Šta nas čeka u NHL plej ofu?

Bruce Bennett/Getty Images

Regularna sezona jubilarne stote Nacionalne hokejaške lige završena je u nedelju, a od srede za pehar lorda Stenlija boriće se 16 najboljih timova.

Bruce Bennett/Getty Images

U doigravanje se nisu plasirali neki od najvećih timova u istoriji najbrže igre, uključujući najtrofejniji američki tim Detroit Red Vingse (11 titula, 24 finala), šampione iz 2014. LA Kingse i vicešampione iz pretprošle sezone Tampa Bej Lajtning.

Uprkos tome, nema dileme da ljubitelje hokeja očekuju dva spektakularna meseca, ne samo zato što u svetu sporta nema neizvesnijeg plej ofa od onog u NHL, gde domaći teren i startna pozicija tako malo znače.

Iako se i pre poslednje noći znalo kojih 16 timova ide u doigravanje, postojale su dve dileme – ko osvaja Pacifik, Anahajm ili Edmonton, i ko je treći na Atlantiku, Boston ili Toronto. Prvoimenovane ekipe su bile uspešnije, ali će sva četiri tima nastaviti borbu za trofej.

Neobični sistem takmičenja i neravnoteža kvaliteta po divizijama značajno utiču na uzbudljivost doigravanja. U plej ofu mesto dobijaju po tri najbolja tima iz svake divizije, plus još po dva iz obe konferencije dobijaju vajld kard.

Specifično je i to što se drugi i treći iz iste divizije sastaju u prvoj, a bolji zatim igra sa pobednikom iste divizije (ako pobednik savlada ekipu sa vajld kardom).

Metropoliten divizija je u regularnoj sezoni bila dominantna, ne samo zbog toga što Vašington Kepitalsima pripada Predsednički trofej za najbolju ekipu ligaškog dela. Iz nje dolaze dva najbolja i tri od prva četiri u kompletnoj NHL. Zbog sistema plej ofa samo jedan od ta tri tima (Vašington, Pitsburg, Kolambus) može u polufinale konferencije (ako ih Toronto ne iznenadi).

Istok

Vašington – Toronto
Pitsburg – Kolambus
Montreal – NY Rendžers
Otava – Boston

Derbi prve runde na Istoku svakako će igrati branilac titule Pitsburg i najprijatnije iznenađenje ove godine Kolambus. Blu Džekitsi su umeli da daju i po 7, 8, čak i 10 golova na jednom meču i spremaju se da favorizovanim susedima pruže jači otpor nego pre tri godine. Na drugoj strani je ekipa koja ima Krozbija i Malkina, najbolji napad lige, što je automatski čini kandidatom za najviši plasman.

Bruce Bennett/Getty Images

Pobednika tog okršaja čeka duel sa boljim iz susreta Vašingtona i Toronta. Mejpl Lifsi su porazom od Kolambusa poslednjeg dana propustili šansu da prestignu Boston i izaberu lakši put, pa će morati da se suprotstave surovoj Ovečkinovoj četi, koja ima ubedljivo najbolju odbranu u ligi.

Prolazak favorita bi nam već u drugoj rundi doneo pravi klasik. Isti timovi bili su najbolji na Istoku i prošle godine, Pingvini su u 6 mečeva dobili seriju u drugoj rundi plej ofa i stigli do pehara.  Bio je to osmi put da Pitsburg izbaci Vašington iz plej ofa u devet pokušaja, a sujeverni navijači Pengvinsa sigurno se raduju sudaru sa timom iz prestonice, jer su baš njih izbacivali na putu ka svakoj od 4 titule.

U drugoj polovini žreba zvučniji okršaj biće onaj između dva člana „originalnih šest“ – Montreal Kanadijensa i Njujork Rendžersa. Najtrofejniji tim lige ima 24 pehara, ali nijedan od 1993, a i njihovi rivali na titulu čekaju od 1994. Iako je kanadski tim pobednik svoje divizije, a američki je izborio samo vajld kard, razlika između njih bila je samo jedan bod, uz bolju gol-razliku za Plavokošuljaše. Habsi su na putu ka tri poslednje titule jednom tukli Rendžerse u velikom finalu, a jednom u finalu konferencije.

