UKV S01 E04: Idemo globalno

Skener 31. avg 201710:08 > 04. maj 2022 14:13 0 komentara
Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Svaka prvenstvena pauza zbog utakmica reprezentacija donosi nam bol, jer je fudbala znatno manje nego u normalnim vikendima.

Bilo je neophodno nešto uraditi da se taj bol umanji, a moj predlog je da prođete kroz priče o kontinentalnim kvalifikacijama koje ne pratite toliko.

Saznajte šta se do sada desilo u Aziji, Africi, Okeaniji i Severnoj Americi, ko će biti potencijalni rivali ekipa iz ovih krajeva ako se dokopaju Rusije, šta nas čeka od danas do sredine novembra.

Gde je pao prvi gol na putu ka Rusiji, ko je dobio trajnu, a ko delimičnu suspenziju, koji stadioni imaju rastegljiv kapacitet, gde će goreti ovih dana, kome je gol dao Džoš Parker, ko je primio 27 na dve utakmice, a ko slomio srca Japancima? Sve to ćete saznati ako pročitate ovaj tekst, elegantno garniran zabavnom muzikom.

A na kraju… nešto sasvim posebno za one koji izdrže do kraja teksta. Uživajte!

Afrika – CAF

Ako postoji kontinent na kojem je uvek nezahvalno davati prognoze, to je Afrika. Kvalitet je na tom kontinentu tradicionalno ujednačen, niko ne odskače previše, a kvalitetnih timova je uvek dvocifren broj. To dovodi do dve prilično bizarne situacije: sa jedne strane pomalo nestvarno deluje podatak da od 12 poslednjih šampiona Afrike čak sedam nije igralo na sledećem SP; sa druge je sve češće izostajanje supersila kakve su Nigerija, Kamerun ili Egipat sa Kupa afričkih nacija.

Kao da to nije dovoljno umešao se i sistem takmičenja, daleko najnepovoljniji za favorite. U Južnoj Americiigra se po ligaškom sistemu, koji najviše pogoduje timu sa koncentracijom kvaliteta. U Evropi svi imaju priliku, ali u dugačkim grupama kvalitet po pravilu ispliva, pa se vrlo retko dešava da vodeće selekcije ne idu na velike turnire. U Aziji i Severnoj Americi najbolji timovi se uključuju tek kada sepolje prilično raščisti, a i tada im sledi nastup u grupama, koji sprečava da jedan loš dan bude skupo plaćen. Afrički sistem je brutalan, od početka do kraja.

Od 56 članica CAF dve nisu članice FIFA (Zanzibar i Reinion), pa ne mogu da igraju u kvalifikacijama za SP, dok je Zimbabve diskvalifikovan pre starta. Pošto u drugoj fazi nastupa 40 timova, u prvoj ispada trinaest, pa je prvih 27 ekipa sa FIFA liste slobodno, a ostalih 26 ide u 13 parova, koji igraju kod kuće i na strani. Odmah zatim pobednici tih dvomeča i 27 najboljih ponovo ide u dvomeče, iz kojih 20 pobednika ide u grupe treće faze. Na taj način neka od elitnih reprezentacija može da završi takmičenje već posle 180 minuta fudbala.

Počelo je bez šokova, u oktobru 2015. Dalje je prošlo 10 favorita, ispala su samo tri – Lesoto od Komora i Sijera Leone od Čada, ba puta na gol u gostima, i Gvineja Bisau od Liberije, za koju je kapiten Vilijam Džebor (ex Rio Ave) dao sva četiri gola u pobedi 1:1, 3:1.

Već mesec kasnije u proces su ušli svi timovi kontinenta. Nijedan od 13 pobednika prve faze nije načinio iznenađenje; u ostalih sedam parova bilo je slučajeva da slavi slabije rangirani – Libija je izbacila Ruandu sa dve pobede, dok je Maroko tesno pobedio Ekvatorijalnu Gvineju – ali ništa što bi se moglo azvati iznenađenjem. Ovog puta završnu rundu zaista igra sama afrička elita.

I tu dolazimo do verovatno najveće prepreke kontinuitetu na „Crnom kontinentu“. Od kada je Afrika stekla pravo na pet timova (kada se SP raširilo na 32 tima u Francuskoj ’98), u nekom trenutku (završna ili pretposlednja runda) timovi se dele u grupe iz kojih samo pobednik ide dalje (u novi krug ili na prvenstvo).

