Ima li smisla Liga nacija: Od 23 meča odlučuje 21!

Skener 18. nov 20189:59 > 04. maj 2022 14:10 0 komentara
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Do kraja grupne faze Lige nacija ostalo je jedno kolo. Devet timova već je završilo takmičenje, a u 23 utakmice koje nas čekaju od nedelje do utorka samo dve neće uticati na ovaj ciklus, bilo u okviru same Lige nacija, bilo na žreb kvalifikacija za Euro 2020, koji nas čeka za dve nedelje.

Srbija igra za promociju, Crna Gora za opstanak, Makedonija za promociju i bolji šešir, Hrvatska za završni turnir i bolji šešir… Velika većina od 46 timova koji će na teren imaće direktan razlog za borbu.

Zanimljivo da u oba meča nastupaju irske selekcije u okviru Divizije B – Republika gostuje Danskoj, a Severna čeka Austriju. I jedni i drugi Irci će u niži rang i biće u trećem šeširu, njihovi rivali će u drugi, s tim što Dance čeka promocija,a Austriju ne.

Liga A

Završni turnir: Portugal,

Ispadanje: Island, Poljska, Nemačka

Najupadljiviji podatak je da su sva tri evropska A-ligaša koja su letos ispala u grupnoj fazi Svetskog prenstva (četvrti je, kao što znate, C-ligaš) ispala i iz najvišeg ranga Lige nacija.

Kolo pred kraj poznat je samo jedanpolufinalista, i to onaj koji je imao daleko najlakše protivnike. Portugal nije samo ušao nazavršni turnir, nego će ga i organizovati. Za domaćinstvo su prijavile samo članice grupe A3, i to sve, pa se odmah znalo da će pobednik te grupe ugostiti polufinaliste u junu.

Claudio Villa/Getty Images

Portugalci su posao obavili osvajanjem boda u Milanu, pa će njihov meč sa Poljskom imati uticaj samo na bitku Poljaka za prvi šešir.

U ostalim grupama pobednik se još ne zna, a u najuzbudljivijoj A4 sva tri tima mogu u polufinale, a dva da ispadnu. Španija je posle dve startne pobede izgubila dva vezana meča i ispustila kontrolu iz ruku, ali i dalje može daprođe. Odluka pada u nedeljno popodnenaVembliju, gde je situacija sasvim jasna – ko pobedi ide na završni turnir, ko izgubi ispada. Ako bude nerešeno, Španija će u polufinale. Ako je nerešeno 0:0, ispadaju Hrvati, zbog slabije gol-razlike. Ako je nerešeno uz golove, ispadaju Englezi, zbog međusobnog skora.

U najzvučnijoj grupi A1 na pragu smo nezamislivog – umesto sadašnjeg i prethodnog prvaka sveta veoma blizu polufinalu je tim koji je propustio dva vezana turnira. Holandija je najpre ubedljivo pobedila Nemačku, a zatim je deklasirala Francusku (mada rezultatski samo 2:0). Ovaj drugi rezultat izbacio je Nemce iz Divizije A, ali i doneo Oranjeu šansu da i bodom prođe u polufinale. Oni trenutno imaju bod manjeod Francuske, od koje imaju bolji međusobni skor.

U grupi A2 Island je lagano i ubedljivo ispao, uz skor koji podseća na neke davne decenije. Švajcarci su odradili odličan posao, pa ćeu Lucernu dočekati Belgiju uz svest da im gotovo svaka pobeda donosi prolaz dalje. Belgiji uz pobedu i remi pomaže i minimalni poraz uz dva ili više datih golova, jer su na Kralju Baudevejnu pobedili 2:1, a selekcija Vlade Petkovića ima više datih golova (oba tima imaju gol-razliku +6).

Liga B

Promocija: Ukrajina, BiH, Danska

Ispadanje: Severna Irska, Republika Irska, Turska,

Samo dve nedoumice ostale su da se rasp0letu u poslednjoj rundi i obe će biti rešene u direktnim duelima.

Harry Trump/Getty Images

U grupi B1 Česi dočekuju Slovake, koje su savladali na strani. U Trnavi je bilo 1:2, što su jedini češki bodovi, dok su Slovaci na istom terenu deklasirali već promovisane Ukrajince, pa takođe imaju tri boda. Domaćin u Pragu bodom overava opstanak.

U grupi B2 potpuno neočekivano će se na Frends Areni u Solni Švedska sa Rusijom boriti za promociju u Ligu A. Šveđani su u Konji gurnuli Turke u niži rang, a ako pobede, prestići će i Ruse, posle 0:0 u famoznom ponoćnom meču u Kalinjingradu. Čerčesov i njegovi momci bodom bi izborili promociju, a od rivala sa one strane Baltika nisu izgubili dve decenije.

