Umesto podcasta: Stankovićev master rad u Flandriji

Skener 27. nov 202014:17 > 04. maj 2022 14:08 0 komentara
REUTERS/Francois Lenoir

Fudbaleri Crvene zvezde napravili su gigantski korak ka evropskom proleću pobedom u Gentu 2:0. Pošto posle same utakmice nismo mogli da odradimo planirani podkast, to ćemo nadoknaditi prvom tekstualnom Mozzart Piramidom radosti.

SK

Lišeni pomoći oba strelca iz beogradskog meča i još tri prvotimca, crveno-beli su se prilagodili okolnostima, iskoristili dve šanse iz prekida i upili sve pokušaje belgijskog kluba, ostvarivši prvi evropski clean sheet još od Tirane.

Zvezda je od prve do poslednje sekunde odigrala tačno onako kako je trebalo, u velikim periodima utakmica je izgledala kao ona u Kopenhagenu, ali su rupe u belgijskoj ekipi (izostanak sve trojice pravih napadača) učinile da je opasnosti po Borjanov gol bile mnogo manje nego te avgustovske noći u Danskoj, pa je i rezultat bio znatno bolji.

Kada utakmica počne onako kako je počela ova na Gelamco Areni, situacija se jednostavno mora iskoristiti. U prvom napadu Zvezda je izborila korner, usledio je specijal očigledno pripremljen za Sinana Bolata. Turski golman ima jednu fundamentalnu manu – jako loše kontroliše prostor izvan svog peterca, loše procenjuje i često je neodlučan. Tako je i ovog puta hteo da istrči na centaršut, i nije imao šanse sa projektilom Njegoša Petrovića.

Ovaj gol imao je ogromnu važnost iz dva razloga. Zbog okolnosti u kojima je Zvezda otputovala u Belgiju, bez petorice prvotimaca, bilo je jasno da će taktika morati da bude prilagođena igračkom kadru (čitaj: da će dobar deo vremena igrači sedeti u Borjanovom krilu), a vođstvo od samog starta im je davalo odrešene ruke da stanu u idealnu formaciju. Kako je Zvezdi u priličnoj meri igrao i remi, a Gentu samo pobeda, srpski šampion je mogao sebi da priušti čak i da primi gol.

REUTERS/Francois Lenoir

Jednako važno, gol je postigao verovartno najosporavaniji igrač ovogodišnjeg tima, momak čiji plafon je mnogo viši od onoga što je uglavnom pokazivao u crveno-belom dresu. Njegoš Petrović je od dolaska u klub često imao neodgovarajuću poziciju/funkciju i činilo se da bi mogao da ode iz njega pre nego što otkrije svoj izuzetni box-to-box potencijal. Ova utakmica je otkrila zašto 21-godišnjaka iz Krupnja više cene u bogatijim i fudbalski jačim zemljama od Srbije.

Gol u prvom minutu podigao mu je samopouzdanje, a Zvezdina povučena formacija dala mu je radno okruženje koje mu je prijalo, i koje mu je omogućilo da otkrije unutrašnjeg Tea Zagorakisa. Za 40 godina gledanja fudbala nisam video nekog ko je toliko maltretirao protivnički vezni red kao Zagorakis na EP 2004, iskačući iz grčkog ultraplitkog duplog bloka. U Gentu je Petrovićev defanzivni doprinos bio na tom tragu. Pred Njegošem je još mnogo rada pre nego što bude u poziciji da se poredi sa elitom, ali mislim da mu posle ovog četvrtka javnost u Srbiji neće biti protivnik.

Manje-više sve isto važi i za Nemanju Milunovića, strelca drugog pogotka. Njegov dolazak u Zvezdu bio je deo šireg plana da ekipa trajno zaigra sa trojicom štopera, gde bi on bio srednji, malo odmaknutiji od protivnika, uvek tu da počisti sve greške saigrača i sigurnom distribucijom pomogne u izgradnji napada. U toj funkciji on je po pravilu igrao u dresu reprezentacije, u njoj se prikrivaju njegove mane i ističu njegovi kvaliteti. Jednostavno je, ako igra tu, Milunović je daleko najbolji štoper kojeg Zvezda ima na platnom spisku.

REUTERS/Francois Lenoir

Gol koji je postigao je samo trešnjica na vrhu 90-minutnog Milunovićevog kolača sa Gelamco Arene. Od prvog do poslednjeg minuta bio je apsolutni gospodar svog šesnaesterca, skinuo glavom sve što je letelo ka opasnoj zoni, odlično sarađivao sa saigračima (Pankov je imao najbolji dan još od pomenutog Kopenhagena). Iznad svega, govor tela njega i Borjana tokom celog meča davao je samopouzdanje celom timu poručujući da je situacija pod kontrolom.

Svaka nova reč o Borjanu bi bila suvišna. Kad god je potrebno, odradi svoj posao. Od evropskog debija na Rajku Mitiću, krajem jula 2017. protiv Sparte, apsolutno je najzaslužniji za sve uspehe Crvene zvezde u kontinentalnim takmičenjima. Deceniju i po pre njegovog dolaska Zvezda nije nadvladala nijednog bolje rangiranog rivala u Evropi, a za ovih ravno 40 meseci Gent je osma ekipa iznad Zvezde na žrebu, koju su crveno-beli izbacili (pet timova u kvalifikacijama, Belgijanci su treći u grupnim fazama).

Bilo je na terenu još dobrih epizoda, pored Pankova u odbrani se mora istaći i nastup Gajića, koji je imao dupli pritisak po boku (jer je Nurio Fortuna stigao u Gent kao bek), ali je uspeo da se pristojno nosi sa tim, kao i da povremeno pomogne i na drugoj strani terena.

