala je velika praznina koju Klaf nikada više neće uspeti da nadoknadi. Senku na dugogodišnje prijateljstvo bacio je i sukob oko transfera Džona Robertsona iz Notingema u Derbi koga je Tejlor trenirao od 1982. do 1984.

Brajan i Piter neće više progovoriti nijednu reč, sve do Tejlorove smrti 1990. godine. Tužan kraj jedne od najlepših fudbalskih priča u Engleskoj. Od zajedničkih početaka u Midlzbrou kada je mladom napadaču iskusni golman bio najveća podrška, kao stariji brat, do potpune otuđenosti koja je trajala sedam godina.

Iako su ostali doživotno zavađeni, Brajan je došao na Piterovu sahranu, a potom mu je posvetio svoju biografiju.

Klaf je vodio Notingem sve do 1993. Poslednje godine života proveo je boreći se sa zdravstvenim problemima izazvanim alkoholizmom. Preminuo je 20. septembra 2004. Ljuti rivali na terenu, Derbi i Notingem Forest zajedno su tugovali zbog smrti čoveka kome duguju najveće uspehe.

Trofeji Notingem Foresta

Matthew Lewis, Getty Images Sport

Trofeji Notingem Foresta

Od 2010. statue Brajana Klafa i Pitera Tejlora pozdravljaju ljubitelje fudbala koju dolaze na Prajd Park da gledaju mečeve Derbija. U Notingemu njihova imena ostaju kao sinonim za najslavnije godine kluba. 

Za gotovo 30 godina koliko su proveli zajedno radeći kao treneri, Brajan i Piter ispisali su nekoliko veličanstvenih poglavlja engleskog fudbala. Počeli su u malom Hartlpulsu, a stigli do vrha Evrope.

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Spiridon

Osim Damned united pogledati i dokumentarac I believe in miracles iz 2015. o šumarima i osvajanju 2 Kuoa šampiona.

Odgovori 14 0

Blackman

Pogledati The Damned United.

Odgovori 24 0

Djura

Preporuka za sve ljubitelje lika i dela Brajana Klafa, film "The Damned United". Bilo bi dobro ako bi bilo još ovakvih tekstova, recimo o Ernstu Hapelu, Beli Gutmanu, Robertu Erbinu ili velikom Marčelu Lipiju.

Odgovori 24 0

* Sva polja su obavezna

Birmingem vratio Karanku na Ostrvo

Birmingem vratio Karanku na Ostrvo

Birmingem vratio Karanku na Ostrvo

Član Čempionšipa, Birmingem Siti, objavio je da je potpisao ugovor sa španskim stručnjakom Aitorom Karankom, bivšim menadžerom Midlsbroa i Notingem Foresta.

"Šumari" gase požar: Lamuši dobija otkaz?

"Šumari" gase požar: Lamuši dobija otkaz?

"Šumari" gase požar: Lamuši dobija otkaz?

Nije prošlo ni 24 časa od katastrofalnog poraza u poslednjem kolu Čempionšipa, a rukovostvo Notingem Foresta sprema otkaz francuskom treneru Sabriju Lamušiju.
Loading...