Vladimir Vesić 08.02.2016 | 22:52

Odjeci Super Bola: Legenda živi, Holivud je ponovo pobedio

Nedeljni Super Bol, jubilarni 50. u San Francisku, kao možda nijedan do sada, napravio je ubitačan koktel osećanja. Za sve istinske ljubitelje NFL uglavnom je bilo mučno gledati šta se dešava na Levisu. Utakmica jeste bila dramatična, makar do poslednja četiri minuta, ali preovlađavajući ...

Nedeljni Super Bol, jubilarni 50. u San Francisku, kao možda nijedan do sada, napravio je ubitačan koktel osećanja. Za sve istinske ljubitelje NFL uglavnom je bilo mučno gledati šta se dešava na Levisu. Utakmica jeste bila dramatična, makar do poslednja četiri minuta, ali preovlađavajući je utisak da je to bila, ne tako vešto, unapred izrežirana drama.

Konačan epilog je pobeda Denvera, ukupno treća u „utakmici nad utakmicama“, prva u ovom veku i ulazak Pejtona Meninga u istoriju kao prvog kvoterbeka koji je osvojio Lombardijev trofej sa dve različite ekipe. Kraj je ličio na pravu holivudsku sapunicu. Nesumnjivi velikan ovog sporta, vlasnik većine najvećih rekorda, najzad je uspeo da kruniše bogatu karijeru najvažnijom titulom u dresu kluba koji mu je ukazao šansu kada su svi digli ruke od njega. Na ovaj način, Mening se „oprao“ za debakl pretrpljen dve godine ranije od Sijetla i može mirno da ode u zasluženu penziju.

Holivud je uspeo da kreira savršen završetak jedne, blago rečeno, neobične karijere. Mening stariji nesumnjivo je mnogo dao NFL-u. Kada se pogledaju njegova individualna ostvarenja, između ostalih i pet MVP titula, jednostavno ne možete da mu se ne divite. Međutim, istovremeno se radi o jednom od najvećih gubitnika ove igre. Čovek koji ima najviše pretrpljenih plej-of poraza, definitivno se ne može nazvati rođenim pobednikom. A ipak, ne ide da jedno od najomiljenijih lica američkog profi sporta ode u penziju sa takvim oreolom. Prava prilika za penziju pružila se pre dve godine, kada je Mening odigrao sezonu karijere i odveo Denver do Super Bola, ali su „svetkovinu“ bukvalno upropastili, na krajnje monstruozan način „Legion of boom“ iz Sijetla.

Od tada se oseća panika i prilika da čuveni Šerif iz Kolorada odigra još jedan Super Bol, pa još da on bude jubilarni 50. i to u gradu u kom se proslavio najbolji igrač ikada Džo Montana, došla je holivudskom mentalitetu, nepobedivom u američkom, ne samo profesionalnom sportu, kao „kec na banku“. Ova prilika naprosto nije smela da bude propuštena i bukvalno se sve učinilo da tako i ne bude. Svaka čast odbrani Denvera, koja je istinski heroj, ne samo Super Bola, ali ne može se opovrgnuti činjenica da su Bronkosi dobro bili pogurani od strane sudija u, makar dve situacije, i to one koje su prethodile tačdaunima. Pre nego što je Njuton ispustio loptu ispred end zone, sudije su dosudile nekompletan pas, iako je bilo jasno da je Džeriko Kočeri regularno uhvatio loptu, čak i po ovako kliznim pravilima kada je proces hvatanja u pitanju. Drugom tačdaunu prethodio je pas Pejtona Meninga ka Demarijusu Tomasu u end zoni. Taj pas Tomas u životu ne bi uhvatio, ali su sudije svirale pas interfirens i poklonile Denveru nova četiri pokušaja.

Više nije važno što je uloga Meninga u trijumfu Denvera bila, realno minorna. Najvažnije da se oprostio prstenom i da je dobio potvrdu velike karijere. Ako ništa drugo, ima moralnu obavezu da Vona Milera, Demarkusa Vera, Ti Džej Vorda, a posebno Vejda Filipsa, makar svakom meseca do kraja života, časti bogatom večerom.

Sa druge strane, evidentni gubitnik Super Bola su Karolina, a posebno Kem Njuton. Panteri ni u drugom navratu nisu uspeli da dođu do titule, iako su realno igrali najbolji fudbal, a Super Kem nije krunisao izuzetnu MVP sezonu najvrednijim trofejom. Neki će reći „mladi su, ima za njih vremena“, ali istorija Super Bola uglavnom demantuje takve navode. Svi veliki kvoterbekovi su uspevali da pobede u prvom učešću na finalu šampionata (Tom Brejdi, Pejton Mening, Kurt Vorner, Ben Rotlisberger, Džo Montana...), tako da će Njuton morati dobro da se pomuči kako bi dobio drugu šansu.

Sigurno se od ovog, neviđenog igrača, više očekivalo u San Francisku. Ali ne treba biti nepravedan, naprosto se suočio sa izuzetnom odbranom, koja mu nije dozvoljavala mnogo opcija. Njuton je uspevao da proigrava hvatače u retkim situacijama kada su se oslobađali čuvara, ali tih situacija je bilo malo. Koliko god je važan kvoterbek u američkom fudbalu, ipak ne može sam da dobije utakmicu. Zbog toga se na terenu nalazi po 11 igrača  na obe strane, a Denver je naprosto imao više raspoloženih za veliku borbu.

Takođe je ovo veliki udarac za franšizu iz Šarlota, jer je pitanje kada će ponoviti ovakvu sezonu, kada su im se kockice složile da budu baš dominantni. Posebno jer ima dosta igrača kojima ističu ugovori, a videlo se na primeru Sijetla koliko takva dominacija kratko traje. Da biste ostavili dublji trag u NFL morate da imate Bila Beličika i Toma Brejdija, a Kem Njuton i Ron Rivera to ipak nisu.

Super Bol 50 označio je kraj jedne, po svemu viđenom nestvarne sezone, a njen rezime redakcija Sport kluba pripremiće u danima koji slede.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

* Sva polja su obavezna

Nejmar: Ostajem, imam više ciljeve

Nejmar: Ostajem, imam više ciljeve

Saga oko Nejmarovog eventualnog prelaska u Real svakim satom donosi nove informacije. Sam igrač se najzad javio i rekao da ostaje u Parizu i da se raduje budućim izazovima.

Kako navijači kažu: U Torpedu nepoželjan tamnoput igrač

Kako navijači kažu: U Torpedu nepoželjan tamnoput igrač

Tek što se završilo Svetsko prvenstvo u Rusiji kao svojevrsna manifestacija multikulturalnosti, izbio je ozbiljan skandal, pošto su navijači moskovskog Torpeda tražili da za njih ne igra Erving Botaka-Joboma, samo zato što je tamnoput, a uprava kluba im je uslišila želje.
Loading...