Na ovih sedam turnira isprobana su tri sistema: jednom jeu završnom krugu igrano 5 grupa sapo 6 timova, u ostalim sezonama igralo su se ili dvomeči zaulazak u završne grupe (5 puta po 4 tima), ili se išlo obrnutim redom (10 puta po 4 tima, pa dvomeči pobednika). Problem je za sve sisteme zajednički: uticaj žreba je prevelik, jer se dešava da se u jednoj grupi nađu i po tri zvučna imena (za SP 2006 u istoj grupi bili dotle dominantni Kamerun, tada dominantna Obala Slonovače, i „stalni“ pobednik AFCON Egipat), dok druga deluje slabašno. Kada se na to igraju četvoročlane grupe, drugi problem predstavlja premali prostor za grešku – jedan loš dan može biti nenadoknadiv.

https://youtube.com/watch?v=PxFfRyEkle8

U teoriju smo ušli do te mere, jer je o tekućem procesu teško suditi. Dok su svi ostali kontinenti već odradili većinu posla, u afričkoj završnoj grupi odigrana su samo dva kola, pa tek sledi dve trećine takmičenja. Sa 12 bodova na raspolaganju, čak i timovi sa nulom i dalje mogu da uhvate priključak, ali to ne znači da neke tendencije nisu očite.

Snažna selekcija Gane je u vrlo teškoj situaciji. „Crne zvezde“ već 35 godina čekaju peti AFCON, ali su na šest vezanih turnira igrali bar polufinale i triput u nizu nastupali na Mundijalima. Remi bez golova sa Ugandom ih je ostavio na bodu iz dva meča. Braći Aju, Boaćiju i drugovima za utehu predstoji dvomeč sa slabašnim Kongom, a vodeći Egipat im dolazi u goste, ali je zaostatak već pet bodova. Faraoni, finalisti četiri uzastopna AFCON,jure SP prvi put od Italije ’90.

U velikom problemu je i trenutni šampion Afrike Kamerun. Nekada i globalno moćni, Neukrotivi lavovi u prva dva kola imaju dva remija, dok komšije i najveći rivali iz Nigerije imajudve pobede. U septembru oni igraju dvaput, pa bi stvari mogle da izgledaju sasvim suprotno 4. septembra uveče. U istoj grupi po bod su uzeli Zambija, prvak Afrike iz 2012, i na papiru moćni Alžir.

Najuzbudljivije bi moglo da bude u grupi D, gde Burkina Faso i Južna Afrika imaju po 4, a Senegal tri boda. DR Kongo i Tunis imaju po 6 bodova u grupi A, pa posle njihovog septembarskog dvomeča eventualni dupli protivnik već za nedelju dana može da rezerviše smeštaj u Rusiji. Obala Slonovače ima kontrolu nad grupom C, gde nemaju samo dva boda više od rivala, nego su na tlu Maroka već remizirali.

Afrika je od debija Egipćana u Italiji 1934. slala na završne smotre 13 ekipa, od toga su četiri (Angola, Togo, DR Kongo – pod imenom Zair – i Senegal) igrale samo po jednom. Na osnovu trenutnog stanja Burkina Faso deluje najbliže produžavanju tog spiska.

Treće kolo:

31. avgust: Gvineja – Libija (A), Uganda – Egipat (E)
1. septembar: Tunis – DR Kongo (A), Nigerija – Kamerun (B), Maroko – Mali (C), Zelenortska ostrva – Južna Afrika (D), Gana – Kongo (E)

2. septembar: Zambija – Alžir (B), Gabon – Obala Slonovače (C), Senegal – Burkina Faso (D)

Četvrto kolo:

4. septembar: Libija – Gvineja (A), Kamerun – Nigerija (B)
5. septembar: DR Kongo – Tunis (A), Alžir – Zambija (B), Obala Slonovače – Gabon (C) , Mali – Maroko (C), Južna Afrika – Zelenortska ostrva (D), Burkina Faso – Senegal (D), Kongo – Gana (E), Egipat- Uganda (E).

