SK

Vladimir Novaković

15.08.2017 | 20.17 > 20:37

UKV S01 E02: Čik pogodi ko je... šampion

Početak avgusta svake godine je vreme ultimativnog entuzijazma ljubitelja engleskog fudbala.

Tottenham - Everton

Getty Images/Ian Walton

Tottenham - Everton

Ne samo što se osamdesetodnevni pakao pod imenom vansezona primakao kraju (a verovatno ćemo se složiti da je poslednjih godina čak i gore kad krenu prijateljske utakmice, nego onaj potpuno mirni period u junu) i subotnje radosti postaju zaista vidljive na horizontu, već i zbog toga što je to doba za dve omiljene aktivnosti svih nas kojima Premijer liga zaista znači. 

Jer, koliko god da su nam timovi za koje navijamo i igrači kojima se divimo bitni, uvek je lepo kada o istom trošku možete da se nadmećete sa drugarima i onima koji su plaćeni da se bave fudbalom, a ne trčkaraju po terenu.

Početak avgusta je vreme za pravljenje sezonskih projekcija i timova za Fantasy Premier League.

Fantazista je u ovim krajevima nekoliko desetina hiljada, a njima posvećujemo kompletnu novu sekciju: svake srede moj kolega Bojan vodiće dnevnik FPL lige Sport Kluba, uz osvrt na učinak fudbalera, savete i dodatne zabavne detalje. Takođe, u jednom od tesktova UKV tokom ove sezone pozabaviću se i sâm time. No, ovo nije trenutak za to. Danas pričamo o projekcijama.

Predviđanje plasmana timova u većini liga, pogotovo kada su u pitanju šampioni i timovi koji ispadaju, po pravilu nije preveliki problem. Širom Evrope već godinama imamo trku udvoje ili jednog jasnog favorita, ponekad se tadominacija prekine na trenutak, ali su to uvek izuzeci. Premijer liga je, međutim, postala prava nevolja za sve koji žele da pred početak šampionata pogode konačni raspored.

Kako je Siti poremetio tržište

Od kada sam počeo da se profesionalno bavim ovim, pre više od 15 godina, Premijer liga mi je uvek bila prvi izbor i od leta 2002. pred svaku sezonu pisao sam i/ili snimao najave, sa predviđanjima kako će se lige završiti. U prvih 11 sezona osam puta sam pogodio prvaka, plus 21 ekipu koja je ispala (od 33 moguće, Fulam me u nekoliko navrata obarao).

Sergio Aguero, Serhio Aguero, Mančester Siti

Mike Hewitt, Getty Images

Plasman u LŠ u Engleskoj obično nije bio problem u toj eri, jer je sa priličnom sigurnošću vladala velika četvorka, po jednom su se umešali Njukasl, Everton, Totenhem, sve dok prodor Sitija u vrh nije poremetio ravnotežu. Bombastični ulazak Građana na scenu uticao je i na pad Engleza iz samog evropskog vrha (nekoliko uzroka je pokrenuto tom promenom, i time ćemo se baviti one nedelje kada startuju evrokupovi), ali još važnije, učinio je borbu za vrh tabele potpuno nepredvidivom.

Od poslednja četiri šampiona Premijer lige pogodio sam samo onog iz 2014/15 (Murinjova druga, laganica), dvaput sam pao gađajući Čelsi, a jednom Siti. Čak je i gađanje top 4 postalo totalna avantura: od oko 80 projekcija za prošlu sezonu koje sam sakupio u avgustu bukvalno nijedna nije pogodila ni koja 4 tima će iz lige u LŠ, da i ne pominjem njihov tačan raspored.

Dodatni novac koji su televizije sasule u elitni rang engleskog fudbala učinio je Premijer ligu daleko najuravnoteženijom u evropskom fudbalu. To za posledicu ima i dramu na dnu. Nekada ste mogli unapred da računate sa dva tima koja ispadaju, od ostalih autsajdera otpišete sa spiska kandidate one koje vode Pjulis i Big Sem i odatle vam treba samo malo sreće. U poslednja tri šampionata ekipe koje su u uglednim britanskim medijima imale većinu glasova za dvadeseto mesto nisu uopšte ispale (jedna je uzela i titulu, no to je tema neke sasvim druge priče).

Tokom godina kada sam rutinski pogađao sve po redu, glatko sam pobeđivao kolege sa BBC i Gardijana, što mi je uvek bio osnovni kriterijum za procenu koliko dobro gađam. Ruku na srce, i ovih godina moje procene su bolje od njihovih, veliki promašaji su nam zajednički, u detaljima sam po pravilu ispred njih. No, to teško da može da bude uteha.