U grupi B3 Bosna i Hercegovina je remijem u Prateru potvrdila prolazak u viši rang, a Austriji je taj bod obezbedio opstanak, pa se na Vindzor Parku igra meč samo za dugoročni koeficijent. U grupi B4 meč u Orhusu imaće sličan smisao. Danci su dobili direktni duel u Kardifu sa Velsom, čime su istovremeno obezbedili promociju i oteli jedinu nadu Republici Irskoj.

Liga C

Promocija: Finska

Ispadanje: Litvanija, Slovenija, Estonija

Finskoj je minimalni poraz u Atini bio dovoljan, jer imaju bolji međusobni skor sa Grcima. Istovremeno su Estonci porazom u Budimšešti ispali. U ostalim grupama igraće se do posednjeg dana.

Ian MacNicol/Getty Images

U grupi C1 odlučuje direktni duel Škotske i Izraela u Glazgovu – timovi su poravnati po bodovima, a Izrael je slavio kod kuće, pa je računica veoma jednostavna: domaćinu je neophodna pobeda, gostu je dovoljan remi.

U grupi C3 Slovenci su ispali, jer u petom kolu nisu osvojili bar bod više od Kiprana i zbog lošijeg međusobnog skora višene mogu da ih prestignu. Bitka za prvo mesto je potpuno otvorena, jer vodeći tandem ima isti broj bodova, poravnat međusobni skor (po 1:0) i igra kod kuće. Svaki gol će igrati, jer Norveška ima razliku bolju za gol, ali su Bugari postigli jedan pogodak više. Ako bi uspeli da se potpuno poravnaju, Norvežani imaju lepu prednost u disciplinskim poenima (14-11).

U grupi C4 Srbiji je potrebna pobeda nad Litvancima da ne zavisi od drugih. Litvanija je porazom u Ploještiju ostala na nuli (samo četiri selekcije u celoj Ligi nacija, po jedna u svakoj ligi, nemaju bod – Severna Irska u tri, Island u četiri, Litvanija i San Marino u pet mečeva) i potvrdila da je najslabiji tim u Ligi C. Ako bi Srbija osvojila samo bod, Rumuni bi pobedom mogli da preteknu Orlove, jer imaju bolji međusobni skor (zbog dva gola u Beogradu). Srbiji ni poraz ne bi naškodio, ako bi se meč u Podgorici završio nerešeno.

Najslabiji treći

Zbog specifičnosti Lige C (15 timova,tri grupe po 4, jedna 3 tima), u niži rang idu sva tri četvrtoplasirana i najslabiji trećeplasirani, bez obzira da li se radi o grupi C1 sa tri tima (Albanija) ili neka od grupa iz koje jedna ekipa već ispada.

Giuseppe Bellini/Getty Images

Bitka da se izbegne status najslabijeg trećeg svodi se u realnosti na pokušaje Kipra i Crne Gore da izbegnu tu sudbinu. Sve se vrti oko selekcije Albanije, koja je posle debakla u duelu sa Škotima završila takmičenje sa 3 boda i gol-razlikom 1:8. Kiprani i Crnogorci imaju trenutno po 1 bod, tako da moraju da pobede u poslednjoj rundi da bi prestigli Albance. Ako se to ne desi, ekipa koja osvoji manje bodova ide u četvrti rang.

Ako oba tima remiziraju ili oba tima izgube, biće poravnati po broju bodova, sledeći kriterijum je gol razlika (trenutno poravnata),  pa broj golova (Kipar vodi za jedan). To znači da bi ako Crna Gora izgubi, morala da to učini uz manju razliku od one kojomje izgubio Kipar. Ako oba tima izgube istom razlikom ili igraju nerešeno, Crna Gora mora da postigne gol više od Kiprana da poravna skor ili dva više da ih nadmaši.

Ako je i broj golova poravnat, gledaju se golovi u gostima (trenutno 1-1, ali Kiprani igraju poslednji meč na strani). Ako i to ostane poravnato, gledase dsciplina. Trenutno su i tu oba tima poravnata, sa po 16 disciplinskih poena. Kiprani imaju 10 žutih i dva crvena, a Crnogorci samo jedan crveni, ali i 12 žutih kartona (žuti – 1 poen, crveni – 3 poena). Ako ni u poslednjem kolu ne bude razlike, odlučiće žreb.

Ako i Kipar i Crna Gora pobede, u teoriji mogli bi da ispadnu i Rumuni i Mađari, ali Rumunija bi morala da izgubi u Podgorici sa čak osam, a Mađarska kod kuće od Finske sa sedam golova razlike.