Tabele:
A: DR Kongo 6, Tunis 6, Gvineja 0, Libija 0.
B: Nigerija 6, Kamerun 4, Zambija 2, Alžir 1.
C: Obala Slonovače 4, Maroko 2, Gabon 2, Mali 1

D: Burkina Faso 4, Južna Afrika 4, Senegal 3, Zelenortska ostrva 0
E: Egipat 6, Uganda 4, Gana 1, Kongo 0

Azija – AFC

Na najvećem kontinentu živi milijardu ljudi više nego u ostatku sveta zajedno, a u skladu sa tim teku i tamošnje kvalifikacije. Meč Saudijske Arabije i UAE, jedini odigran pre početka zvaničnog FIFA termina, već je 211. u ovoj zoni, pa nije ni čudo što su tu i najbolji strelci celih kvalifikacija, Mohamad Al-Sahlavi i Ahmed Kalil, sa po 14 golova.

U Aziji se zakortljala i prva lopta na putu ka moskovskom finalu. Samo 242 dana posle Geceovog pogotka u produžetku, koji je pehar prvaka sveta odneo iz Brazila u Nemačku, na trećem kraju sveta momak po imenu Čikito Felipe do Karmo, poznat kao Kito, zatresao je mrežu Mongolije i poveo Istočni Timor ka pobedi od 4:1.

Bio je 12. mart 2012, rano popodne u Diliju, a Kito je postigao ne jedan, već dva pogotka u prvih sedam minuta uvodne utakmice i timeizjednačio svoj petogodišnji učinak pre toga. Istog dana igralo se i u Kambodži, Kineskom Tajpehu, Jemenu, Šri Lanki i Indiji. Na teren je izašlo 12 najslabijih azijskih nacija po FIFA koeficijentu, čiji zadatak je bio da kroz dvomeče među sobom proberu šest, koje će se pridružiti ostalima (34) u drugoj fazi.

Istočni Timor će kasnije dobiti diskvalifikaciju sa Azijskog kupa 2023, jer je ustanovljeno da su, kao bivša portugalska kolonija, falsifikovali dokumente 12 brazilskih fudbalera tokom kvalifikacija, ali su prošli u drugu fazu, gde će uzeti po bod Palestini i Maleziji, ali i primiti 10 od Saudijaca. Kuvajt je takođe kažnjen zbog zakona o sportu u finišu kvalifikacija, pa je poslednja tri meča izgubio za zelenim stolom, poklanjajući retke pobede Mjanmaru i Laosu, koji je prvi put ikad stigao do druge runde, a da nije bio lucky loser (2006).

Posle dosta eksperimentisanja u prethodnim godinama, ovog puta je i malim timovima pružena šansa protiv elitnih timova Azije, i to se pokazalo kao spektakularan promašaj. Organizovati takmičenje na kontinentu od 45 miliona kvadratnih kilometara je logistička noćna mora, a problem je još veći kada to nema nikakvog smisla.

Dok je CONCACAF napredovao kroz Hex, nikome nije jasno u čemu je smisao putovanja od po 9306 kilometara da bi se meč dobio rezultatom 10:0, kao u pomenutom gostovanju Saudijske Arabije u Diliju. Timor je u osam duela gubio 0:10, 0:8 i dvaput 0:7, Malezija u istoj grupi 0:10 i dvaput 0:6. To nije ništa u odnosu na Butan, kojem je Kina dala 12, a Katar 15 golova.

Samo u dve od osam grupa nije bilo pobeda od preko 5 razlike, Japan i Južna Koreja završili su ovu fazu sa istom gol-razlikom – 27:0. Sa druge strane pet timova je ukupno dalo 10 golova (Kambodža samo jedan).

Bilo je, međutim, i lepih stvari. Guam (163.000 stanovnika), koji je kao i Australija prebegao iz OFC, kod kućeje savladao Indiju i Turkmenistan i odigrao nerešeno sa snažnim Omanom, kod sva tri rivala poražen je sa po 0:1. Njihove komšije sa Filipina napravile su veliki iskorak nadmašivši u grupi Bahrein, ne tako davno učesnika inter-kontinentalnog baraža. Palestina je tek u pretposlednjem kolu, u diretknom duelu sa UAE, ostala bez treće faze, a Hong Kong je bio još bliži. Dvaput bez golova sa maticom Kinom, oni su šansu izgubili u poslednja dva kola, jer je pobednik grupe Katar njih savladao, a od Kineza izgubio.