Projekcije za 2017/18: Titula Sitiju

Problemi iz prethodnih godina zaborave se uvek kada počinje nova, pa smo i ovog avgusta svi složno prionuli na sastavljanje tabela koje očekujemo sledećeg maja. Projekcije nas iz redakcije mogli ste da čujete u dva podcasta, koja su pokrila Top 7 i Ostalih 13.

Paralelno, prikupio sam projekcije iz dva dodatna izvora – kolege iz britanskih medija, kojima je to najuža specijalnost (87 odgovora), i publika u našim krajevima, svi koji su odgovorili na moj poziv preko tvitera (36 odgovora).

Neću razvodnjavati priču rasporedom timova u centralnom delu tabele, umesto toga ćemo se posvetiti odgovoru na tri pitanja: ko će biti prvak, ko ide u Ligu šampiona i ko ispada.

Oko šampiona postoji prilično jedinstvo SK redakcije i britanskih kolega – od nas petorice, četvorica smo glasala za Mančester Siti, koji je i među Ostrvljanima prikupio više od 70 posto glasova. U anketama se redovno pojavljuje samo još drugi mančesterski klub – Junajted je na Ostrvu dobio skoro četvrtinu glasova, ali je prvi izbor ovdašnje publike, sa ravno polovinom glasova. Siti je tu u zaostatku, jer je izbor trećine učesnika ankete.

Žoze Murinjo, Nemanja Matić, Mančester Junajted

Dan Mullan, Getty Images Sport

Svi ostali zajedno imaju duplo manje glasova od Junajteda i trostruko od Sitija. U toj niši Čelsi je prevagnuo među ostrvskim stručnjacima, Totenhem među domaćom publikom, a Arsenal i Liverpul se ukupno pominju tri puta. 

Možda je ovo zgodan trenutak da se podsetimo da su Siti i Junajted, upravo tim redom, bili prvi favoriti i prošle sezone, da su na prvoj reprezentativnoj pauzi oba bila stoprocentna na vrhu tabele i da su oba tima do Nove godine definitivno ispala iz trke za titulu.

Vidljivo je da je među publikom entuzijazam izazvan sjajnim sezonama Spursa nadjačao strah od privremene selidbe na Vembli, koja je većini stručnjaka bila znak da uzmu učinak Poćetinove ekipe sa izvesnim otklonom. Opet, po prognozama klub iz severnog Londona je u prethodne dve sezone projektovan na šesto, pa peto mesto, a oba puta je nadmašio to za tri mesta i još važnije – bio jedini protivkandidat šampionu u drugoj polusezoni.

Liga šampiona: Tri sigurna, tri kandidata

Već se lagano selimo ka terenu na kojem će se voditi bitka za top 4, a moram da priznam da mi je veliko iznenađenje da znatno pojačani Everton nije dobio bukvalno niti jedan glas za mesto koje ga vodi u Ligu šampiona. Dva eksperta, dva ljubitelja i autor ovog teksta su ih stavili na peto mesto, i to im je najbolji plasman. Kolega Višković, dva Britanca i šest ljubitelja spustili su ih ispod sedme pozicije, na kojoj su proveli bukvalno celu prošlu sezonu. Izgleda da je važnost gubitka Romelua Lukakua nadvladala brojna pojačanja u svim linijama. S tim u vezi, evo interesantnog podatka:

Tri tima koja ne bi trebalo da imaju problema sa plasmanom u top 4 su Junajted, Siti i Čelsi. Dva mančesterska tima su u svakom računanju iznad 90 posto projekcija za mesta koja vode u LŠ, Siti se ne nalazi na samo dve od ukupno 129 priloženih, a gradski rival na devet.

Čelsi je ubedljivo treći (mada mu pozicija zapravo varira od druge do četvrte), zahvaljujući poverenju oko 80 procenata učesnika ankete. Uprkos neuverljivom prelaznom roku, učinak ekipe u prošloj sezoni ubedio je mnoge da su Plavi bezbedni u samom vrhu. Najmanje poverenja u Konteov tim imali su ljubitelji fudbala na ovim prostorima, koji su im dali ispod dve trećine glasova za top 4. Nije realno ocenjivati tim na osnovu 90 minuta fudbala, ali sećanje na leto 2015. je još dovoljno sveže da izazove jezu oko Fulam Rouda.

