SK predstavlja: Viktorija Plzenj

Skener 11. dec 201718:43 > 04. maj 2022 14:10 0 komentara
Paolo Bruno/Getty Images

Fudbalski klub Viktorija osnovan je u Plzenju još 1911. godine. Osamnaest godina klub je postao proefsionalan i uključio se u Prvu češku ligu, debitujući uskoro u Mitropa kupu.

Posle rata često su menjali ime (Škoda i Spartak), rang još mnogo češće, a jedini vidljiviji uspeh ostvarili su 1971. godine, kada su u finalu Kupa ČSSR izgubili od osvajača duple krune Spartaka iz Trnave. Staro ime Viktorija vraćeno je 1992, a posle krize oko prelaza vekova, ekipa je od 2005. kontinuirano u elitnom rangu.

Igraju na Doosan Areni, koja prima manje od 12 hiljada ljudi (obično oko 1000 mesta za gostujuće navijače), a reonstruisana je 2011. Po popunjenosti su daleko najbolji tim u Češkoj u poslednjih deset godina.

Alexander Hassenstein, Getty Images

Viktorija vs ex YU

Klub iz Plzenja ima kratku evropsku istoriju, ali je od 2010. već nakupio 80 mečeva na kontinentu, pa ne čudi što je sreo tri exYu ekipe – Željezničar, Maribor i Vojvodinu. Sa svima je igrao u kvalifikacijama i dobio je svih šest mečeva.

Neočekivano, daleko najjači otpor Česima je pružio Željezničar. Jula 2013. Oni su u Plzenju odigrali neobični meč u kojem prvo poluvreme nije donelo nijedan gol, ali je na kraju bilo 4:3. Željo je čak poveo, ali je češki tim uzvratio sa tri gola u dvanaest minuta, pa je minimalni poraz tumačen kao dobra podloga za revanš, igran na Koševu. Vagner ga je otvorio golom u petom minutu, a iako su igrali sa desetoricom od 20. Minuta, gosti su pobedili 2:1.

Sledeća runda donela je uspeh Viktorki, kojoj je Maribor bio poslednja etapa do Lige šampiona. Publika u Plzenju gledala je kako, posle dve greške ljubičaste odbrane kod centaršuteva, Aleš Mejac fantastičnim udarcem smanjuje na 2:1, ali je Mihal Đuriš u 89. minutu obezbedio pristojnih 3:1 za Čehe. U revanšu u Ljudskom vrtu gosti su ponovo počeli brutalno, golom Tecla u trećem minutu, i tih 1:0 je ostalo do kraja, a Vrba je došao u centar pažnje.

Dva leta kasnije Vojvodina je izbacila Sampdoriju i sa velikim nadama otišla u Češku, ali je odande ispraćena sa tri gola u mreži. Na Karađorđu Česi su bili samo malo manje ubedljivi, ponovo je strelac bio Đuriš, za ukupnih 5:0.

Matej Divizna/Getty Images

Evrotrofeji / evroistorija

Kompletna evropska istorija Viktorije svodi se na period od 2010. do danas. Pre toga oni su igrali samo dva zvanična dvomeča sa strancima. U Mitropa kupu 1935. Juventus ih je dobio 5:1, posle 3:3 u Češkoj, a Bajern ih je počistio u jesen 1971. u Kupu kupova.

U eri Pavela Vrbe prvo iskustvo je bilo brzo ispadanje od Bešiktaša u leto 2010, ali se to ispostavilo kao skrivena sreća, jer je odmorna ekipa osvojila prvu titulu. To im je dalo šansu da se bore za LŠ, a tokom kvalifikacija zbrisali su Pjunik, Rosenborg i Kopenhagen sa šest pobeda i gol-razlikom 18:5. U grupi su dobili nemoguću misiju u vidu Milana i Barselone, ali su nadvladali BATE i dočekali prvo evropsko proleće, gde ih je moćni Šalke izbacio tek u produžetku.

Godinu kasnije igali su u LE, i to kako – 9 primljenih golova na 16 mečeva, u gostima dva poraza na 8 utakmica, pobeđen Atletiko, dvaput pregažen Napoli.U sezoni 13/14opet je red na LŠ, opet šestpobeda u kvalifikacijama (20:7), uključujući Željezničar i Maribor, ali je grupa opet bila teška. Bajern i Siti su bili nedostižni, sa CSKA je razmenjena po pobeda pred svojim navijačima (ona kod kuće golom u poslednjem minutu poslednjeg kola) i opet preseljenje u LE, gde je bez trenera Vrbe (preuzeo reprezentaciju) izbačen Šahtjor, ali ne i Lion.

Vrbin odlazak doneo je šok u leto 2014, kada ih je Petrolul eliminisao na putu ka Ligi Evrope, ai godinu kasnije, kada su išli ka LŠ su podbacili, ispadanjem od Makabijaiz Tel Aviva. Uteha je bila preseljenje u LE, lagana dupla pobeda nad Vojvodinom, pa razočaranje u grupi – počelo je pobedom nad Dinamom iz Minska, ali ih je dupli poraz od Rapida izbacio, jer je Viljareal bio prejak.