Realnost azijske geopolitike najbolje se videla u japanskoj grupi, gde su dva tima igrala van svoje zemlje – Avganistan u Iranu, a Sirija u Omanu. Daleko od toga da su bili jedini. Iran je bio domaćin i selekciji Iraka, Jemenci su igrali u Kataru, dok je Palestina dva meča igrala kod kuće (Hebron i Al Ram), a dva u Amanu, glavnom gradu Jordana.Imajući to u vidu, ulazak Iraka i Sirije u treću fazu bio je pravo malo čudo. Sirijci, međutim, nisu stali tu. Izvučeni iz poslednjeg šešira, oni i dalje imaju šansu da se plasiraju makar u baraž.

U ovom ciklusu AFC je proširila grupe pretposlednje faze na po šest timova, da bi svi igrali do poslednjeg dana (prethodno ih je bilo po pet, pa je jedan tim završavao takmičenje ranije). Kao i do sada, po dva najbolja iz obe grupe idu direktno na SP, dok dva trećeplasirana igraju azijski baraž u oktobru, a inter-kontinentalni sa četvrtim iz CONCACAF zone mesec kasnije.

Dve grupe su po svim karakteristikama bile sasvim različite. U grupi A, odakle se Iran već kvalifikovao, igra se izuzetno tvrdo, sa samo 40 golova na 24 meča (1.6 po utakmici). Niko u grupi nije primio više od deset golova, a pobednik Iran još uvek nije primio gol! Tim Meli, koji je izborio peti nastup na Mundijalima, dao je samo osam pogodaka, ali sa takvom odbranom i nisu morali više.

Drugi favorit Južna Koreja igrao je na gostovanjima izuzetno loše, jedini bod osvojili su bez golova protiv Sirije na neutralnom terenu u Maleziji (koja je novi rezervni domaćin heroja razorene zemlje), a u poslednja dva kola igraju sa Iranom i direktnim konkurentom Uzbekistanom. Tim iz Centralne azije želi da po svaku cenu izbegne novi baraž, jer sa njima imaju loša iskustva, i izbori direktno debi na Mundijalu, a pobeda u Vuhanu deluje kao obavezni deo tog plana.

Od tri tima koja se više nadaju nego veruju Sirija je u daleko najboljoj poziciji i bodovno, i zbog toga što „čeka“ Katar, a onda ide u Iran, gde je domaćin već odavno proslavio odlazak u Rusiju. Eventualni kiks Korejaca ili Uzbeka u devetom kolu i pobedaSirije nad Katarom otvorili bi im sasvim put, jer se rivali sastaju direktno u poslednjoj rundi.

U grupi B mreže su se tresle redovno, 67 puta u 24 meča (2.79 po meču). Tamo su dve ekipe i teorijski otpale (Irak i Tajland), Japan će najmanje u baraž, ali niko još nema overenu rusku vizu. Pomenuta pobeda Emiraćana nad saudijskim susedima i saveznicima potpuno je poremetila planove Sokolova, kojima bi tri boda iz tog meča verovatno zapečatila prolazak u Rusiju.

Emiraćani su haos započeli još uprvom kolu, kada su u gostima pobedili Japan posle preokreta. Uprkos tome Japanci su imali gotovo sigurnu poziciju, dok u junu nisu odigrali 1:1 sa Irakom (u Teheranu, gde su Iračani igrali i u trećoj fazi).

Australija je neporažena, ali sa 4 remija i jednom pobedom na strani (upravo u Emiratima, Kejhilovim golom u drugom kolu) sama je sebi napravila problem. Sokeruze sigurno posebno boli to što su u sva tri remija na strani vodili u nekom trenutku.

Saudijski tim kriviće formu na strani, gde su izgubili tri meča i dobili samo otpisani tandem. Emiraćani su svoju šansu za pun priključak ispustili u Bangkoku pre tri meseca. Oni u teoriji mogu u baraž, ali treba da nadoknade tri boda i osam golova protiv Australije ili S.Arabije, što deluje kao naučna fantastika.

