Pobednik u gubitničkom gradu

Skener 13. dec 201613:08 > 13:22
Jonathan Daniel/Getty Images

Nekada je „Motor city“ bio pojam američke snage, a danas on još vernije predstavlja krvnu sliku jedne od najmoćnijih zemalja sveta. Ipak, žitelji ovog grada, iako ih je za četvrtinu manje nego na početku veka, imaju svog junaka, zahvaljujući kome im tmurni dani deluju lepše. On je Metju Steford.

Orjan F. Ellingvag/Corbis via Getty Images

Kada kažete Detroit, osnovni sinonim su automobili. Zbog toga se ovaj grad i dan danas naziva „Motor city“, iako je auto industrija sa svetskom ekonomskom krizom 2008. doživela potpuni slom. Ta kriza, najveća od „Velike depresije“ sa kraja 20-ih i početka 30-ih godina XX veka (a možda čak i veća), najviše je pogodila upravo najveći grad države Mičigen. Kao logičan sled događaja usledio je bankrot grada 2013. i delovalo je kao da je grad potpuno mrtav.

Pictures Ltd./Corbis via Getty Images

Poslednjih osam godina za Detroit su nezapamćeno teške u gotovo svim oblastima. U takvim periodima, nekako se od sporta očekuje da pruži tu pozitivnu energiju i na neki način pokrene neke procese oporavka, ali kao da je i poslednji trofej za grad u četiri velika sporta, Stenli kup Red Vingsa 2008. bio labudova pesma. Od tada niti sami Red Vingsi, iako se oni nekako, poslovično najbolje drže, niti Tajgersi u MLB, a kamoli Pistonsi u NBA, nikako ne mogu ni da se približe samom vrhu. Nada u pozitivni impuls sa sportskog terena gotovo je iščezla, ali je ona došla sa mesta, odakle se retko ko nadao.

Leon Halip/Getty Images

Ili je baš morala da dođe sa Ford Filda. Iako su tri pomenute franšize nesumnjivo uspešnije, posebno u poslednjih pola veka, Detroit Lajonsi nekako su prava slika Detroita, slika sa kojom bi svaki stanovnik ovog grada mogao da se poistoveti. Rođeni gubitnik, koji sve želi da učini da bar za trenutak dotakne zvezde, a uvek mu tako malo nedostaje. Koliko su Lajonsi popularni u gradu, možda najbolje pokazuje činjenica da globalno najpoznatiji žitelj Detroita Aksel Foli (za one koji ne znaju, policajac sa Beverli Hilsa) uglavnom nosi, kao nezaobilazni deo odevne kombinacije, jaknu jedne od najneuspešnijih NFL franšiza u istoriji.

Printcsrean

Brojke su te koje to potvrđuju. Lajonsi su jedina ekipa koja je sezonu završila sa svim porazima od kada se igra po sistemu sa 16 utakmica u ligaškom delu. I to, gle čuda, upravo 2008. godine. Tada se već navršilo devet godina od kada su „ponosni Lavovi“ igrali plej-of i tada je ova ekipa, jedina iz Nacionalne fudbalske konferencije koja nije igrala Super Bol, konačno dotakla samo dno. A kao što gotovo uvek biva, kada se dotakne dno onda, makar po inerciji, kreće penjanje.

U Lajonsima nisu baš računali na inerciju, već su rešili da urade nešto što će prekinuti negativni trend i uradili su ono što većina timova u takvim situacijama radi, uzme na draftu kvoterbeka kao prvog pika. Izbor je pao na Metjua Steforda. To je bilo i logično s obzirom na ono što je momak pokazivao na Univerzitetu Džordžija, mnogi su mu već na početku koledž karijere predviđali da će biti pik broj 1 i tako se sve odigralo. U teoriji sve je išlo kako treba.

Jeff Zelevansky/Getty Images

Međutim, teorija je, život nas je sve naučio, daleko od prakse. Pravo prvog pika samo je jedna u nizu karika koje treba da stvore jak lanac za budućnost. A budućnost Lajonsa mnogo je zavisila od izbora u prvoj rundi drafta 2009. Taj koga izaberu plavo-beli ne treba da bude samo dobar bacač, da ima jaku i preciznu ruku, da ima dobar pregled igre… To ima skoro svaki kvoterbek na draftu. Onaj koga Lavovi budu izabrali u tom trenutku mora da ima nešto posebno u sebi, što nema svako. Mora da bude rođeni pobednik, da bi preokrenuo gubitnički mentalitet, ne samo kluba, već i čitavog grada, mora da bude lider. I to ne za par godina, već sad i odmah.

Sean Gardner/Getty Images

Postao je prvi kvoterbek Detroita još od 1968. koji je startovao u ruki sezoni. Debi neće pamtiti po dobrom. Bacio je tri intersepšna protiv Nju Orleansa, budućeg šampiona. Ali je veoma brzo, svega dva meseca kasnije, pokazao da jeste ono što treba Lajonsima – pobednik. Bacio je pet tačdaun pasova protiv Klivlenda, a samo je još legendarni Den Marino bacio kao ruki pet pasova za tačdaun. Pri tom je vodio tim do pobede, pošto je poveo pobednički drajv, prvi od ukupno 28 koliko ih je do danas krunisao, po čemu se nalazi na 21. mestu večne liste, na osmom od aktivnih igrača, ali je i najmlađi od svih koji su ispred njega. Treba takođe reći da je rekorder u ovoj kategoriji, Pejton Mening sa 56 pobedničkih drajvova, u prvih osam sezona, koliko je trenutno prolazno vreme Steforda, izveo 25 pobedničkih drajvova, dakle manje od junaka Detroita, koji još nije odigrao osmu sezonu.

https://youtube.com/watch?v=tOMhJByUKhg

A kako je igra, veoma je realno očekivati da će još pomeriti granicu. Jer ove sezone ubedljivo je najbolji u kategoriji pobedničkih drajvova, sa čak osam, od ukupno devet pobeda Lajonsa ove sezone. Ovi podaci pokazuju da je Steford, kao individua, nesumnjivo rođen da pobeđuje. Ali dolaskom Steforda i Lajonsi su se digli kao franšiza. U ovih skoro osam godina koliko je u Mičigenu, ekipa je dva puta igrala plej-of, 2012. kada je prekinut post od 12 godina bez doigravanja i tri godine kasnije. Ove sezone, Detroit je lider Severa NFC i drugoplasirana ekipa u konferenciji, što znači da bi imali slobodan vikend u prvom kolu plej-ofa i prednost domaćeg terena u narednoj rundi. Sa ove pozicije vidi se i konferencijsko finale, što bi bio veliki rezultat za Lajonse. Ne veliki, istorijski, jer Lavovi u Super Bol eri nikada nisu došli tako daleko. Taj rezultat bi bio ravan pobedi u Super Bolu, a sa Stefordom u ovakvom izdanju, nije ni to razmišljanje nerealno.

Možda Steford neće nikada osvojiti Super Bol. Možda će aura gubitničkog kluba i grada biti jača od njegovog pobedničkog mentaliteta. Ali već sada navijači Lajonsa moraju da poštuju ono što je momak iz Tampe uradio. Kada ode iz Detroita, ili završi karijeru u njemu, sledeći kvoterbek koji dođe, neće doći u potpuno gubitničku ekipu, u gubitnički grad, već u klub u kojem je igrao jedan Metju Steford, čovek koji je mogao svakog da pobedi i koji je vratio osmeh na lice jednom velikom gradu, kojeg su svi do sada znali kao „Motor city“, a danas ga znaju i kao grad u kom igraju Lajonsi, tim koji je sve, samo ne gubitnički.