Zvezdina partija nije bila ni izbliza savršena. I sa tako zgusnuom odbranom, ostavila je rivala u zicerima triput tokom meča, ali su Borjanova parada, šut pored same stative i loš prijem protivničkog štopera Engadoa odradili posao.

REUTERS/Francois Lenoir

Lišena pomoći Kataija i Kange, Zvezda je u dugim periodima imala silne probleme da sačuva loptu. Ivanićev anonimni nastup nije previše pomogao, pa je Ben bio odsečen od akcije tokom većeg dela utakmice. Vukanoviću se dobar deo opravdanja može naći u potpuno novoj ulozi i poziciji, utisak je da sličnih eksperimenata više neće biti. Za Nikolića je teško naći opravdanja, od serije jeftinih prodatih lopti u uvodnoj fazi meča, preko dramatične scene u svojih 16m, kada je promašio loptu, do najgoreg rešenja u kontri 4 na 3. Stankovićeva očekivanja od njega su za mene i dalje misterija.

Što se glavnog Stankovićevog posla tiče, on nikad za ovih desetak meseci nije izgledao toliko blistavo kao u Flandriji. Novogodišnja promena trenera dovela je i do promene stila igre Zvezde, a nastupi u Liberecu i dobrom delu beogradskog meča sa Gentom pokazao je da ovaj tim može da igra kvalitetan i atraktivan napadački fudbal, nešto što u Evropi nije viđeno duže od decenije.

Međutim, utakmica u Gentu je pokazala da Stanković ume vrlo lepo da pripremi ekipu i za ultradefanzivnu postavku. Individualnih grešaka će uvek biti, čak i na mnogo višem nivou fudbala, ali timski Zvezda je delovala savršeno. Upijala je pritisak bez većih problema, a onda, kada deluje da bi mogla da popusti, uspevala da prenese težište na protivničku polovinu, taman dovoljno da mu sruši samopouzdanje i prikupi energiju za novi talas.

REUTERS/Francois Lenoir

Slabe strane protivnika su iskorišćene u realističnoj meri (malo bolje izdanje Ivanića bi verovatno otvorilo prostor za još opasnih napada), prekidi su odlično rađeni u oba šesnaesterca, uz obraćanje pažnje na sve detalje, posebno pred svojim golom (npr. izbacivanje sporih i visokih lopti iz svog peterca da bi se stiglo na vreme u blok).

Pouka iz finiša prve utakmice, kada je promaja duvala sa svih strana, a fizička dominacija igrača Genta dolazila do izražaja, izvučena je na najbolji način. Nije ostavljen ni metar prostora tamo gde je najvažnije, protivnik je teran da rešava napade na dva najneefikasnija načina: ubacivanjem lopte u najgušću zonu, gde su je čekala najčešće po dvojica Zvezdinih igrača, ili udarcima sa distance.

Iako je zbog odsustva nekoliko bitnih igrača talenat bio dobrano na strani Genta, disciplinom su Beograđani uspeli to potpuno da anuliraju, a posledica toga je prilična frustracija među fudbalerima domaćeg tima, posebno onog najboljeg – Ođiđe-Ofoea.

Ruku na srce, srpskom predstavniku su na ruku išle čudne odluke De Dejkera, koji je iz startne postave izostavio neke veoma bitne igrače (uključujući pomenutog), a posebno činjenica da napadačka trojka Genta nije bila na raspolaganju. Sa gorostasnim Depoatrom i/ili Klajndinstom belgijski klub bi bio mnogo opasniji u skoku, a Jaremčuk bi svakako pravio veće probleme odbrani Beograđana nego momci koji nisu navikli da vode napad.

REUTERS/Francois Lenoir

Šanse da crveno-belih ne bude na žrebu za šesnaestinu finala Lige Evrope su zaista marginalne – Slovan treba da pobedi u Belgiji, Hofenhajm u Beogradu, a zatim da Zvezda u Liberecu izgubi 4:0. I da na trenutak pretpostavimo najgori moguć rasplet u petom kolu (mada sam siguran da će Gent dati sve od sebe da pobedom od dva razlike ostavi Čehe iza sebe), takav kolaps u Sudetima teško je zamisliti. Činjenica je da je Slovan u Liberecu mnogo bolji nego na strani, o čemu svedoče pobeda nad Gentom i to da se do finiša nosio sa Hofenhajmom.

Ali činjenica je i da je Zvezda izrasla u iskusnu takmičarsku ekipu na evropskom nivou, punu samopouzdanja, pogotovo posle 5:1 protiv istog rivala pre mesec dana. Ako se zna da je i poraz od tri gola prihvatljiv, jasno je da je pred Zvezdom već od ovog petka priprema za proleće u Evropi.

Novi uspeh povlači za sobom novu turu pritiska na klupsko rukovodstvo. Posle dramatičnog leta 2019. i uspešnijeg prelaznog roka ove godine, vreme je da se konačno reše deficitarne pozicije. Ova nedelja je ogolila do kraja gde je Zvezda plitka, jasno je da su bek i zadnji vezni prioriteti. Dodatna rešenja na štoperu i u napadu takođe su veoma poželjna, pogotovo u novim covid-okolnostima, kada su rasporedi zgusnutiji, a neprijatna iznenađenja prete iza svakog ugla. Zvezda je razvukla rotaciju u ozbiljnim utakmicama na preko 20 igrača, što je impresivno.

Za Zvezdu odmora nema, evropska jesen traje još 13 dana, Hofenhajm je u Beogradu već u četvrtak, a sedam dana kasnije crveno-beli će u Liberec.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!