Sledi dramatični rasplet, jer vodeći Japan igra sa drugim i trećim na tabeli, a sve te timove deli ukupno jedan bod. Japan uz bod više ima i gol-razliku bolju za 3 gola, dok su druga dva rivala poravnata i po bodovima i po +6. Zatoće u Saitami ovog četvrtka i Džedi sledećeg utorka izvesno goreti.

Deveto kolo, 31. avgust:

Grupa A: Kina – Uzbekistan, J.Koreja – Iran, Sirija – Katar
Grupa B: UAE – S.Arabija 2:1, Japan – Australija, Tajland – Irak

Deseto kolo, 5. septembar:
Grupa A: Katar – Kina, Iran – Sirija, Uzbekistan – J.Koreja
Grupa B: Australija – Tajland, Irak – UAE, S.Arabija – Japan
Grupa A: Iran 20 (Q), J.Koreja 13, Uzbekistan 12, Sirija 9, Katar 7, Kina 6
Grupa B: Japan 17, S.Arabija 16 (+), Australija 16, UAE 13 (+), Irak 5, Tajland 2

Okeanija – OFC

11 selekcija, 1 mesto u baražu

Najmanji kontitent značajno je oštećen prelaskom Australije u AFC, jer Novi Zeland više nema realnog rivala. All Whites su u Južnoj Africi 2010. bili jedan od hitova turnira, ostali su jedini neporažen tim na turniru (ispali u grupi sa tri remija) i završili iznad Italije. Obećanje direktnog plasmana koje donosi proširenje SP povećaće ambicije njihovih malih rivala, ali realnost govori da ćemo NZ gledati sasvim redovno na završnom turniru, jerje ta zemlja po standardu,infrastrukturi i razvijenosti fudbala daleko ispred svih rivala u OFC (mada Papua Nova Gvineja ima duplo više stanovnika, a Fidži je, recimo 2.6 puta naseljeniji od Islanda.

Za razliku od Konkakafa, u kojem 36 ekipa igrakvalifikacije za Gold kup, a 31 za SP, u Okeaniji na put ka Rusiji krenulo je samo 11 selekcija, iako u regionu postoje 23 više ili manje samostalna entiteta (13 država, 10 teritorija pod stranom kontrolom), plus Australija i Guam, koji su deo AFC. Da vam bilo jasno da članstvo u FIFA ne povlači politički status, od 11 učesnika kvalifikacija tri (Nova Kaledonija, Američka Samoa i Kukova ostrva) nisu nezavisne države.

Okeanija najčešće otvara svetske kvalifikacije najspecifičnijim takmičenjem u njihovom celom toku: samo prva faza OFC takmičenja odvija se kao turnir u kojem četiri selekcije igraju na jednom mestu, po jednokružnom bod sistemu, koji traje manje od nedelju dana. Ovog puta, međutim, pretekli su ih Azija i CONCACAF.

Turnir je u septembru 2015. odigran u Nukualofi na Tongi, a učestvovala su četiri najslabije rangirana tima u regionu – Samoa, Tonga, Američka Samoa i Kukova ostrva – svi smešteni između 197. i 206. mesta FIFA liste. Na papiru to je neravnopravan turnir, Samoa ima skoro 200 hiljada, a Kukova ostrva samo 15 hiljada stanovnika, ali je drama trajala do poslednjeg minuta. Kukova ostrva su čak pobedila Samou 1:0 i Tongu 3:0, i u poslednjem meču sa Američkom Samoom trebao im je bod, ili čak minimalan poraz uz bar 2 postignuta gola. AS je takođe imala jasnu računicu: pobeda od tri razlike vodi ih dalje. Meč je završen 2:0 za Američku Samou, što je dalje odvelo trećeg učesnika turnira, Samou, jer su sva tr itima završila sa po 6 bodova i gol razlikama +3, +2 i +2.