Drugi par su Otava Senatorsi i Boston Bruinsi. Tim iz kanadskog glavnog grada počistio je Medvediće u ovoj sezoni i dobio 10 d prethodnih 12 okršaja sa njima. Zvuči neobično, ali od kada su se Senatori vratili u NHL pre četvrt veka, nikad nisu igrali sa Bostonom u plej ofu. Ako bi Boston i Montreal prošli iskušenja prve runde, u drugoj bismo gledali najveći NHL klasik, jer bi se Habsi i Bruinsi 34. put sastali u plej ofu.

Zapad

Čikago – Nešvil
Minesota – Sent Luis
Anahajm – Kalgari
Edmonton – San Hoze

Dvostruki šampioni iz prethodne četiri sezone pokazali su još jednom moć transformacije. Iako su u sezonu ušli sa sedam rukija, Blekhoksi su rutinski osvojili Zapadnu konferenciju. Čikago je veliki favorit i na startu plej ofa protiv ekipe Nešvila. Tim iz Tenesija ima najboljeg defanzivca sezone PK Subana, ali i najslabiji skor na strani od svih učesnika plej ofa i nema mnogo iskustva iz doigravanja.

Jonathan Daniel/Getty Images

Okršaj Minesote i Sent Luisa verovatno je najintrigantniji od svih u uvodnoj rundi, ne samo zato što se nikad ranije nisu sastali u plej ofu. Vajld je, predvođen Granlundom i Stalom, do pre mesec dana bio najbolji tim u konferenciji, pre nego što je potpuno izgubio formu, ali je donekle vratio u samom finišu. Bluz se mučio u napadu sve do proene trenera pre dva i po meseca, ali su od tada najefikasniji u ligi. 

Pobede za Blekhokse i Bluz probudile bi rivalstvo dva tima koja su se deset puta sastajala u plej ofu. Takođe, dva grada razvijaju rivalstva i u drugim sportovima, pre svih bejzbolu i to dodaje aromu njihovom potencijalnom susretu.

Anahajm je dobrom serijom u finišu sezone izborio prvo mesto na Pacifiku i kao nagradu u goste im stiže Kalgari. Flejmsi nisu samo tim iz zone vajld karda, nego i ekipa koja u Honda Sentru u Anahajmu nije dobila meč još od 2006. godine. Poslednji u toj seriji, duel broj 25, igran je poslednje nedelje regularne sezone, završen je pobedom Daksa 3:1, ali je sve to ostalo u senci haosa na ledu, zbog koga je meč više puda prekidan. Kalgari se izvesno neće predati lako.

Njihove komšije iz Alberte Edmonton Ojlersi sve do poslednjeg dana jurili su Dakse u borbi za prevlast na Pacifiku, ali će morati da se zadovolje duelima sa San Hozeom. Ako je za utehu, sa Šarksima u prilično lako izlazili na kraj ove sezone, uključujući meč u petak. Ojlersi ponovo imaju superzvezdu, koja možda nije baš Vejn Grecki, ali veoma obećava. Konor Mekdejvid je u drugoj profesionalnoj sezoni osvojio Art Ros trofej, namenjen igraču sa najviše poena, a poslednjeg dana sezone taj broj je zaokružio na 100, što nije uspelo nijednom igraču Edmontona u ovom veku. Rođen 130km od rodnog mesta Greckog, sa brojem 97 na leđima i oznakom za kapitena Mekdejvid će mnoge podsetiti na najvećeg u istoriji. Pored njega tu su Nemac Drajzajtl, Eberle, Milan Lučić. Edmonton ima fantastičnu formu za kraj regularne sezone – 14 pobeda u 16 mečeva, 9 u nizu kod kuće, 33-11-6 protiv timova sa Zapada.

Plej of u NHL šampionatu počinje u sredu, 12. aprila.