Čelsi

Laurence Griffiths, Getty Images Sport

Čelsi

Što se ostalih ekipa tiče, niko ne dobacuje do polovine glasova, s tim što su Spursi u jasnoj prednosti u odnosu na Liverpul i Arsenal, koji su potpuno izjednačeni. Jedina grupa koja daje Liverpulu blagu prednost u odnosu na Poćetinov tim su novinari BBC.

Sve tri ekipe još uvek su u sredini prelaznog roka, ne samo zato što ni izbliza nisu završili potrebnu kupovinu, nego i zato što bi svi mogli da ostanu bez ključnih igrača do kraja meseca. Uopšte, bilo kakva projekcija za ovu sezonu podložna je velikim promenama u naredne dve i po nedelje, dok još traje prelazni rok.

Činjenica da svaki od šest glavnih kandidata ima najmanje 49 glasova, a niko osim njih nijedan, govori o tome da bi ulazak bilo koga novog u top 4 bio istinski šok.

Opstanak: Novajlije u problemu

Za razliku od prilično uniformisanih rezultata u gornjem delu tabele, borba za opstanak deluje mnogo uzbudljivije i raznovrsnije. Uzorak u borbi za opstanak značajno je manji nego za vrh (svega oko dve trećine upitanih je dalo odgovor), ali je i na tom broju raznovrsnost mnogo veća.

Čak 11 timova se u većoj ili manjoj meri dovodi u problem (samo Everton, Vest Brom i Lester niko nije pomenuo sa bilo koje strane), među njima su i neki koji se očekuju u gornjoj polovini tabele.

Ruku na srce, na polovinu tih timova malo ko ozbiljno računa u borbi za opstanak – Kristal Palas, Njukasl, Sautempton, Bornmut i Vest Hem zbirno su dobili samo 10 glasova, koliko i Stouk koji je odmah iznad njih. Zanimljivo je da Njukaslu probleme uglavnom predviđaju engleske kolege, a najveći problem po našoj proceni mogli bi da imaju ako se Rafa Benites dovoljno iznervira i napusti klub zbog nedostatka pojačanja.

Kad smo kod napuštanja, Frank De Bur je bio ozbiljan kandidat za prvi otkaz sezone i pre subotnjeg debakla protiv Hadersfilda, ali većina i tako očekuje promenu na klupi tokom šampionata i novog spasioca, po starom običaju ekipe sa juga Londona.

Votford

Getty Images/Richard Heathcote

Votford

Stouk i Votford pominju se povremeno, što sa jedne strane govori o tome kolike probleme Grnčari imaju u pokušaju da malo oplemene bazični fudbal iz Pjulisovog vremena, a sa druge da nestabilnost na klupi ne uliva nikome poverenje (iako je Marko Silva za pola godine u Halu pokazao koliko potencijal ima.

Četiri tima smatraju se direktnim kandidatima za ispadanje – starosedeoci Svonsi i Burnli, koji su probleme imali i prošle godine i nisu našli rešenje za njih ovog leta, i debitanti u eri Premijerlige Brajton i Hadersfild. Mnogi bi se složili sa mojim kolegama Lakijem i Viškom oko toga da sudbina Labudova zavisi od toga da li će sačuvati Gilfija Sigurdsona, koji je po procentu golova svog tima u koje je upleten bio lider prošlog šampionata.

Ako Svonsi nije adekvatno kupovao, Burnli je čak i ostao bez nekoliko ključnih igrača, od pouzdanog Džordža Bojda, preko mlade zvezde odbrane Majkla Kina, zaključno sa Andreom Grejem, koji je prodat pred sâm start sezone i to direktnom rivalu. Bojd je prešao tridesetu, a druga dvojica ulazila su u poslednju godinu ugovora, ali utisak je da adekvatne zamene nisu stigle. I Burnli i Svonsi imaju iznad polovine neželjenih glasova, a bolje rangirani od njih (Svonsi) jednak je sa svih sedam klubova koji se ređe pominju.

Prvi kandidati za ispadanje, gotovo poravnato, su Brajton i Hadersfild. Klub sa južne obale prvi je izborio promociju, ali njihova ekipa je izuzetno stara i sa premalo iskustva u elitnom rangu. O tome koliko mogu nismo mogli da saznamo iz prvog kola, kada su uglavnom posmatrali Sitijevu dominaciju.
Hadersfild, koji je stigao u ligu penalima u plej ofu, ima daleko najjeftiniji tim, nije igrao u eliti četiri i po decenije i prošle sezone imao je negativnu gol-razliku. Međutim, ekipa Davida Vagneraima ogroman potencijal, koji je u velikoj meri iskazala već na startu, pa je provela ceo jedan dan na čelu lige (uzgred, to Spursi nisu uspeli nijednom u dve sjajne vezane sezone). Ovaj meč Terijera verovatno će nagovoriti mnoge novinare na Ostrvu da porazmisle još jednom (ruku na srce, domaća publika je više verovala u Vagnerov tim, izjednačivši ih sa Svonsijem u bici za goli život).