Prolazak u drugu fazu za Samou je značio plasman na kontinentalni šampionat, koji istovremeno služi kao druga gaza kvalifikacija. Šampionat u Port Morzbiju su osvojili Novozelanđani, pobedivši domaću PNG na penale (dva je odbranio Stefan Marinović, novi golman Vankuver Vajtkepsa u MLS), a od osam učesnika ispali su samo Samoa (0:19 u tri meča) i Vanuatu (najslabija gol razlika u krugu sa Fidžijem i Solomonskim ostrvima). Vanuatu (po stanovništvu gotovo poravnat sa Novim Sadom) je 2004. pobedio Novi Zeland i izbacio ih iz kvalifikacija, a njihova U20 selekcija je ove godine na SP od Meksika i Nemačke izgubila sa po 3:2.

U trećoj rundi Novi Zeland je rutinski prošao grupu sa Novom Kaledonijom (skinula im bod) i Fidžijem, pa je do završnog dvomeča stigao sa 8 pobeda, 1 remijem i gol razlikom 16:1 (jedini primljen gol u prvom meču OFC kupa protiv Fidžija, i to iz penala). Druga grupa bila je mnogo uzbudljivija, šampion Okeanije iz 2012. Tahiti je stekao ranu prednost, ali im je poraz kod kuće od PNG doneo brigu pred završnicu.

U poslednjem meču Papuanci su čekali komšije sa Solomonskih ostrva, a opcije su bile: SO idu dalje remijem i pobedom, PNG ako slavi sa pet razlike, a Tahiti ako domaćin pobedi ispod pet razlike. Meč je završen 1:2, pa u dvomeč sa Novim Zelandom idu Solomonci.

All Whites imaju dva paralelna života, od leta 2015. do kraja ovog maja imali su skor 12-3-1, igrajući uglavnom sa komšijama iz kraja, a od tada su izgubili pet vezanih utakmica uz samo jedan dat gol, protiv ekipa na Kupu konfederacija i pripremama za njega. Kada u petak ujutro izađu na teren QBE stadiona na severnom obodu Oklenda, oni će biti veliki favoriti protiv rivala od kojeg nikad nisu izgubili u osam okršaja.

Međutim, Bonitosi nisu naivan tim, pomenute 2004. baš su oni iskoristili priliku i prestigli NZ na putu ka finalu ONC kupa, sa Australijom su igrali 1:2 i 2:2 u završnim godinama Sokeruza u staroj zoni. Sa bivšim trenerom Sporting Hihina Felipeo Vegom Arango-Alonsom na klupi selekcija Solomonskih ostrva računa na produženi uspon, a dobar rezultat iz prvog meča dao bi im šansu pred revanš na Loson Tama stadionu, u vreloj i vlažnoj Honijari. Poseta u revanšu verovatno će biti rekordna, jer stadion ukopan u brdo može da primi između 10 i 25 hiljada na okolnim obroncima.

Ipak, biće pakleno tešo sačuvati mrežu od Krisa Vuda, prvo strelca Čempionšipa sa Lidsom prošle sezone, čiji gol na debiju za Burnli je oteo Totenhemu bod na Vembliju. Veća briga za njegov tim dolazi kasnije, u novembru, kada pobednika OFC kvalifikacija čeka petoplasirani tim južnoameričke zone. To može da bude neko sa kim se može igrati, a može da bude i Leo Mesi sa svojim Argentincima.

Prvi meč (Oklend, 1.9): Novi Zeland – Solomonska ostrva
Drugi meč (Honijara, 5.9): Solomonska ostrva – Novi Zeland

Severna i Srednja Amerika i Karibi – CONCACAF

35 selekcija, 3 direktna mesta, jedno u baražu sa Azijom

CONCACAF uvekima vrlo kompleksne kvalifikacije u kojima najjače selekcije preskaču prve tri runde, pa šest timova automatski ulazi među 12, a preostalih 29 bori se za preostalih šest mesta. Po pravilu su na startu mahom egzotični karipski timovi, a oni sa relativno uspešnom istorijom dolaze tek kasnije.

Da se vremena severno od Panamskog kanala menjaju govori i to što su dva učesnika Gold kupa morala da krenu od samog starta kvalifikacija, jer je Nikaragva žreb dočekala kao 28. na kontinentu, a Kurasao (prvak Kariba 2016) tek kao trideseti. Tri nekadašnja učesnika SP – Kanada, Salvador i Kuba – krenula su od druge runde, Jamajka i Haiti pridružili su se u trećoj, dok je među povlašćenih šest bila Panama, koja još čeka debi.