Liga D

Promocija: Gruzija

U najnižem rangu očekivano je bilo mnogo uzbuđenja i istorijskih rezultata, među kojima se izdvojila prva (a odmah zatim i druga) pobeda Gibraltara u oktobru. Kolo pred kraj, baš kao i u najvišem rangu, imamo jednog pobednika grupe, a iako nema gde da se ispadne, indikativno je da je samo jedna ekipa izvesno poslednja u svojoj grupi (San Marino, koji i u ovoj konkurenciji ima najgori skor u Evropi – 0:14, nula bodova).

Zauzvrat, samo u  toj grupi D2 tri ekipe (bar u teoriji) mogu do promocije, mada je u realnosti Belorusija posao završila pobedom nad direktnim rivalom Luksemburgom na strani (ako vam ova grupa deluje lagano, setite se da su u kvalifikacijama za SP 2018. Upravo Luksemburg i Belorusija igrali nerešeno sa Francuskom). Belorusi idu u Seravale, bod im je dovoljan, jer su oba puta pobedili Luksemburg. Momci iz vojvodstva čekaju kiks lidera, a potrebna im je pobeda u Kišnjevu. Nade Moldavaca su minimalne, ne samo da im treba pobeda plus beloruski poraz, već i da zbirna razlika bude devet golova.

U grupi D1 je jedini tim koji je odavno prošao dalje. Poklopili su se sjajni nastupi Gruzije, koja je prvi gol primila tek u petom meču, i neverovatna serija remija u drugim mečevima (od pet međusobnih mečeva ostalih ekipa 4 su završena bez pobednika). Podsticaj za Gruziju da odradi posao do kraja je četvrti šešir, a Letonija i Andora pokušaće u međusobnom duelu da izbegnu šesti (remi tamo vodi i jedne i druge).

Grupa D3 imaće pravi klimaksna prištinskom stadionu Fadilj Vokri, gde se sastaju dva do sada neporažena tima Azerbejdžanu je neophodna pobeda, dok fudbalerima saveza na čijem čelu je sedeo Vokri do prerane smrti sredinom ove godine bod znači promociju i plej of za Euro 2020. U drugom meču grupe Malta i Farska ostrva boriće se na Ta’Kaliju da izbegnu začelje.

Konačno, grupa D4 je u makedonskim rukama, a ekipi Igora Angelovskog dovoljan je i bod protiv Gibraltara da obezbede prvo mesto. Jermeni čekaju šok na Filipu Drugom, uz neophodan trijumf u Vaducu. Ako bi se to dogodilo Jermeni bi prestigli Makedonce zbog boljeg međusobnog skora.

Žreb kvalifikacionih grupa za Euro 2020

Kako se takmičenje u Ligi nacija približava kraju, raste svest o njegovom značaju za predstojeći Euro, jer će sastav šešira biti određen isključivo na osnovu plasmana u LN.

Michael Regan, Getty Images Sport

Iz Divizije A tatus nosioca imaće deset od dvanaest timova. Island je već ispustio šansu, a Poljska i Nemačka, donekle i Engleska i Hrvatska čekaju rasplet.

Prvi šešir: Portugal, Španija, Francuska, Holandija, Belgija, Švajcarska, Italija,

U drugom šeširu su i svi timovi koji zauzimaju prve dve pozicije unutar Divizije B. Jedina nedoumica je da li će se njima pridružiti Česi ili Slovaci.

Drugi šešir: Island, BiH, Danska, Vels, Austrija, Ukrajina, Švedska, Rusija,

Četiri tima koja ispadaju iz Divizije B idu u treći šešir, zajedno sa pobednicima grupa u Diviziji C, baš kao i dva drugoplasirana. To donosi mnogo nedoumica, a osim kvalifikovanih Finaca samo još Srbija ima garantovanu poziciju, jer čak i da padne na drugo mesto, ima 8 bodova protiv Rumuna i Crnogoraca.

Treći šešir: Turska, Republika Irska, Severna Irska, Srbija, Finska

Timovi u Diviziji C koji ne prođu do trećeg, igraće u četvrtom šeširu.

Četvrti šešir: Slovenija, Estonija, Litvanija, Crna Gora, Albanija, Kipar.

Poslednje mesto u četvrtom šeširu pripada najuspešnijem timu Lige D. Trenutno Gruzija ima bod više od Makedonije i dva više od Kosova i Belorusije. Tri tima koja ne uspeju idu u peti šešir sa svim drugoplasiranim i tri najbolje trećeplasirane ekipe. Izvesno je samo da San Marino ne može da dobaci do petog šešira, još tri mesta zauzeće poslednjeplasirani iz ostalih grupa i najslabiji trećeplasirani, u ovom trenutku verovatno Farska ostrva ili Letonija.

Peti šešir: Luksemburg,Moldavija, Kazahstan, Azerbejdžan, Jermenija,

Šesti šešir: San Marino

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!