Trenerski magovi (III): Bobi Robson, više od menadžera

Skener 10. jul 202014:25 > 14:26
Jamie McDonald, Getty Images Sport

Mentor Murinja, Gvardiole, Sautgejta, Linekera, Gaskojna, jedan od najcenjenijih selektora Engleske i trener velikih evropskih klubova...

O životu i karijeri velikog Bobija Robsona Netfliks je 2018. snimio dokumentarni film „Više od menadžera“ koji je naišao na pozitivne kritike sa svih strana.

Osoba umire tek kad umre poslednja osoba koja je voli. Zato će Bobi Robson živeti i dalje. Više od menadžera, on je bio moj heroj „, poslednja je rečenica je iz filma koju izgovara Žoze Murinjo, čovek koji je od Ser Bobija naučio sve o trenerskom poslu.

Robson je igrao veliku ulogu u usponu Nazarija da Lime Ronalda koga je trenirao u Barseloni. Alan Širer i Gari Lineker, proslavljeni engleski napadači, podsećaju da je upravo Robson bio taj koji im je spasao karijere.

Uvek problematični Pol Gaskojn u njemu je imao pravu očinsku figuru.

Kod Ser Bobija sam uvek znao da sam na sigurnom„, uverava Gaza.

Gvardiola ga je toliko obožavao da je hteo da ode sa njim u Njukasl.

Otkriću vam jednu tajnu. Nakon svega onoga što mu se dogodilo u Barseloni, otišao je u Njukasl, a ja sam mu poslao pismo i tražio da mi pruži šansu da igram kod njega„, ispovedio se Pep u dokumentarcu.

Odgovorio mi je da to nije moguće, jer već ima dovoljno dobrih igrača. Napisao mi je iskreno, kratko pismo. On je jedna od najdivnijih osoba koje sam sreo u životu.

Ben Radford, Getty Images Sport

U filmu govori i Ser Aleks Ferguson i ističe da će večno biti zahvalan Robsonu na pomoći koju mu je pružio na samom početku menadžerske karijere.

Veliki trener napustio nas je 2009. nakon dugogodišnje borbe sa kancerom, ali je višedecenijskim prisustvom u fudbalu ostavio neizbrisiv trag.

Rođen je u mestu Sakriston, detinjstvo provodi u obližnjem Lengli Parku gde je njegov otac radio kao rudar.

Odrastao je u siromašnoj porodici. Fudbal je zavoleo zaslugom oca koji ga je vodio na utakmice Njukasla, postavši i sam vatreni navijač „Svraka“.

Povezano

Fudbal će profesionalno zaigrati u Fulamu početkom 50-ih. Istovremeno je, na očev zahtev, obavljao posao električara, ali brzo odustaje od ovog zanimanja i potpuno se posvećuje igračkoj karijeri.

Bio je napadač i posle Fulama igrao je još za VBA i Vankuver Rojalse. Reprezentativac Engleske ukupno 20 puta, u karijeri je postigao skoro 150 golova.

Menadžerski posao započinje upravo u Fulamu. Iako ne uspeva da pomogne ekipi u borbi za opstanak, mladi trener brzo dobija novu šansu u Ipsviču. 

Vodeći „Traktor bojse“, Robson je izgradio trenersko ime. Uspeh nije došao preko noći. Godinama je pravio tim oslanjajući se na mlade fudbalere iz klupskog pogona. Za ukupno 13 godina na klupi, doveo je svega 14 igrača iz drugih timova.

Ipsvič je redovno završavao u Top 6, a prvi trofej stigao je 1978. kada je u finalu FA Kupa savladan Arsenal.

David Rogers/Getty Images

Početkom 80-ih Ipsvič osvaja Kup UEFA. U gradu je priređena parada, menadžer kluba i arhitekta velikog uspeha sa balkona gradske skupštine pozdravljao je euforične navijače.

Malo je falilo da se Ipsvih Taun okiti i šampionskom titulom, ali je dve sezone zaredom (1981. i 1982), bio drugi u ligi. 

Postavši ogromna menadžerska zvezda, bilo je jasno da se neće još dugo zadržati na „Portman Roudu“. Ukazana mu je najveća čast – da predvodi nacionalni tim Engleske.

#related-news_0

Ostaće zauvek vezan za Ipsvič – dobio je statuu ispred stadiona i tribinu nazvanu po njemu, kasnije postaje i počasni predsednik kluba.

Voditi engleski nacionalni tim jedan je od najnezahvalnijih poslova u fudbalu. Mediji često nisu bili na njegovoj strani. Englezi su na Mundijalu 1986. doživeli veliku nepravdu eliminacijom od Argentine nakon čuvenog Maradoninog gola rukom.

Kada se uoči Mundijala 1990. saznalo da je već dogovorio prelazak u PSV, tabloidi su ga bukvalno razapeli. Ipak je uspeo da odvede „Gordi albion“ do polufinala Svetskog prvenstva prvi put od 1966.

Pred polufinalni meč sa Nemačkom poručio je igračima: „Izađite na teren i postanite besmrtni.“ Od odlaska u besmrtnost delila ih je penal-serija, ali je fortuna bila na strani Nemaca.

Vodeći evropske velikane PSV, Porto i Sporting, osvojio je četiri nacionalne titule, po dve u Holandiji i Portugalu. Potom preuzima Barselonu, gde je nasledio velikog Johana Krojfa. Sa sobom je poveo prevodioca koga je upoznao tokom rada u Sportingu. Bio je to Žoze Murinjo.

Barsa osvaja tri kup trofeja te sezone, ali Robson se nakon samo godinu dana sa funkcije trenera seli na poziciju sportskog direktora.

Poslednje godine u trenerskoj karijeri proveo je vodeći svoj voljeni klub iz detinjstva – Njukasl. 

Tony Marshall, Getty Images Sport

Iako poznat kao veliki fudbalski džentlmen, nije tajna da je i Ser Bobi imao tešku narav kao većina trenera. Često je znao da najveće zvezde ostavi na klupi. Ni sukobi nisu izostajali.

Ali mnogo više od toga, pamti se fer odnos prema igračima, saradnicima, rivalima. Stvarao je prijateljstva u svim delovima sveta.

Bitku sa teškom bolešću izgubio je 31. jula 2009. Pre smrti uspeo je da pokrene „Bobi Robson Fondaciju“ koja je posvećena skupljanju sredstava za istraživanja o kanceru.

Kako Murinjo kaže na kraju filma, Ser Bobi će živeti, jer je kroz fudbal dotakao živote mnogih ljudi i taj uticaj prisutan je svuda gde je zakoračila noga proslavljenog igrača i menadžera.