Počelo je marta 2015. „Beach Boys derbijem“, u kojem je selekcija Bermuda razbila Bahame (5:0 i 3:0), Sent Kits i Nevis igrao je tenis sa Turks i Kajkosom (6:2, 6:2), a kasniji prvak Kariba Kurasao izbacio je Montserat tek golom u 89. minutu revanša (2:1, 2:2). Prvi strelac prvog kruga bio je Naki Vels (3 gola), čiji debi u Premijer ligi još kasni zbog povrede.

U drugoj rundi, tri meseca kasnije viđeni su spektaklurani okršaji Sent Vinsenta i Grenadina (SVG) sa Gvajanom (2:2 i 4:4), Aruba je za zelenim stolom prošla uprkos porazima od Barbadosa, a Kurasao je na gol u gostima izbacio Kubu. Najviše vatre bilo je u duelima Antige i Barbude sa Svetom Lucijom – AB je povela kao formalni domaćin, pa izgubila 3:1 golom u 91. minutu, u revanšu SL je imala komotnih 1:1 do 85. minuta, a u narednih 10 primili su tri i ispali. Dvostruki strelac za Antigu u toj velikoj pobedi bio je Džošua Parker, u to vreme član Crvene zvezde. Vredi pomenuti da su oba meča igrana na Antigi.

Tek tada došao je red na globalni žreb, a u septembarskim mečevima dalje je prošlo šest favorita. Ipak, nije sve bilo lako. SVG je šest minuta pred kraj revanša izbacio Arubu (2:0, 1:2), a Gvatemala jejedva nadvladala malenu Antigu (0:1, 2:0). Najviše se mučila Jamajka, koja je kod kuće gubila od Nikaragve 0:3, smanjila na 2:3, na strani rano dala gol, ali je na onaj za prolaz čekala do 89. minuta.

Od novembra 2015. do pre ravno godinu dana igrala se četvrta runda u kojoj je grupa D donela pravi vatromet i 57 golova na 12 utakmica (34u mreži SVG), a Karlos Ruis dao je sedam golova na dva poslednja meča. Ni to, ni pobeda nad Amerikancima nisu Gvatemali bili dovoljni za prolaz u Hex, dok su u grupi A Meksikanci slomili kanadska srca, jer u poslednjem kolu nisu pobedili Honduras, što bi Borjanu i drugovima otvorilo vrata poslednje faze kvalifikacija. U grupi B jedina dilema bila je Panama ili Jamajka, ali su je Kanalerosi otklonili dvostrukom pobedom nad direktnim rivalom.

Onda je u oktobru prošle godine počela heksagonala, popularni Hex, nesumnjivo najbolji format FIFA kvalifikacija u istoriji. Od kada je krajem prošlog veka pušten u promet, Hex garantuje da najjače ekipe na kontinentu igraju međusobno bar dva meča u svakom ciklusu, a to je donelo koncentraciju kvaliteta i veliki prodor CONCACAF timova na svetskoj sceni, gde su znatno napredovali u odnosu naostale konfederacije. Utoliko je veći problem proširenje SP na 48 timova, koje ukida Hex, jer će šest timova iz te zone imati mesto na završnom turniru.
Već na startu Hexa Amerikanci su prošli kroz pakao porazom od Meksika kod kuće i debaklom (0:4) u Kostariki. To je koštalo posla Jirgena Klinsmana, a Brus Arina je stabilizovao tim i doveo ga na prag odlaska na osmi vezani Mundijal. Meksikanci, koji su do Brazila 2014. stigli pravo sa ivice ambisa, ovde su odmah uzeli stvari u svoje ruke, a Kostarika je nastavila sa snažnim partijama.

Prošlo je šest od 10 kola, a Meksiko već u narednom meču, prvog septembra, pobedom nad Panamom overava plasman u Rusiju. Ključni meč ove runde igraće se na Red Bul Areni u Nju Džersiju, gde SAD čekaju Kostariku i žele da je sustignu. Amerikanci su u dobroj poziciji, jer u oktobru čekaju i četvrtoplasiranu Panamu, ali bi stvari mogao da im iskomplikuje Honduras, kojem gostuju sledeće nedelje. Los Katraćos imaju samo boda manjeod Amerikanaca i meč sa otpisanim Trinidadom i Tobagom.