Tako je počela serija od 14 evroutakmica bez pobede, koja se proteglaod prvog meča u grupi jedne, do poslednjeg sledeće sezone. Srećna okolnost im je bila što su u leto 2016. išli ka LŠ, gde su na dva remija izbacili Karabag, ali ih je savladao Ludogorec, znatno lakše nego Zvezdu prethodnog meseca. U grupi LE ih je dotukao poraz od Astre kod kuće, ispali su u Rimu, a protiv Austrije konačno pobedili.

Uvod u sezonu bio je sličan i ove sezone, FCSB (Steaua) ih je lako izbacila iz borbe za LŠ, a zatim su preko AEK Larnake stigli do šeste grupe u sedam sezona.

Valeriano Di Domenico/Getty Images

Grupa

Žreb nije bio grub prema češkom klubu. Hapoel Ber Ševa i Lugano nisu rivali za strah, a treći rival je, pomalo neobično, bila ekipa FCSB (Steaua), koja ih je već eliminisala iz LŠ, ali je već prošla kroz promene u finišu prelaznog roka.

Švajcarski tim ima iza sebe fantastičnu sezonu u svojoj zemlji, ali je znatno oslabljen preko leta, FCSB je prolazio kroz organizacione teškoće, dok je Hapoelu prioritet bila domaća liga. Početak je ipak bio težak, Viktorija je opet išla u Bukurešt i ponovo izgubila sa tri razlike (ovog puta 0:3), ali se posle toga sve otvorilo.

U dramatičnom meču sa raspoloženim Hapoelom, sa leđima uza zid, morali su u finišu da zapnu i uz pomoć bučne publike prelome za 3:1, uz jedan gol i dve asistencije za rezervne igrače. Slično je izgledala i sledeća utakmica u Luganu, ali se završila porazom 3:2, iako su i tada igrači sa klupe dali doprinos u finišu (gol i asistencija).

Od tog trenutka kreće renesansa Vrbine ekipe, koja će do kraja dobiti sve mečeve, i istovremeno zategnuti odbranu i napad. U revanšu sa Luganom bilo je 1:1 posle četvrt sata igre. Dokraja grupne faze šestrazličitih igrača Viktorije će dati sedam, a tim neće primiti nijedan gol.

U poslednjoj rundi bila je potrebna pobeda u gostima nad već otpisanim izraelskim timom, koji je prigodno odmarao pola tima, uključujući i tri od pet strelaca tokom grupne faze. Završeno je 0:2, Plzenj je osvojio grupu. Na kraju, Viktorija je četvrti put u istoriji stigla do prolećne faze, i to drugi put izborivši plasman kroz grupu (dvaput su se selili iz LŠ).

Paolo Bruno/Getty Images

Kako im ide u ligi

Pre početka sezone u češkoj HET ligi najviše pažnje privlačili su tradicionalni velikani Sparta i Slavija, sa brojnim zvučnim i skupim pojačanjima.Već su evrokupovi nagovestili da neće sve ići tako glatko za praški par, a kda je krenulo domaće takmičenje Viktorija je pruzela kontrolu i odradila češku verziju Sitija.

Pobeda nad Duklom 4:0, prvog dana sezone, nagovestila je šta sledi. Od prvih 17 golova na utakmicama Viktorije do polovine septembra protivnici su dali samo jedan – Letonac Davis Ikaunieks u 27. sekundi meča u Jihlavi, posle atipične greške odbrane.

Forma ekipe sa zapada Češke nije posustajala, ređale su se pobede, nekad ubedljive, kao u Liberecu, protiv Banjika i Zbrojovke (sva tri puta po 3:0), nekad napete, kao u oba duela sa praškim velikanima (po 1:0), dvaput i poslepreokreta (Visočina i Bohemians, po 2:1).

Još je na kalendaru bio oktobar, kada je razlika u odnosu na najbliže pratioce bila dvocifrena. Posle 14 vezanih pobeda prve bodove Viktorija je ispustila u Teplicama, 26. novembra, kada nije bilo golova. Poslednji jesenji meč i laganih 2:0 protiv Jabloneca učvrstio ih je na plus 14 u odnosu na Slaviju i Sigmu, +16 u odnosu na Liberec i +18 u odnosu na Spartu. Od mogućih 48 skupili su 46 bodova, baš kao i lider Premijer lige.

Proleće u Češkoj kreće 17. februara, a prvi okršaj biće prohtevno gostovanje u Olomoucu. U narednih 6 kola nemaju ozbiljniji izazov, pa ne bi bilo čudo da petu titulu u ovoj deceniji obezbede još u aprilu.

Paolo Bruno/Getty Images

Tim i ključni igrači

Za razliku od ostalih uspešnih ekipa iz istočne Evrope, Viktoriju je kroz slavne dane provelo tvrdo domaće jezgro uz minimalne doprinose sa strane. U ovogodišnjem timu od šest stranaca četvorica su Slovaci, po jedan Hrvat i Austrijanac, od kojih prvi već dugo igra u Češkoj, a drugi šansu dobija na kašičicu.