Malo o analitici

Ovo je dobro mesto da se malo osvrnemo i na analitičare. Ove godine analitika daje najrazličitije ishode (jer polazi od različitih premisa), a EuroClubIndex i Goalimpact su se pred sezonu složili da će titulu osvojiti Čelsi. Ovi drugi su predvideli i tek šesto mesto za Mančester Siti.

Expected goals (xG) je statistička kategorija koja je veoma popularna od početka ove decenije. xG se računa tako što se za svaki udarac ka golu odredi verovatnoća kojom sa te pozicije, na taj način i u tim okolnostima možete da pogodite gol (bazirana na iskustvu iz prethodnih godina) i zatim se skorovi za svaki šut sabiraju.

Na osnovu uzorka iz prethodnih sezona xG je relativno pouzdana metoda predviđanja budućih rezultata. Kada se pogleda xG iz prethodne sezone, jasno je zašto je Siti prvi favorit:

Međutim, ni ova metodologija nije savršena. Prošle sezone gledali smo mečeve kao onaj između Mančester Junajteda i Burnlija, u kojem je domaćin šutirao 37 puta, 11 puta u okvir, često i iz dobrih pozicija, ali je završeno bez golova, iako je po xG domain trebalo da pobedi 3:0.

Još drastičniji skor imali smo na startu Čempionšipa pre 10 dana, kada je Notingem Forest trebalo da izgubi od Milvola 3:0, ali je pobedio minimalnim rezultatima. 

xG se po pravilu pokaže pouzdanijim na duge staze, dakle nemojte se previše oslanjati na njega kao sredstvo za klađenje na jednu utakmicu, ali verujte mu kada pravite projekcije na nivou cele sezone.
Sami šutevi na gol ne znače mnogo, gde ćete bolji dokaz od ovoga:

Analitika će biti tema većeg broja tekstova u UKV tokom ove sezone.

Za kraj ove epizode, obratićemo pažnju na ukupne rezultate ankete (neujednačen broj učesnika je glasao u raznim kategorijama):

Titula (127): Siti 74, Junajted 38, Čelsi 6, Spurs 6, Liverpul 2, Arsenal 1

Top 4 (510): Siti 126, Junajted 119, Čelsi 105, Totenhem 62, Arsenal 49, Liverpul 49.

Ispadanje (205) :Brajton 49, Hadersfild 48, Burnli 40, Svonsi 34, Votford 14,Stouk 10, Palas 3, Njukasl 3, Sautempton 2, Bornmut 1, Vest Hem 1.

Everton, Vest Brom i Lester su jedine tri ekipe koje nisu pomenute ni u jednoj anketi.

Ako ste propustili prvu epizodu UKV serijala, pročitajte je sada. Sledeća epizoda čeka vas u utorak, 22. avgusta.

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Dragutin

Celzi ce odbraniti titulu.....

Odgovori 2 7

DAVOR

Oko Celsija ce mnogo jasnija situacija biti vec posle utakmica sa Totenhemom i Evertonom. Jer ako posle ove dve utakmice ostane bez i jednog boda kako ja ocekujem za njega je gotova i borba za titulu i LS. Moze da mu se dogodi i da ostane bez trenera i tavorenje oko sredine tabele.

Odgovori 12 4

Neutralac

Previše precenjen Čelzi, previše potcenjen Hadesfild...

Odgovori 17 4

* Sva polja su obavezna

Gvardiola: Uvek će nas kritikovati zbog Evrope

Gvardiola: Uvek će nas kritikovati zbog Evrope

Gvardiola: Uvek će nas kritikovati zbog Evrope

Sezona Mančester Sitija na kraju će biti ocenjivana na osnovu učinka u Ligi šampiona, a ne prema tri osvojene titule u Engleskoj, smatra menadžer Pep Gvardiola.

Hvalospevi: KDB, Nevil, Karager o Kompaniju...

Hvalospevi: KDB, Nevil, Karager o Kompaniju...

Hvalospevi: KDB, Nevil, Karager o Kompaniju...

Doskorašnji štoper Mančester Sitija Vensan Kompani u narednoj sezoni neće nositi dres „Građana“ prvi put nakon 11 godina, a karijeru koju je imao Belgijanac u Premijeršipu najlepšim pohvalama komentarisali su fudbalski velikani.
Loading...