Tabela: Meksiko 14, Kostarika 11, SAD 8, Panama 7, Honduras 5, T&T 2 boda.
Sedmo kolo (1.9): Meksiko – Panama, SAD – Kostarika, T&T – Honduras
Osmo kolo (5.9): Honduras – SAD, Kostarika – Meksiko, Panama – T&T

Muzički dinar i još ponešto

Ovoga puta imamo četiri odvojene priče i četiri numere koje ih ilustruju.

Shonen Knife – Banana Chips

Možete li da zamislite ženske The Ramones, pa još iz Japana? Mnogi bi upravo tako opisali sestre Naoko i Atsuko Jamano i njihove rotirajuće drugarice, a kojima sviraju već više od tri i po decenije. Omiljeni bend mnogih muzičara, kojeg je Kurt Cobain zvao za predgrupu na Nevermind turneji. Banana Chips izašao je 1998. na njihovom devetom albumu Happy Hour, na singl izdanju postoje engleska i japanska verzija, logično – ovde slušate ovu drugu.

Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force – Renegades Of Funk

Legendarni DJ i producent iz Bronksa, rošđen kao Lens Tejlor, Afrika Bambaataa je obeležio jednu eru u razvoju hip hop kulture. Fasciniran afričkom kulturom ime je uzeo po Zulu poglavici sa početka XX veka. Veliki hit Renegades of Funk izašao je kao singl 1983. godine, pa ponovo na Planet Rock: The Album tri godine kasnije. Slušali se ga u GTA, kao i na utakmicama Reptorsa u NBA, a verovatno znate i za obradu Rage Against The Machine.

The Chills – Heavenly Pop Hit

Najbitniji predstavnik globalno najvažnijeg novozelandskog muzičkog pravca – Dunedin Sounda – The Chills su aktivni sa manjim pauzama još od 1980. Heavenly Pop Hit je izašao deset godina kasnije na ploči Submarine Bells i postao im je najveći komercijalni hit, koji uz to savršeno oslikava Dunedin Sound. Bend je potekao iz grada Danidin na krajnjem jugu Novog Zelanda. Taj grad će u srpskom fudbalu zauvek ostati zapamćen po tome što je 2015. svetski U20 šampion tamo oodigrao prve četiri utakmice na turniru.

The Beach Boys – Kokomo

Moj kum, najveći fan braće Vilson i ostalih, verovatno bi me se odrekao kada bi video da sam od celog opusa BB okačio ovo, ali ne veruje da čita. Autori jednog od najboljih albuma u istoriji muzike – Pet Sounds – ovaj kalifornijski bend svira aktivno još od 1961. godine. Revolucionari na polju muzike i produkcije The Beach Boys su i danas inspiracija za mnoge muzičare, a tokom karijere prodali su do 350 miliona ploča. Kokomo je singl iz 1988, napisan za film Koktel sa Tomom Kruzom. Kokomo ne postoji u stvarnosti (bar ne u tom delu sveta), ali se u pesmi pominje šest ostrva koje imaju timove u CONCACAF zoni i još dva grada u kojima su se kvalifikacije igrale.

Za sâm kraj…

Kao što smo juče naširoko najavili, danas počinje akcija koja vam daje priliku da prisustvujete snimanju emisije posvećene prelaznom roku u svetskom fudbalu. Emisija se snima u sredu, šestog septembra, od 12 do 16 časova na lokaciji u Beogradu koja će biti saopštena pobednicima.

Pitanja će biti postavljena u našim vestima i ostalim tekstovima na sajtu i aplikaciji, kao i na tviter nalogu Sportkluba. Biće ih ukupno 30, a pobednik svakog pitanja je osoba koja prva pošalje tačan odgovor. Pobednik ima pravo da sa sobom povede jednog prijatelja. Uslov za učešće u pitanjima koja izlaze na sajtu je da imate registrovan nalog na Sportklub sajtu i aplikaciji.

Pošto se ne radi o nagradnoj igri, pravo učešća imaju svi, koji mogu da dođu na snimanje.

Prvo pitanje je lako: Navedite puno ime i prezime prvog strelca gola u kvalifikacijama za Rusiju 2018!

Vidimo se uskoro!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!