Jednako važna kao kompaktna nacionalna sruktura je kompaktnost plzenjske ekipe na terenu. Iako imena neće govoriti mnogo (tri aktuelna češka i dva slovačka reprezentativca, plus slavni austrijski veteran), način na koji funkcionišu zajedno je ono što ih čini dominantnima u domaćoj ligi i respektabilnim protivnikom u Evropi.

Gol Viktorije čuva iskusni Matuš Kozačik, startni golman slovačke reprezentacije. Kozačik (33) je vodio svoj nacionalni tim kroz sjajne kvalifikacije za Euro 2016, a na tom turniru odbranio je penal Mesutu Ezilu. U češkoj ligi je već 15 godina, bio je prvak sa Spartom, branio u Slaviji, imao izlet na Kipar, a 2012. Vrba ga je doveo u Plzenj, gde je učestvovao u osvajanju tri titule. Posle dugih problema sa povredom vraća se lagano u ekipu, mada je prednost u Evropi dobijao Hruška.

Jan Kopic se konačno ustalio u nacionalnoj selekciji i počeo da trese mrežu iz drugog plana. Isto radi i u klubu, gde je uz pet ligaških dodao tri gola i dve asistencije u Evropi. Redak primerak igrača koga u klub nije doveo Vrba (stigao 2015), a da se to i ne primećuje. Odmah po dolasku u klub io dvostruki strelac u pobedi nad Vojvodinom.

Mihal Krmenčik je momak iz kraja, rođen u Kraslicama na Rudnoj Hori, uz samu nemačku granicu, u Viktoriju je došao kao dečak. Posle godina na pozajmicama, visoki napadač je ekplodirao u 2017. Do polusezone skupio je 11 golova u ligi, 5 u Evropi, a za malo više od godinu dana dao je i šest golova za Češku.

Tomaš Horžava je još jedan vezista koji nastupa za Češku. Stigao je iz Sigme pre četiri godine, nije dugo radio sa Vrbom, ali ga je dočekao nazad. Još jedan od onih koji razbijaju protivničke napade i hitro menjaju smer akcije.

Mike Hewitt, Getty Images

Trener: Pavel Vrba

Pavel Vrba je kultno ime češkog fudbala i izvesno najbolji trener današnjice u toj zemlji. 54-godišnjak iz Pžerova u Moravskoj proslavio se vodeći Žilinu, sa kojom je bio prvak Slovačke, prenego što je 2008.preuzeo klupu Viktorije. Promenio je istoriju kluba i češkog fudbala, donevši mu prva tri trofeja u istoriji i učinivši ga za kratko vreme dominantnom snagom u zemlji.

Odveo je nacionalni tim na EP 2016 kroz tešku grupu u kojoj je eliminisao Holandiju i iza sebe ostavio Tursku. U prijateljskom meču pregazio je Srbiju 4:1. Međutim, na završnom turniru slabašna ekipa nije imala šanse, a Vrba se preselio u Anži iz Mahačkale. Pola godine kasnije, kada je klub promenio vlasnika, Vrba je napustio Dagestan. Pola godine kasnije vratio se u Plzenj, da bi probao da vrati Viktoriji titulu i za sada mu dobro ide. Na putu je ka semdom naslovu trenera godine u Češkoj u poslednjih osam godina.

Vrba je zabavljač koji voli da je u centru pažnje. Kao selektor dobio je opkladu sa vlasnicima slavne pivare Gambrinus, i zaradio besplatno pivo za ceo stadion na utakmici sa Islandom (i dodatno ih počastio pobedom). Kada je prvi put ušao u Ligu šampiona ispunio je obećanje i izveo kolut unazad i stoj na rukama pred celim stadionom (imitacija proslave gola jednog od svojih igrača).

Njegovi timovi takođe igraju zabavan fudbal. Postavljeni u formaciju 4-2-3-1 (Spaletijeva Roma sa sredine prošle decenije često je navođena kao inspiracija), u kojoj su trojica centralnih igrača u stalnoj rotaciji, a krila najčešće predstavljaju ključni ofanzivni faktor, uvek igraju napadački, jer po njegovim rečima cilj je da zabave publiku. Čim protivnik preuzme loptu kreće žestok visoki presing.

Najveća šansa da naškodite Vrbinim timovima je upravo tu – ako izbegnete prvu liniju presinga, iza ostaje dosta prostora. Ono što otežava situaciju kada je u pitanju Viktorija je vrhunska uigranost tima.

Tako je sa Žilinom oborio rekord slovačke lige po broju datih golova, a u Plzenju je razvio jednu od najboljih fanzivnih mašinerija u istočnoj Evropi. Za to mu nisu potrebne zvezde – kada je došao u osrednji tim Viktorije, oktobra 2008, pojačao ga je igračima koji Sparti nisu trebali, i sa njima u četiri sezone uzeo tri trofeja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!